Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trilogija 50 – boja, zvuk i emocije

Trilogija 50 naziv je projekta HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, koji će biti prikazan online od 20. veljače do 6. ožujka na YouTube kanalu i Facebook stranici udruge, a kao zamjena, zbog protuepidemijskih uvjeta, za njihov godišnji koncert kojeg redovito održavaju u prosincu. Kako naziv sugerira, projekt se fokusira na tri segmenta folklorne izvedbe (boja, zvuk, emocije), a u znaku je lanjskog jubileja Centra – 50 godina postojanja i rada.

Devet koreografija

»Upravo boja, zvuk i emocije su nazivi naše tri priče u ovoj našoj ‚folklornoj‘ verziji trilogije, mnogo poznatije u književnosti i filmu«, navodi voditelj folklornog odjela Marin Jaramazović. 
»Zapravo su to po tri koreografije snimljene za svaku priču, a čine jednu cjelinu ili jednu priču ispričanu mnogo puta, ali sada na malo drugačiji način. Matematički gledano tri priče puta tri, gledat ćete devet koreografija, ali. Zašto ali? Pa zato što smo pustili mašti na volju. Ono što nismo mogli na sceni najčešće zbog ograničenih scenskih i tehničkih mogućnosti i teško rješivih problema usklađivanja programa zbog promjene kostima, ovdje to nije bio problem. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati i dramska radnja ili neki lajtmotiv, nekad tako neuobičajen za klasične folklorne programe i pitanje je li mu je tu i mjesto, ali to ćete vi suditi. Nama su baš takvi momenti činili rad zanimljivijim, a i izlazak iz zone komfora ili da kažemo tradicionalnog prikaza folklorne baštine. Možda na taj način privučemo kojeg pojedinca da se zaljubi i krene da posjećuje i prati folklorna dešavanja.«

Promjena fokusa

Jaramazović kaže da su u realizaciji Trilogije mijenjali fokus gledatelja, odnosno isticali ono što je publika manje gledala. 
»Recimo, u linđu u prvom planu je ljeričar, a igrači su samo jedan manje vidljiv dio koji dopunjuje atmosferu te dobro poznate poskočice... Ima li za to opravdanja? Naravno da ima, no da ne otkrivamo previše«, navodi Jaramazović.
Posebno su ponosni što su Trilogiju ostvarili 90 posto vlastitim snagama (ljudstvo i tehnika), s vrlo malo vanjskih suradnika, radeći većinu stvari sami u svojoj režiji. Kako kažu, potkrale su se i greške njima znane, a ako ih uočite – unaprijed se ispričavaju. Također su vodili računa da projekt promoviraju vizualnim materijalom u vidu plakata i najava.
Prikazivanje počinje u subotu, 20. veljače, s prvom koreografijom iz dijela kojega su nazvali »boje« i koji traje tri večeri. Nakon toga, od 23. do 25. veljače bit će prikazane koreografije iz segmenta »zvuk«, a od 26. do 28. veljače »emocije«. U ponedjeljak, 1. ožujka, bit će prikazana cjelokupna trilogija upotpunjena s bonus točkama, dok ćete 6. ožujka moći vidjeti i kratak film o snimanju ovog projekta »Iza scene«.
Sadržaji će biti prikazivani na YouTube kanalu i Facebook stranici HKC-a Bunjevačko kolo. Emitiranja počinju svaki puta u 20 sati.
»Neka naša Trilogija 50 bude doprinos u moru online sadržaja svake vrste, do mogućnosti da se uživo sretnemo, mi na sceni, a vi u publici«, navodi se u najavi projekta.
D. B. P.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay