Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokačko prelo u Beregu, kupljena zgrada za Hrvatski dom u Slankamenu

13. veljače 1919. – Neven javlja da je bunjevačkim studentima koji studiraju na zagrebačkom sveučilištu uručena svota koju je subotički senat već odobrio. 

13. veljače 1920. – Neven javlja da su bereški Šokci organizirani u svoje društvo Jugoslavija održali 1. na 2. veljaču uoči Marindana šokačko prelo. Odigrali su kolo uz zvukove gusala i tambura. Skupili su 208 kruna za podupiranje subotičkog lista Neven. Darovali su: općinski činovnik Josip Ilić, veletrgovac Ilija Dekić, podbilježnik Franjo Pevny, bilježnik Antun Dregelj, porezni savjetnik Vojislav Teofanović, učitelj Joso Marot, župnik Matija Čatalinac, zemljoradnik Marin Mikić, zemlj. Marin Aljmašac, zemlj. Martin Radičev, zemlj. Marin Dekić, šef stanice Adolf Grund, trgovac Ivan Kammerer, Jerko Matić, Marin Nikolin, Antun Lukić, Marin Gorjanac, Marin Aljmašac, Ivan Dekić, Marko Dekić, Bariša Katačić, Adam Kolar, Mika Krizmanić, Joka Raićev, Marin Prodan, Joso Lukić, Mika Gorjanac, Petar Krizmanić, Antun Tucakov, Marin Lukić Stari, Marin Dekić, Fila Tomašev, Joso Balažev, Jakov Radičev i Mata Kolar.

13. veljače 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je Velika skupština HSS-a, koja je trebala biti održana 18. veljače u Šidu odgođena zbog velike studeni za travanj.

14. veljače 1930. – Neven javlja da je u Maloj Bosni 9. veljače održano prvo prelo. Priredio ga je seljak Remija Poljaković. Došla je omladina sa Šebešića i iz Male Bosne. Gostovao je uži zbor HPD-a Neven iz Subotice na čelu sa zborovođom Mihovilom Katancem. 
15. veljače 1911. – Neven javlja da su bereški Šokci 14. siječnja u prostorijama svog gazdačkog kruga održali prelo. Predsjednik društva Josip Ilić je zapjevao preljsku pjesmu.

16. veljače 1938. – Obzor javlja da je Hrvatska kulturna zajednica u Subotici održala prvu redovitu godišnju skupštinu. Prisutni su bili subotički biskup Lajčo Budanović i svi dobrotvori, utemeljitelji i redovni članovi Društva. Skupštinu je otvorio potpredsjednik dr. Ladislav Vlašić. Tajnik Mihovil Katanec pročitao je godišnji izvještaj. Izabrana je nova uprava. Za predsjednika je ponovno izabran Blaško Rajić, za dopredsjednika Vlašić, za tajnika Katanec. Nova uprava je pozvala sva kulturna društva za pripremu proslave 50. godišnjice smrti biskupa Antunovića.

17. veljače 1912. – Neven javlja da je Katolička čitaonica sv. Jurja u Subotici održala zabavu, kojoj je prisustvovalo 500 osoba.

18. veljače 1930. – Obzor javlja da je Hrvatski klub, zajedno s beogradskim pododborom Napretka, priredio 16. veljače na Narodnom sveučilištu u Beogradu akademiju u čast 115 godina rođenja đakovačkog biskupa Josipa Juraja Strossmayera.

18. veljače 1938. – Obzor javlja da je 16. veljače akcijski odbor za kupnju zgrade za Hrvatski dom u Novom Slankamenu otkupio zgradu za 140.000 dinara, u kojoj će biti smještena sva mjesna hrvatska društva.  

19. veljače 1931. – Obzor javlja da je Hrvatska čitaonica u Mitrovici sazvala za 22. veljače redovitu glavnu skupštinu, koja će biti održana u prostorijama društva u Hrvatskom domu.

19. veljače 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je 18. veljače održan u Zemunu Dan dr. Ante Radića. Ujutru su u župnoj crkvi održane zadušnice, kojima je prisustvovao veliki broj pristaša HSS-a. Na koru je pjevao zbor HPD-a Tomislav. U 11 sati je održana u velikoj dvorani Katoličkog doma akademija u čast braći Radić. Akademiju je otvorio predsjednik HSS-a za Zemun Stjepan Katinčić. HPD Tomislav je pjevao Mačekovu pjesmu Seljaci-Hrvati. Zatim je govorio potpredsjednik Mirko Denzić. O Anti Radiću je govorio pravnik Curić.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay