Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Građani Srbije prikupili 10,5 milijuna dinara za pogođene potresima

 

Građani Srbije prikupili su 10,5 milijuna dinara (oko 90.000 eura) za pomoć područjima koja su pogođena potresom u Hrvatskoj, priopćila je humanitarna organizacija Caritas Srbije.
Samo nekoliko sati nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Hrvatsku, Caritas Srbije je na svojoj internetskoj stranici i društvenim mrežama pokrenuo online akciju prikupljanja sredstava za pomoć unesrećenom stanovništvu, koja je realizirana i putem platforme donacije.rs. Paralelno, kampanje prikupljanja pomoći provodile su i nad/biskupije, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji. Solidarnost je pokazao veliki broj pojedinaca, ali i pravnih osoba, a ukupno je prikupljeno 10.512.000 dinara. Sredstva su prikupili: Beogradska nadbiskupija 310.000 dinara; Subotička biskupija, preko Caritasa Subotica – 712.680 dinara; Zrenjaninska biskupija – 1.175.900; Srijemska biskupija – 1.180.000 dinara; Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji, preko Fondacije Cro-Fond –1.594.634 dinara; Grkokatolička eparhija Svetog Nikolaja u Ruskom Krsturu – 285.220; Caritas Beogradske nadbiskupije – 235.000 dinara; Caritas Valjevo – 117.500 dinara; Caritas Srbije (online) – 901.043 dinara.
Dio novca (42.108 eura) koji su prikupili Subotička biskupija i Caritas Beogradske nadbiskupije uplaćen je direktno Caritasu Sisačke biskupije, čije je područje najjače pogođeno zemljotresom. Caritas Valjevo je prikupljenih 1.000 eura direktno donirao jednoj obitelji pogođenoj zemljotresom.
Drugi dio (46.200 eura) Caritas Srbije je uplatio svom partneru, Hrvatskom Caritasu, koji od prvog dana žrtvama zemljotresa osigurava smještaj, hranu, odjeću i drugu potrebnu pomoć.
»Zahvaljujem Caritasu Srbije, vlč. Ivici Damjanoviću i svima koji su se uključili u kampanju prikupljanja pomoći. Zaista je dirljivo da su se uključili brojni, i vjernici i svi ljudi dobre volje, s područja Srbije i htjeli dati svoj doprinos za pomoć ljudima pogođenima potresom«, izjavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.
H. R.

 

 

Kontinuirana potpora 
manjinskim listovima

Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević uručila je u četvrtak, 11. veljače, ugovore za sufinanciranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalna vijeća, vrijedne 312 milijuna dinara.
Zahvaljujući na korektnom i profesionalnom radu, Milošević je istaknula da je informiranje na jezicima nacionalnih manjina jedan od najznačajanijih prioriteta Pokrajinske vlade i da su u prethodne četiri godine, od kada je aktualan njen sadašnji saziv, ova sredstva uvećana s 264 milijuna na 312, sa željom i tendencijom da ona budu još veća.
Kako je navela, i danas su, kao i prethodnih godina, uručeni ugovori za 22 lista devet izdavačkih kuća – Mayar Szó, Hét Nap, Hlas l’udu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni i izdavački centar.
Milošević je precizirala da je riječ o mjesečnim, tjednim i dnevnim novinama i da su ovi ugovori jedan od pokazatelja da Pokrajinska vlada preko resornog tajništva brine o nacionalnim manjinama i očuvanju njihovog identiteta, odnosno jezika, pisma i kulture.
Zato je, kako je istaknula, Pokrajinska vlada iskren partner i prijatelj u kontinuranom radu listova nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina i njihovih nacionalnih vijeća.
Predstavnici manjinskih listova zahvalili su se Pokrajinskoj vladi u ime svojih izdavačkih kuća, ističući da bi bez APV-a njihov opstanak bio ugrožen i da je zato upravo taj partnerski odnos države veoma bitan u očuvanju nacionalnog identiteta na ovim prostorima.
H. R.


Javni poziv za Hrvate 
izvan Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je 1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu.
Javni poziv se raspisuje u cilju promicanja veza i jačanja suradnje Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan RH.
Prijava projekata, odnosno prijava za pomoć ugroženim pojedincima se podnosi u elektroničkom i papirnatom obliku. E-prijavni obrazac dostupnan je na mrežnoj stranici https://eprijavehrvatiizvanrh.in2.hr. Rok za podnošenje prijava u elektroničkom i papirnatom obliku traje zaključno do 17. ožujka 2021. godine.
Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: +3851/6444-653, +3851/6444-669 radnim danom u vremenu od 10 do 15 sati ili na e-mail adresi: programi-projekti@hrvatiizvanrh.hr.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay