Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokačko prelo u Beregu, kupljena zgrada za Hrvatski dom u Slankamenu

13. veljače 1919. – Neven javlja da je bunjevačkim studentima koji studiraju na zagrebačkom sveučilištu uručena svota koju je subotički senat već odobrio. 

13. veljače 1920. – Neven javlja da su bereški Šokci organizirani u svoje društvo Jugoslavija održali 1. na 2. veljaču uoči Marindana šokačko prelo. Odigrali su kolo uz zvukove gusala i tambura. Skupili su 208 kruna za podupiranje subotičkog lista Neven. Darovali su: općinski činovnik Josip Ilić, veletrgovac Ilija Dekić, podbilježnik Franjo Pevny, bilježnik Antun Dregelj, porezni savjetnik Vojislav Teofanović, učitelj Joso Marot, župnik Matija Čatalinac, zemljoradnik Marin Mikić, zemlj. Marin Aljmašac, zemlj. Martin Radičev, zemlj. Marin Dekić, šef stanice Adolf Grund, trgovac Ivan Kammerer, Jerko Matić, Marin Nikolin, Antun Lukić, Marin Gorjanac, Marin Aljmašac, Ivan Dekić, Marko Dekić, Bariša Katačić, Adam Kolar, Mika Krizmanić, Joka Raićev, Marin Prodan, Joso Lukić, Mika Gorjanac, Petar Krizmanić, Antun Tucakov, Marin Lukić Stari, Marin Dekić, Fila Tomašev, Joso Balažev, Jakov Radičev i Mata Kolar.

13. veljače 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je Velika skupština HSS-a, koja je trebala biti održana 18. veljače u Šidu odgođena zbog velike studeni za travanj.

14. veljače 1930. – Neven javlja da je u Maloj Bosni 9. veljače održano prvo prelo. Priredio ga je seljak Remija Poljaković. Došla je omladina sa Šebešića i iz Male Bosne. Gostovao je uži zbor HPD-a Neven iz Subotice na čelu sa zborovođom Mihovilom Katancem. 
15. veljače 1911. – Neven javlja da su bereški Šokci 14. siječnja u prostorijama svog gazdačkog kruga održali prelo. Predsjednik društva Josip Ilić je zapjevao preljsku pjesmu.

16. veljače 1938. – Obzor javlja da je Hrvatska kulturna zajednica u Subotici održala prvu redovitu godišnju skupštinu. Prisutni su bili subotički biskup Lajčo Budanović i svi dobrotvori, utemeljitelji i redovni članovi Društva. Skupštinu je otvorio potpredsjednik dr. Ladislav Vlašić. Tajnik Mihovil Katanec pročitao je godišnji izvještaj. Izabrana je nova uprava. Za predsjednika je ponovno izabran Blaško Rajić, za dopredsjednika Vlašić, za tajnika Katanec. Nova uprava je pozvala sva kulturna društva za pripremu proslave 50. godišnjice smrti biskupa Antunovića.

17. veljače 1912. – Neven javlja da je Katolička čitaonica sv. Jurja u Subotici održala zabavu, kojoj je prisustvovalo 500 osoba.

18. veljače 1930. – Obzor javlja da je Hrvatski klub, zajedno s beogradskim pododborom Napretka, priredio 16. veljače na Narodnom sveučilištu u Beogradu akademiju u čast 115 godina rođenja đakovačkog biskupa Josipa Juraja Strossmayera.

18. veljače 1938. – Obzor javlja da je 16. veljače akcijski odbor za kupnju zgrade za Hrvatski dom u Novom Slankamenu otkupio zgradu za 140.000 dinara, u kojoj će biti smještena sva mjesna hrvatska društva.  

19. veljače 1931. – Obzor javlja da je Hrvatska čitaonica u Mitrovici sazvala za 22. veljače redovitu glavnu skupštinu, koja će biti održana u prostorijama društva u Hrvatskom domu.

19. veljače 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je 18. veljače održan u Zemunu Dan dr. Ante Radića. Ujutru su u župnoj crkvi održane zadušnice, kojima je prisustvovao veliki broj pristaša HSS-a. Na koru je pjevao zbor HPD-a Tomislav. U 11 sati je održana u velikoj dvorani Katoličkog doma akademija u čast braći Radić. Akademiju je otvorio predsjednik HSS-a za Zemun Stjepan Katinčić. HPD Tomislav je pjevao Mačekovu pjesmu Seljaci-Hrvati. Zatim je govorio potpredsjednik Mirko Denzić. O Anti Radiću je govorio pravnik Curić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika