Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­spješiva­nje pod­u­zet­ničkog du­ha

Hrvatsko i svjetsko iskustvo pokazuju da malo i srednje poduzetništvo, kao fleksibilan sektor gospodarstva, imaju značajne potencijale za otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti. 
Nastojeći aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki za razvoj poduzetništva, Osječko-baranjska županija i poglavarstvo grada Osijeka, provode niz mjera od kreditiranja poduzetnika do poticanja osnivanja poduzetničkih zona. To je iskustvo vrijedno i za naše prilike.
MISIJA: Poduzetnički inkubator BIOS djeluje u Osijeku, kako bi podupirao razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz osiguravanje poslovnog prostora i pružanje poslovnih i drugih usluga u najkritičnijim fazama razvoja poduzeća. Prva potpora mladim poduzetnicima je pružanje poslovnih, tehničkih, obrazovnih i drugih usluga kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za osnivanje i rast poduzeća. Stanarima ovog inkubatora pružaju se prednosti na samom početku poslovanja, poput smanjenja ukupnih fiksnih troškova, zatim olakšavanje pregovaranja i nastupa na tržištu. 
PODUZEĆA: Po riječima suradnika BIOS-a, Jean Pierre Maričića, jedno od najuspješnijih korisnika Osječkog inkubatora je poduzeće za proizvodnju betonskog crijepa, blokova i popločnjaka, Situla, koje osim korištenja prostora u inkubatoru s jeftinijim najmom, dobiva i olakšice od države. »Zalih robe gotovo da nemaju, jer sve što proizvedu sljedeći dan već isporučuju kupcima. Gotovo da se morate pretplatiti da kupite njihove proizvode. Blokovi nisu najbolje kvalitete, ali su odlični za kokošinjce, za pregradne zidove, čak i sugeriraju kupcima, da ne grade s njima kuću, kojim slučajem. Blokovi su toliko povoljni da ljudi to veoma traže. On je našao caku kako da spoji ciljnu skupinu, koja se dodatno sufinancira koristeći i našu uslugu jeftinog prostora i reklamiranja putem BIOS-a kako bi proizvodio relativno jeftine blokove«, objašnjava Jean Pierre Maričić.
UVJETI: Radno vrijeme BIOS-a je od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka. Poduzeća u inkubatoru slobodni su koristiti parking prostor, zatim prostora za utovar/istovar, skladištenje, i za pristup zgradi, u skladu s pravilima inkubatora. Prostor osigurava zaštitu od požara i uključuje korištenje raznih tehničkih uređaja, poput hladnjaka, grijalica i slično. Na raspolaganju je i prostor za sastanke, iznajmljivanje namještaja, usluge komunikacije (pošta, paketi), te usluge domara zgrade. Viličar je raspoloživ kao usluga korisnicima BIOS-a, sukladno potrebama stanara inkubatora. Svaki korisnik je odgovoran za odlaganje vlastitog otpada. Skladištenja materijala, pri nabavki i čuvanje gotovih proizvoda, nije dozvoljeno na prostoru koji su izvan najma. Korisnici ne mogu vršiti nikakva poboljšanja, prepravke ili izmjene bez prethodnog odobrenja uprave BIOS-a. Ovo prvenstveno uključuje sve zidove ili dijelove ureda: vodovodne instalacije, električne instalacije ili promjene ventilacije ili grijanja i prekrivanje poda. Uz to, korisnici ne mogu instalirati ili promijeniti bilo koju bravu u zgradi bez izričitog pisanog dopuštenja. Držanje domaćih životinja nije dozvoljeno politikom BIOS-a.
USLUGE: Po reduciranim cijenama na raspolaganju su im usluge fotokopiranja, poštanske usluge, kancelarijske i tajničke usluge, kompjuterske i druge slične usluge. Veliki tim stručnjaka iz područja marketinga, izrade poslovnih i web aplikacija, grafičkog design-a, raznovrsnih tiskarskih usluga, digitalne i analogne fotografije, snimanja i montaže audio i video zapisa s višegodišnjim radnim iskustvom okupljenih u tzv. »grafičkom clusteru« BIOS osigurava poduzećima prezentaciju vrhunske kvalitete. Zadatak osoblja BIOS-a je pomoć korisnicima, ukoliko korisnik želi neku posebnu uslugu, poput pisanja poslovnog plana, knjigovodstvene ili druge financijske usluge. 
POLITIKA: Svi korisnici obvezni su periodično dostaviti dokumente o broju i klasifikaciji novootvorenih poslova u njihovim poduzećima. Ukoliko taj uvjet nije ispunjen, doći će do raskidanja ugovora o najmu. Prilikom pristupanja inkubatoru svi korisnici moraju potpisati izjavu o razumijevanju misije i ciljeva BIOS-a, te suglasnost o pridržavanju procedure za rješavanje problema. U cilju unapređenja samog inkubatora BIOS periodično prima različite donacije i kredite.                            
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika