Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novinar Nenad Živković tužio RTV Pančevo za povredu časti

Novinar Nenad Živković je na RTV Pančevo prikazan kao eks-ponent ustaštva u Srbiji, te je, želeći da skloni ljagu sa svog imena, tužio ovu televiziju i njenu glavnu i odgovornu urednicu Jasminu Petković za duševnu bol, odnosno povredu časti i dostojanstva, navodi se na sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije. U maloj sudnici Palače pravde je 25. siječnja održan glavni pretres na kojem su se i oštećeni i obrana pojavili i dali svoje iskaze. Međutim, u trenutku kada su se ti prilozi pojavili, Jasmina Petković nije bila glavna i odgovorna urednica, već Miroslav Milakov, koji je predložen za svjedoka na sljedećem ročištu.
»Ti prilozi su se pojavili nakon mojih kritičkih tekstova napisanih na sajtu Pančevo City. Oni se odnose na nefunkcioniranje lokalne samouprave i evidentno obaranje kvalitete života građana, koju provodi već šest-sedam godina gradska vlast Srpske napredne stranke«, kazao je za portal NUNS-a Nenad Živković.
On kaže da je to samo drugi dio iste kampanje, koja je započela kada je 22. veljače govorio na prosvjedu 1 od 5 miliona, u seriji od nekoliko tekstova, za koje vodi poseban sudski postupak. 
»Nakon nekoliko mjeseci, nastavljaju se kontinuirani pokušaji diskreditacije, te se stvara atmosfera hajke u kojoj bi trebao biti izložen javnom linču i preziru«, kazao je Živković.
On je rekao za NUNS da »je stvar u tome što lakomisleni, a pritom neobaviješteni građanin, iz svoje perspektive doživljaja patriotizma, misli da je sasvim normalno obračunati se s novinarom za kojeg je na televiziji čuo da je eksponent ustaštva u Srbiji«.
»Ili da je dio projekta unutarnje destabilizacije Srbije, da često gostuje na CIA televiziji, da je za nekoliko dana godišnje zaradio desetke tisuća eura, pa da čak pomisle i kako sam bogat čovjek, te da me pokradu«, kaže Živković, i objašnjava: »Moja inicijalna ideja jest upravo ta da se pred sudskom vlašću utvrdi je li moguće, kažnjivo ili nekažnjivo da se na ovaj način blate i diskriminiraju građani Srbije«.
Tužba je podignuta zbog tri priloga, emitiranih na RTV Pančevo 2019. godine, kao i zbog tekstova na portalu te televizije, u kojima je Živković označen kao »plaćeni projekt« i »politički aktivist«, koji podržava »proustaške medije«. Zbog ovih priloga, REM je RTV-u Pančevo izrekao mjeru upozorenja, a dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smijenjen je s te funkcije.
Suđenje je počelo 22. svibnja prošle godine, a sljedeće ročište je zakazano za 7. svibnja.
(www.nuns.rs)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika