Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Milijardu dinara za vojvođanske proizvođače

Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu objavilo je sedam natječaja za vojvođanske poljoprivrednike. Kroz ove natječaje poljoprivrednici će dobiti više od milijardu dinara. Fokus Tajništva za poljoprivredu ove godine su mladi poljoprivrednici i mali i srednji proizvođači. 
Sredstvima iz pokrajinskog proračuna bit će sufinancirana kupovina mehanizacije i priključne opreme za organsku proizvodnju, investicije u proizvodnju voća i povrća, oprema za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru, kupovina opreme za navodnjavanje, kupovina opreme za zaštitu od elementarnih nepogoda i opremanje stočarskih farmi.

Potpora mladim poljoprivrednicima

Natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima u seoskim područjima identičan je natječaju koji je bio objavljen prošle godine i koji je zbog nedostatka sredstava u proračunu prvo odgođen, pa obustavljen. U 2020. bilo je planirano 270 milijuna dinara, a u ovogodišnjem proračunu brojka je 200 milijuna. Kako je navedeno u tekstu natječaja, maksimalni iznos sredstava je 1,5 miljuna dinara, a minimalni 500.000. Bespovratna sredstva utvrđuju se u iznosu do 90 posto od ukupno prihvatljivih troškova investicije. Sredstva iz ovog natječaja namijenjena su za investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gospodarstava, za potporu preradi na gospodarstvu i potporu malim pivovarama, ali su u ove tri stavke pobrojani različiti vidovi ulaganja u unaprjeđenje poljoprivrednih gospodarstava. Mladi poljoprivrednici ovaj natječaj mogu koristiti za ulaganja u stočarsku proizvodnju, proizvodnju voća, povrća, cvijeća, preradu mesa, mlijeka, voća i povrća, preradu uljanih kultura, začinskog bilja, preradu pčelinjih proizvoda, preradu gljiva, kao i za kupnju opreme za proizvodnju zanatskih piva. Na natječaj se mogu prijaviti poljoprivednici koji su poljoprivredno gospodarstvo registrirali poslije 1. siječnja 2020. godine. 
»Gornja starosna granica je 40 godina. Osim na ovom natječaju, mladi poljoprivrednici će imati prednost i u još nekoliko natječaja na taj način što će za njih povrat sredstava, odnosno sufinanciranje biti 10 posto veće. Što se tiče ostalih natječaja, oni ove godine pokrivaju sve vidove poljoprivredne proizvodnje, ali su izdvojeni proizvođači u organskoj poljoprivredi koja je podzastupljena. Oni ove godine imaju mogućnost apliciranja na dva natječaja (jedan je već objavljen). Prioritet su mikro, mala i srednja poljoprivredna gospodarstva. Cilj je da pomoć koju može osigurati Pokrajinsko tajništvo stigne do što više poljoprivrednika«, kaže za Hrvatsku riječ pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mladen Petreš.

Sufinanciranje od 50 do 70 posto

Za nabavu opreme strojeva za organsku proizvodnju ukupno je planirano 9 milijuna dinara, a kroz ovaj natječaj poljoprivrednicima će biti sufinancirano 70 posto odobrene investicije. Maksimalni iznos koji će se odobravati po ovom natječaju je 700.000 dinara. S 25 milijuna dinara Pokrajina će ove godine financirati investicije u proizvodnju voća, povrća i gljiva. U te investicije spada kupovina opreme za sušenje, uređaja za zamrzavanje, blanširanje kao i kupovina opreme za prijam robe. Predviđeno je sufinanciranje 50 posto odobrene investicije, odnosno 60 posto ukoliko je podnositelj projekta mlađi od 40 godina. Minimalno će biti isplaćeno 100.000 dinara, a maksimalno dva milijuna, odnosno 2,2 milijuna ukoliko je podnositelj prijave žena ili poljoprivrednik mlađi od 40 godina.
Znatno više novca, 80 milijuna dinara, bit će uloženo u rekonstrukciju opreme za proizvodnju u zaštićenim prostorima. U ovisnosti od opreme koja se nabavlja, sufinanciranje može biti i do 2,3 milijuna dinara. U slučaju ovog natječaja sufinancirat će se 60 posto investicije. Mlađi od 40 godina i ovdje imaju pogodnosti, jer je sufinanciranje za njih 70 posto.
Najviše novca Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu izdvojilo je za navodnjavanje i poboljšanje toplotnog, vodnog i zračnog režima biljaka – 370 milijuna dinara. Sudjelovanje proračunskg novca je 60 posto, a uz žene i mlađi od 40 godina mogu računati na povrat od 70 posto. Maksimalno za ove investicije Pokrajina će davati sedam milijuna dinara, odnosno 7,7 u slučaju žena i mlađih od 40 godina.
Zaštita od elementarnih nepogoda i kupovina opreme za podizanje zasada vinove loze, voća i hmelja dobit će ukupnu potporu iz pokrajinskog agrarnog proračuna od 85 milijuna dinara. I u ovom slučaju vraća se 60, odnosno za žene i mlađe od 40 godina 70 posto, a maksimalna potpora može biti 7,3 milijuna dinara.
Poseban natječaj objavljen je za stočare. Za opremanje farmi planirano je 90 milijuna dinara. Za sve kategorije sufinanciranje je 70 posto. Ulaganja u stočarstvo bit će poduprta s maksimalno dva milijuna dinara.
Za sve ove natječeje uvjet je da podnositelji nemaju dugovanja za odvodnju, poreze i za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.
Natječaji su objavljeni 1. veljače na internetskoj stranici Pokrajinskog tajništa za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu www.psp.vojvodina.gov.rs. Rok za podnošenje prijava je od 30 do 45 dana, ovisno o natječaju. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika