Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslavljen spomendan Gospe Lurdske

U srijemskomitrovačkoj župskoj crkvi Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, 11. veljače svečanim euharistijskim slavljem proslavljen je spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske.
Euharistijsko slavlje je predslavio župnik iz Laćarka i pastoralni suradnik u srijemskomitrovačkoj župi vlč. Ivica Zrno u zajedništvu sa župnikom srijemskomitrovačkim mons. Eduardom Španovićem.
Duhovna priprava je započela u utorak, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu. Kroz devetnicu i devetodnevnu pripravu koja je bila obilježena molitvom, pobožnošću na čast Blaženoj Djevici Mariji, slavljenjem euharistije, te svakodnevnu mogućnost za sakrament pomirenja, župljani spomenute župe imali su svakodnevnu mogućnost rasta osobnog života. Svaki od dana devetnice bio je tematski obilježen i imao je za cilj približiti vjernicima Marijin lik, te osnažiti zdravu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.
Na sam dan Gospe Lurdske, u prigodnoj homiliji, vlč. Ivica Zrno je pozvao okupljene vjernike da slijede Mariju na njezinu putu, te da slušaju njezine majčinske poticaje.
»Danas se također na osobit način sjećamo svih onih koji su pritisnuti križem bolesti, tjelesne ili duhovne. Koliko je zdravlje važno, ne moram govoriti. Ali potičem na razmišljanje kako tjelesno zdravlje nije najvažnije za kvalitetan život čovjeka. Jer što ti vrijedi da si najzdraviji ako si ostao bez duhovnog zdravlja? Možeš biti tjelesno najzdraviji, no ako Boga nema u tvom životu, boluješ od najgore bolesti u vjerničkom smislu«, rekao je, među ostalim, vlč. Zrno te dodao kako smo poput Marije pozvani svoj život trajno usmjeravati prema Bogu. 
»Tada ćemo znati Bogu zahvaliti na svakom daru, danas osobito razmišljamo o daru zdravlja. U isto vrijeme znat ćemo prihvatiti i strpljivo nositi križ bolesti, ako se pojavi«, poručio je vlč. Zrno.
Na koncu euharistijskoga slavlja okupljeni vjernici su pošli pred kip Blažene Djevice Marije Lurdske, te molitvom i prigodnom pjesmom Sred te se pećine iskazali čast Nebeskoj Majci. 
I. Z.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika