Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

KOLPORTER
Drago mi je da posle niza desetina godina izlazi »Hrvatska riječ« čiji sam i ja bio kolporter pre mnogo godina, potpredsjednik Vlade RS József Kasza, »Subotičke novine«, 10. siječnja 2003.
 
ŽRTVENI JARAC
Činjenica »anonimnog« nasilja također nam omogućuje da izvedemo općenitiju tezu o anti-komunizmu: užitak koji pruža anti-komunističko razmišljanje je u tome što je u slučaju komunizma tako lako igrati igru traženja žrtvenog jarca, okrivljavati Partiju, Staljina, Lenjina, i u konačnici samog Marxa, za milijune mrtvih, za teror i gulage, dok u kapitalizmu nema nikoga na koga bi se mogla svaliti krivnja ili odgovornost; stvari se jednostavno tako odvijaju, anonimnim mehanizmima, mada kad je riječ o gubicima ljudskih života i uništavanju okoliša, razaranju plemenskih kultura, kapitalizam nije bio ništa manje destruktivan...,Slavoj Žižek, »Arkzin«, 20. siječnja 2003.
 
BENIGNI TERORIZAM
Pitamo se, dakle, zašto je terorizam toliko aktualan danas i kako to da je dobio toliki medijski prostor kad je, prema nekim pokazateljima, danas u svijetu više od 40 milijuna pojedinaca ugroženo od AIDS-a, broj ljudi koji godišnje pogine u raznovrsnim prometnim nesrećama je također značajan, a da ne govorimo o negativnim učincima alkohola, nikotina i raznovrsnih droga koji skraćuju život pojedinaca. Protiv njih se ne stvaraju koalicije po principu: »Tko nije s nama, taj je protiv nas.«, docent dr. sc. Krunoslav Antoliš, »Glas koncila«, 19. siječnja 2003.
 
BUSHOVO POJAČANJE IZ HRVATSKE
U.N.-ovim inspektorima, koji u Iraku istražuju postoji li u toj zemlji oružje za masovno uništenje, stiglo je pojačanje iz Hrvatske. Posao im je prikupljanje uzoraka sumnjivih tvari, razne stručne analize i procjena opasnosti pojedinih materijala. Danko Škare djelatnik je Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, a njegov kolega Ivan Jukić bojnik Hrvatske vojske s dugogodišnjim iskustvom u poslovima s kemijskim oružjem. Ovaj domaći inspektorski dvojac već je dugo na posebnom popisu stručnjaka za zaštitu od kemijskog oružja, među kojima se biraju eksperti za posebne misije diljem svijeta., »Nacional«, 22. siječnja 2003.
 
VIZA ZA VOJVODU
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nalazi se na listi haških optuženika i samo od procene unutrašnjih i spoljnih političkih neprilika zavisi kada će ta optužnica biti objavljena. Ta vest je u NIN stigla od jednog visokog predstavnika vladajuće koalicije i više diplomata koje imaju nešto bliže kontakte sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu., Batić Bačević, »Nin«, 23. siječnja 2003.  
 
PREDSJEDNICI NA OKUPU
Milan Milutinović je inače peti srpski predsednik neke od država koji je dospeo u haški zatvor. Pre Milutinovića u Hag su dobrovoljno ili nasilno odvedeni i nekadašnji predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, nekadašnja predsednica RS Biljana Plavšić, bivši predsednik RSK Milan Martić i bivši član Predsedništva BiH Momčilo Krajišnik, koji gotovo tri godine čeka na početak suđenja., »Vreme«, 23. siječnja 2003.
 
PREDNOST ZAHTJEVA
Imam dojam da je predsjednik Prodi otvoren za razmatranje hrvatskog zahtjeva za članstvo u EU. On vidi da je Hrvatska sada u povoljnijim prilikama za to u odnosu prema drugim europskim zemljama koje još nisu dale zahtjev za članstvo., Mons. Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, »Večernji list«, 18. siječnja 2003.
 
PAPA U KAMPANJI
U predizbornoj godini, u kojoj se popularnost aktualne vlasti opasno zaljuljala, još jedan dolazak Sv. Oca svakako će se dobro uklopiti u kampanju samohvale koja bi uskoro mogla početi na svim razinama od strane vladajućih. Dolazak u Rijeku pritom se savršeno uklapa i u sliku koju o sebi posljednjih mjeseci stvara lokalna gradska vlast, okuražena najavama o kreditu Svjetske banke, te vjerojatnom dobivanju Mediteranskih igara 2009. godine., Tihana Tomičić, »Novi list«, 25. siječnja 2003.
 
PODRŠKA
Predsjednici vlada Mađarske, Italije i Slovenije u petak su na sastanku Kvadrilaterale podržali hrvatski zahtjev za punopravnim članstvom u Europskoj uniji i njezinu namjeru da što prije uđe u Uniju. Inače, Hrvatska je u tu inicijativu ušla nakon parlamentarnih izbora 2000. godine., »Večernji list«, 18. siječnja 2003.
 
ČUDESNA POVELJA
Samo iz saveznog budžeta, koji se puni novcem poreskih obveznika iz Srbije, za sedam meseci pisanja ustavne povelje potrošena su najmanje četiri miliona dinara., »Reporter«, 21. siječnja 2003.
 
ODREKLI SE SEBE
Meni su socijaldemokrati uvijek bili simpatični, kao i HSS braće Radić, a o HDZ-u ne želim ni govoriti jer bi oni, samo zbog pljačke stoljeća, trebali nestati s političke scene. I što se dogodilo? Socijademokrati su se odrekli svoje temeljne odrednice i prihvatili neoliberalnu doktrinu, koja nam je donijela divlji kapitalizam čiji su rezultati pogubni za društvo u cjelini. Takav sustav je neprihvatljiv za Hrvatsku, ali to današnja vlast, odnosno stranke koje je tvore, neće i ne znaju mijenjati., akademik Ivan Supek, »Slobodna Dalmacija«, 25. siječnja 2003.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika