Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimski oratorij 

Iako smo naviknuli da se Zimski oratorij održava tijekom zimskoga raspusta, ove godine to nije bilo moguće iz svima poznatih razloga. Tako su organizatori odlučili oratorij prilagoditi epidemiološkim mjerama. 
»Tijekom zimskog raspusta se nismo mogli okupljati, jer su osim mjera kriznoga stožera na snazi bile i biskupijske mjere, točnije bile su obustavljene pastoralne aktivnosti. Sada je u manjim skupinama dozvoljen rad, pa smo se tome i prilagodili«, kaže voditeljica Subotičkog oratorija Vedrana Cvijin. 
Tako su djeca razdijeljena u uzrasne skupine s radom počela 12. i 13. veljače kada su se okupili učenici od 1. do 3. razreda, a učenici od 4. do 6. razreda su svoj program imali 15. i 16. veljače. 
»Program je bio drugačiji od onoga na što smo naviknuli. Dugo se nismo vidjeli, a budući da smo bili u samom vrhuncu poklada htjeli smo da ovaj oratorij bude u znaku veselja i druženja. Imali smo i duhovne radionice, ali smo se fokusirali na igre i zabavu, jer i sam don Bosco je rekao da kada vidi djecu da se igraju, zna da im se ne može ništa loše dogoditi u smislu da kad su okupirani igrom ne mogu griješiti, tako da je i to na jedan način naša duhovnost«, kaže Cvijin. 
Djeca su tijekom dva dana, osim duhovnih radionica, imala priliku za igru, druženje i izrađivanje maski, na kraju drugoga dana je bila i revija istih, a za one najbolje i slatke nagrade. 
Vikend koji je pred nama rezerviran je za starije osnovce, učenike sedmih i osmih razreda. 
»S obzirom na to da smo već u korizmi, imat ćemo i prikladnu temu, a to je ovoga puta glazba. Promišljat ćemo o tome što slušamo, na koji način tekstovi o kojima možda ni ne razmišljamo utječu na nas, ali i o ulozi glazbe u našem životu i životu Crkve«, pojasnila je Vedrana Cvijin i najavila kako će predavač za ovu temu biti vlč. Dragan Muharem.
Održavanje Zimskog oratorija potpomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatsko nacionalno vijeće. 
Ž. V.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay