Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Načelnica općinske uprave podnijela ostavku
 
Načelnica općinske uprave Gyöngyi Vörös Kucsmik podnijela je ostavku na tu funkciju, potvrdio je 6. veljače predsjednik Skupštine općine Subotica Géza Kucsera. »Službno smjene na vrhu općinske uprave još uvijek nema, pošto konačnu odluku o ostavci i imenovanju novog načelnika donosi Skupština općine«, rekao je Kucsera na konferenciji za novinare i dodao da privremeno tu funkciju obavlja Erika Tot Szalai.
Protiv načelnice općinske uprave Gyöngyi Vörös Kucsmik podignuta je sredinom siječnja ove godine optužnica zbog zlouporabe službenog položaja. Ona je optužena da je neovlašteno iz općinskog proračuna plaćala račune mobilnih telefona za više djesetina članova i funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara.
Beta
 
Seminar o vanjskotrgovinskom poslovanju
 
U organizaciji beogradskog Instituta za ekonomsku diplomaciju, 4. veljače u Eko centru na Paliću, održan je seminar na temu: »Primjena novog zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju«. Novi Zakon o vanjskotrgovinskom poslovanju je stupio na snagu 28. studenoga prošle godine. O mogućnosti koje pruža primjena ovoga Zakona, na seminaru su govorili predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose s inozemstvom, Instituta za ekonomsku diplomaciju, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Uprave carine Srbije. Seminar je okupio pedeset i šest poduzetnika s teritorije Vojvodine, a otvorio ga je predsjednik općine Géza Kucsera, koji je u pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo što ciklus predavanja o novom Zakonu o vanjskotrgovinskom poslovanju počinje baš u subotičkoj regiji. Pomoćnica ministra za ekonomske odnose s inozemstvom Ana Blagojević, istaknula je kako je novi Zakon o vanjskotrgovinskom poslovanju izvršio značajnu deregulaciju vanjske trgovine u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije i Europske unije. Ovaj zakon više štiti gospodarstvenike, nego što je bio slučaj kod primjene staroga zakona. Mnoga ograničenja su ukinuta, kako bi se što više olakšala vanjska trgovina, čulo se na seminaru. 
Svojim predavanjem seminar je upotpunio, predstavljajući Upravu Carina Srbije Silvester Varga, koji je naveo kako slobodne zone trebaju biti neka vrsta inkubatora stranih ulaganja. Za tu vrstu poslovanja trebaju se omogućiti neophodni uvjeti za investiranje.
O. P.
 
Trojica se ugušila u komori hladnjače
 
Tri su osobe smrtno stradale u Tavankutu, u komori hladnjače tamošnjeg poduzeća »Medoprodukt«. Kako je priopćeno, od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom preminuli su Boštian Ojsteršek i Janko Kerestein iz Celja i Petar Mačković, radnik »Medoprodukta«. Ojsteršek i Kerestein su bili slovenski državljani, stručnjaci za rashladne uređaje, a Mačković je bio mještanin Tavankuta. 
»Nepoznati su razlozi dolaženja, a posebno ulaženja u komoru rashladnog sustava slovenskih državljana koji nisu radnici tvrtke, niti su pozivani kao stručnjaci«, piše među ostalim u priopćenju istražne sutkinje Okružnog suda u Subotici Snježane Leković. U priopćenju se dodaje kako su dva slovenska državljana radila na izgradnji hladnjače u jednoj tvrtki u Tavankutu, te da je naložena obdukcija leševa. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika