Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­zi­tiv­na povijesna is­ku­stva

U Muzeju Vojvodine otvorena je 6. veljače izložba pod nazivom »Živjeti zajedno«, kao dio projekta Izvršnog vijeća AP Vojvodine, odnosno Tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine, »Afirmacija mulikuturalizma i tolerantnosti u Vojvodini«. Ovom nesvakidašnjom postavkom, koju su priredili Muzej Vojvodine iz Novog Sada i Gradski muzej iz Subotice, prezentirana je zajednička povijest, veze, prožimanja i utjecaj Srba i Mađara koji vijekovima žive zajedno na ovim prostorima. Neposredna namjera postavke je educiranje građana, a posebno mladih, o pozitivnim povijesnim i europskim iskustvima u razvoju mutikulturalizma i multietničke tolerancije, ali i afirmiranje najpozitivnijih vrijednosti iz suživota ova dva naroda. 
Postavke izložbe ima kompleksan  povijesni, etnološki i kulturološki karakter, a pokraj predstavnika pokrovitelja izložbe, predsjednika Izvršnog vijeća APV Bojana Pajtića i potpredsjednika IV APV i tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Tamasa Korheca, na otvorenju izložbe nazočili su i organizatori, ravnatelj Muzeja Vojvodine, dr. Ranko Končar i ravnatelj Gradskog muzeja u Subotici Istvan Hullo, te počasni gost, državna tajnica Ministarstva kulture Republike Mađarske Marta Schnajder. U duhu postavke izložbe, organizatori su priredili kulturni program u okviru kojeg su nastupili gudački kvartet »Quatro santi« sa skladbama »Jesen stiže dunjo moja« i »V. Bramsovom mađarskom igrom«, a stihove iz pjesme »Mađarski jakobinci« Adi Endrea i stihove iz pjesme »Vojvodina« Miroslava Antića izveli su Miodrag Petrović, glumac SNP-a i Istvan Heresi, glumac Novosadskog kazališta. 
HISTORIJSKI MOZAIK: Ravnatelj Muzeja Vojvodine dr. Ranko Končar, ukazao je nazočnima na specifični karakter izložbe, koja se sadržajno bavi dugim povijesnim periodom zajedničkog života Mađara i Srba u Vojvodini. »Izložba traga za onim što je u prošlosti spajalo ova dva naroda, traga za osnovama dugog zajedničkog života, tolerantnosti i razumijevanja, unatoč što je u prošlosti bilo i suprotnosti i kontrasta. Kada se u dugoj povijesti življenja ova dva naroda na prostoru Vojvodine pokuša sagledati što je bila osnova povezivanja među njima, nedvosmisleno se nameće da je kultura bila ta osnova«, rekao je dr. Končar. 
Nakon izraza zahvalnosti zbog mogućnosti sudjelovanja u postavci izložbe, ravnatelj Gradskog muzeja u Subotici Istvan Hullo, ukazao na težinu rada pri realizaciji projekta, koji je bio veoma zahtjevan, jer je trebalo od povijesnog mozaika napraviti laku priču, koju će moći percipirati mladi. Pored toga, Hullo je izrazio uvjerenje da je kultura ta koja može doprineti prevazilaženju međunacionalnih problema s kojima se danas srećemo. 
POGUBNOST NEZNANJA: »Iza nacionalne, vjerske i etničke mržnje i netrpeljivosti najčešće stoji neznanje, uopćavanje, poluistine i predrasude, a cilj izložbe jeste prikaz istinitih fakta o suživotu Mađara i Srba u Vojvodini. Zajednička povijest ova dva naroda duža je od 500 godina i na osnovu fakata, rekao bih da ima više pozitivnih momenata u povijesti, nego li sukoba i konflikata«, poručio je Tomas Korhec nazočnima i objasnio da nas izložba uči da su naši preci umjeli učiti jedan od drugog, umjeli su da zbog zajedničkog interesa naprave prednosti iz različitosti. 
Bojan Pajtić je rekao da su mržnja i nacionalna netolerancija posljedica ne samo nepoznavanja kultura, povijesti i tradicije drugih naroda, već i nepoznavanje sopstvene povijesti, kulture i tradicije. »Srpsko-mađarski odnosi nisu samo povijesna kategorija, oni su u Vojvodini obiteljska kategorija. Veoma je malo srpskih i mađarskih obitelji u kojima nema i pripadnika drugih naroda, a oni se nalaze i u susjedstvu i među prijateljima«, rekao je Pajtić.
Marta Schnajder izrazila je mišljenje da je izložba posebna i da se ne može smatrati tradicionalnom i svakodnevnom. »Tolerancija je specifična tema u životu muzeja, ali mislim da je veoma aktualna. Tolerancija nije ništa drugo, do upoznavanje i prihvaćanje različitosti. Ja vjerujem u snagu umjetnosti, kulture i znanja u historiji. Ali još više vjerujem da pomoću znanja koja stičemo možemo graditi kvalitetne ljudske odnose«, rekla je Schnajder.
IZLOŽBA NAMIJENJENA MLADIMA: U dvojezičnoj knjizi koja prati izložbu, pored najznačajnije vladarske loze srednjovijekovne Srbije i Mađarske, Nemanjića i Arpadovića, te zajedničkih kulturoloških običaja Mađara i Srba na područiju Vojvodine, govori se i o njihovom zajedničkom sudjelovanju u ratovima koji su vodili protiv Turaka, kao i o 19. stoljeću, o revelucionarnim pokretima u kojim su sudjelovali Svetozar Miletić i Lajos Kosut.
Izložba »Živjeti zajedno« je prevashodno namijenjena mladima i učenicima srednjih škola i u tom smislu je primerena njihovom uzrastu i mogućnostima recepcije, kazali su organizatori i uputili poziv svim osnovnim i srednjim školama da je posjete u okviru vannastavnih aktivnosti. U Novom sadu izložba je otvorena do 20. travnja 2006. godine, od 8 do 19 časova radnim danom i vikendom, a u Subotici će se održati u Galeriji »Likovni susret«, od 3. svibnja do 16. lipnja 2006. godine. Za sve posjetioce ulaz je slobodan. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika