Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijeme milosno

Započela je korizma, vrijeme koje nas podsjeća da je Uskrs blizu, ali da prije uskrsnuća Krist mora za nas umrijeti na križu. Zato korizmeno vrijeme vjernika ne ostavlja ravnodušnim nego ga potiče da u svjetlu Kristove muke promišlja svoj život, da pronalazi nadu i utjehu, ali i poticaj za promjene.

Opredijeliti se za Krista

Na prvu korizmenu nedjelju evanđelist Marko prenosi Isusove riječi: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!« (Mk 1,15). Iz ovih riječi jasno proizlazi da s Isusom započinje vrijeme ispunjenja velikih Božjih obećanja, što je za čovjeka Radosna vijest. Stoga je logično da čovjek ne može na to ostati ravnodušan nego treba odgovoriti svojim obraćenjem, priklanjanjem Isusovom pozivu. U tome se krije središnja tema korizme, odazvati se na ono na što nas Isus poziva. No, obraćenje nije samo ispravljanje moralnih nesavršenosti i odbacivanje loših navika nego trajno i temeljno opredjeljenje za Boga, koje onda donosi plodove i u moralnom smislu. No, onaj tko na početku ove korizme odluči odazvati se Kristovom pozivu vjerojatno će proći kroz kušnju. I Isus je kušan u pustinji. On je u toj kušnji stavljen pred životno opredjeljenje, izabrati poslanje koje mu je namijenio Otac ili opredijeliti se za ono što mu sugerira napasnik. Naravno, đavao nad Isusom nema moć i Isus nije podlegao kušnji. No, nama nije tako lako oduprijeti se napastima. Često opredjeljenje za Isusa djeluje suviše teško, mnogo je primamljivije odabrati drugi put. Kada tako počnemo razmišljati, to je kušnja kojoj se moramo oduprijeti. Đavao ne želi da slijedimo Isusa, on nas želi odvratiti od takvog našeg opredjeljenja, zato nam taj drugi put želi prikazati što ljepšim i jednostavnijim. No, moramo biti svjesni da je to samo njegova varka. Put bez Boga uvijek je pogrešan put, čak iako je u početku ugodan i lijep. On uvijek završava pogubno za nas i odvodi nas daleko od Božjeg kraljevstva. Što duže njime idemo, sve nam je teže vratiti se.
Korizma je za vjernika vrijeme opredjeljenja, ali i vrijeme kušnje. No, što smo više s Kristom povezani, svoje ćemo kušnje lakše prevladati, jer nam samo on može dati snagu za to.

Upozorenje

Naše opredjeljenje za Krista očituje se u našem ponašanju. Vrlo jednostavno, tko odluči ovu korizmu uistinu proživjeti s Isusom više će moliti i postiti, činit će dobra djela, nastojati živjeti prema evanđelju. No, Isus nas upozorava da tako treba živjeti isključivo radi Boga, a ne radi svijeta. Nije slučajno da se upravo na Pepelnicu čita evanđelje koje o tome govori (usp.  Mt 6,1-6.16-18). Ukoliko imamo stalnu želju svijetu se prikazati kao pobožni, kao pokornici i dobročinitelji, onda to i radimo radi svijeta. A ukoliko to radimo radi Boga, onda nam je svejedno je li svijet to primijetio ili nije. Farizeji su izvršavali svoje religiozne obveze tako da ih vidi svijet i da ih pohvali. Zbog toga su postajali oholi i nadmeni, pa im je njihova vjerska revnost više štetila nego koristila, jer ih je, na taj način vršena, odvlačila od Boga, umjesto da ih njemu približava. Zato, nije važno zna li svijet postimo li i koliko se molimo, jer to radimo iz ljubavi prema Bogu.

Korizma je vrijeme preispitivanja     

Osvrnimo se još na riječi sv. Pavla: »On veli: ‘U vrijeme milosti usliših te i u dan spasa pomogoh ti. Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa!’« (2Kor 6,2). Vrijeme milosno započelo je Kristovim dolaskom na svijet. On je donio spasenje čovjeku. Međutim, za svakog pojedinca vrijeme milosti počinje onda kada prihvati Krista, kada se u svome srcu opredijeli za njega. Temeljno opredjeljenje za Isusa nije tek nazivati se kršćaninom, nije tek ispoštivati vjerske običaje i propise. Korizma je vrijeme u kojem trebamo preispitati svoj temeljni vjerski stav. Živim li s Kristom i za Krista? Nastojim li nasljedovati ga u svim životnim situacijama? Imam li povjerenja, ali i zahvalnosti? Je li vjera za mene tek tradicija ili je moj svakodnevni život prožet vjerom? Još je mnogo pitanja koja sebi možemo postaviti, a koja će nam rasvijetliti nedoumicu glede našeg temeljenog opredjeljenja za Krista. Zato neka nam ova korizma bude uistinu milosno vrijeme, neka u nama proizvede promjenu koja će nas približiti Kristu i pomoći nam da prihvatimo njegovu ponudu spasenja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika