Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Vjerska tribina u Somboru
 
Večeras, u petak 10. veljače, u prostorijama HKUD Vladimir Nazor u Somboru održat će se tribina na temu »Život i djelo Alojzija Stepinca«. Predavač je vlč. Franjo Ivanković iz Tavankuta, a tribina počinje u 20 sati. 
 
Gostovanje SNP-a u Zenici i Puli
 
Dramski ansambl Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u periodu između 8. i 11. veljače boravi na kraćoj turneji po susjednim državama Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U okviru planiranih umjetničkih razmjena s kazališnim centrima u širem regiju, u Zenici će biti izvedene predstave Disko svinje i Tužna komedija, dok će drugonavedeni komad biti odigran i u Puli.
Uprava SNP-a je ovim potezom krenula u realizaciju plana da najstarija kazališna kuća u SiCG ponovno postane jedan od vodećih faktora kulturne suradnje. 
Gostovanje u Puli je uzvratno, budući da je Istarsko narodno kazalište gostovalo u Novom Sadu krajem prošle godine, kada je na Maloj sceni SNP-a izvedena predstava Zločin na Kozjem otoku Uga Bettija u režiji Senke Bulić.
 
Predstavljanje Mikovićevih 
»Avaških godina« u Zagrebu
 
Predstavljanje knjige »Avaške godine« subotičkog književnika Milovana Mikovića održat će se u petak, 10. veljače, s početkom u 18 sati, u Palači Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4) u Zagrebu.
O književniku i njegovoj zbirki pjesama govorit  će Sanja Vulić, Branimir Donat i sam autor.
U glazbenom programu sudjeluju studenti Muzičke akademije u Zagrebu – Krešimir Ivančić (violina), Vanja Šomođi (violina) i Tanja Cota (klavir) – koji će izvjesti Sonatu br. 5 Op. 1. za dvije violine i klavir A. Corellija. 
Promociju organiziraju Matica hrvatska i Udruga za potporu bačkim Hrvatima iz Zagreba.
 
Promocija knjige 
»Wild Card« Dražena Prćića
 
U sljedeći petak, 17. veljače u Velikoj dvorani HKC Bunjevačko kolo s početkom u 18 sati, bit će organizirana promocija knjige »Wild Card« Dražena Prćića, tiskane u nakladi NIU Hrvatska riječ. Na promociji će o ovome prvome romanu pisanom rukom jednog aktivnog tenisača, inače sedmom po redu ovog autora, govoriti urednik nakladničke djelatnosti Milovan Miković i autor predgovora Zdenko Samaržija, povjesničar iz Osijeka. 
Kao odlična uvertira za ovu promocija spomena je vrijedno emitiranje priloga o ovoj knjizi i njezinom autoru u jutarnjem programu HRT-a »Dobro jutro, Hrvatska«, koje je bilo u utorak 7. veljače.
 
Šokačko prelo u Bačkom Bregu
 
Tradicionalno Šokačko prelo u organizaciji HKPD-a »Silvije Strahimir Kranjčević«, održat će se u subotu 11. veljače, s početkom u 19 sati, u Domu kulture u Bačkom Bregu. Gosti ovogodišnjeg prela su iz Donjih Andrijevaca, čija će folklorna skupina ovom prigodom pokazati svoje umijeće. Prisutne će zabavljati tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca, a prelo će otvoriti dječja folklorna skupina domaćina, te ovogodišnja preljska pisma. Kao i svake godine, priređene će biti i zabavno-humorističke igre i tombola.
Z. G.
 
Veliko bunjevačko-šokačko prelo 
u Somboru
 
U organizaciji HKUD »Vladimir Nazor«, u subotu 25. veljače, u Somboru će se održati »Veliko bunjevačko-šokačko prelo«. Manifestacija će se održati u Velikoj dvorani Društva s početkom u 19 i 30 sati. 
U uvodnom dijelu programa bit će prikazan igrokaz u režiji Marije Šeremešić, koji će izvesti članovi Dramske sekcije Društva. U programu će sudjelovati i njihova Folklorna sekcija, dok će za glazbeni dio programa, pokraj domaćeg tamburaškog orkestra Zlatni zvuci, biti zaduženi ansambl Ravnica iz Subotice i specijalni gost večeri, pjevač Stjepan Jeršek – Štef iz Osijeka. Ulaznice se po cijeni od 1500 dinara mogu kupiti u prostorijama HKUD »Vladimir Nazor« u večernjim satima. 
 
Otkazana priredba 
u OŠ »Vladimir Nazor« u Đurđinu
 
Zbog velike prometne nesreće, koja se tragično završila, OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina otkazuje priredbu koja je bila planirana za petak, 10. veljače. O naknadnom terminu održavanja priredbe javnost će biti obavještena naredne nedjelje, navodi se u priopćenju ove škole.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika