Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mla­di pro­mo­to­ri or­gu­ljaške gla­zbe

U okviru predviđenih koncerata u bazilici sv. Terezije Avilske i Franjevačkoj crkvi u Subotici, u nedjelju 5. veljače održan je orguljaški koncert na kom su nastupili studenti spomentog instrumenta na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Publici su se predstavili studenti druge godine Robert Jakica (Petrinja) i Katarina Petrović (Jajce, BiH) u klasi prof. Maria Penzara, te Saša Grunčić (Subotica) student treće godine i Željka Spinčić (Zagreb), studentica četvrte godine u klasi prof. doc. Ljerke Očić. 
Na programu su se našla djela za solo orgulje i komorna glazba manje poznatih skladatelja kao što su Soler, Pjazza, Litaize, Langlais, te hrvatskih skladatelja Franje Dugana i Anđelka Klobučara. 
U prvom dijelu koncerta svaki student je izveo po jednu solo skladbu. Klobučarevu Suitu aleluiatu, skladanu u modernom duhu, izveo je Saša Grunčić. Željka Spinčić interpretirala je Toccattu Litaizea, dok su Robert Jakica i Katarina Petrović izveli djela Franje Dugana – g moll toccattu te Uvod i fugu u f-mollu. Podsjetimo da je Dugan (1874. -1948.), iako mnogima nepoznat, veoma značajan autor u domenu djela za orgulje. Prvo sustavno znanje o ovom instrumentu stekao je kod Vatroslava Kollandera. Studirao je na berlinskoj Akademiji u klasama čuvenih svjetskih skladatelja Maxa Brucha, Johannesa Wolfa i Carla Krebsa. Bio ravnatelj Hrvatskog glazbenog zavoda i orguljaš zagrebačke Katedrale. Zbog svih ovih činjenica imali smo zadovoljstvo čuti njegove skladbe, osjećajući tako duh skladatelja koji je »lebdio« nad nama.            
   U drugom dijelu koncerta posvećenom komornom muziciranju, čuli smo Solerov Koncert za orgulje br. 2 u izvođenju Jakice i Petrović. Skladbe Pjazzea i Langlaisa – Sonatu za orgulje (četveroručno) i Dvostruku fantaziju za orgulje izveli su Spinčićeva i Grunčić, te time zaključili ovu produkciju studenata orgulja iz Zagreba.
    Na upit o aktualnom stanju orguljaške glazbe na ovim prostorima, Subotičanin Saša Grunčić je rekao: »Mislim da je orguljaška glazba zanemarena, mada ima mladih snaga koje nastoje popularizirati ovaj instrument«.
    A s tom konstatacijom bismo se mogli složiti, jer su upravo na ovom koncertu, mladi orguljaši takvu svoju namjeru i potvrdili.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika