Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Go­di­na počinje Maška­ra­ma

U nedjelju, 5. veljače, održana je Godišnja skupšina udruge hrvatske omladine u Vojvodini KroV, na kojoj bilo prisutno petnaestak članova, čime je bio osiguran potreban kvorum. Na početku sjednice, predsjednica KroV-a Olga Perušić, upoznala je članove s aktivnostima ove udruge između dva zasijedanja. 
Tijekom prošle godine, među značajnijim aktivnostima udruge KroV bilo je sudjelovanje u radu mreže omladinskih udruga nacionalnih manjina Europe – YEN i to na uskršnjem seminaru u Bolzanu, u Italiji, kao i na jesenjskom seminaru omladinskih lidera u Laax-u, u Švicarskoj. Na putu integriranja ove udruge u međunarodne tokove, postignut je pomak glede statusa udruge KroV, koju ove godine na uskršnjem seminaru mreže YEN očekuje primitak u specijalno članstvo.
AKTIVNOSTI I INICIJATIVE: Osvrnuvši se na ostale aktivnosti koje su se odvijale tijekom prošle godine, Olga Perušić je istaknula kako je ova udruga jedna od osnivača Mreže Mladih Subotice, putem koje je stupila u Koaliciju mladih Srbije, kako bi podržala inicijativu za donošenje Omladinske politike i inicijativu za osnutak Državnog organa nadležnog za mlade, na republičkoj razini. Tijekom prošle godine uduga KroV je potpisala i Ugovor o suradnji s organizacijom mađarske nacionalne manjine – Omladinskim forumom Vojvodine VIFO, kako bi zajednički otpočeli organizirati jesenji seminar YEN-a. Predstavnici KroV-a sudjelovali su i na Regionalnoj konferenciju nacionalnih manjina, koje je organizirao Srpski omladinski forum u Zagrebu, koja je bila značajna za stvaranje uvjeta za daljnje umrežavanje novih omladinskih udruga sa Balkana. Olga Perušić je istaknula i posjet zamjeniku ministra kulture Republike Hrvatske Čedomiru Višnjiću.
GODIŠNJI PLAN RADA: Prva aktivnost udruge KroV u tijeku 2006. godine, bit će sudjelovanje na simboličnoj proslavi Vašanga, organiziranjem tuluma za mlade, Maškara. Mladi su pozvani sudjelovati na tulumu u kreativnom ruhu ili maskama. Mladi će se moći zabavljati na Maškarama uz prigodan program i zvuke ansambla »Ravnica«. U planu rada za 2006. godinu, definirane su smjernice rada ove udruge, prije svega glede šestomjesečnog projekta Mladi mladima, koje financira Pokrajinsko tajništvo za sport i omladinu, a odnosi se na promoviranje Akcionog plana politike za mlade. Uduga KroV u suradnji s Mrežom mladih Subotice i s organizacijom Forum Syd, realizirat će ovaj projekt na području Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Sente i Kanjiže. 
U mjesecu travnju, poslije seminara YEN-a u Pečuhu, organizirat će se predstavljanje međunarodne mreže YEN i seminara, koji će se početkom rujna održavati u Subotici. Istaknuto je i pitanje organiziranja Regionalne konferencije Omladine nacionalnih manjina, a tajnik Neven Rudić Vranić, istaknuo je kako su po tom pitanju zainteresirani i predstavnici njemačke i mađarske nacionalne manjine. 
OBVEZNO PLAĆANJE ČLANARINE: U daljnjem tijeku Godišnje skupštine, diskutiralo se o pozivu na prve Hrvatske svjetske igre Crolimpijade, koje organizira Hrvatski svjetski kongres. Igre će se održavati u Zadru, tijekom srpnja ove godine. Delegacija iz Srbije i Crne Gore, trebala bi brojati četrdesetak sportaša. Zaključeno je kako je sudjelovanje na Crolimpijadi, jedino moguće uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Udruga KroV započet će i pripreme za organiziranje objavljivanja zbirke pisanih radova hrvatske mladeži na materinjem jeziku. Članovi udruge KroV su zamoljeni da se u što većem broju odazovu osmišljavanju i pisanju svojih radova. 
Na koncu Godišnje skupštine, članovi udruge KroV su donijeli odluku glede izgleda prijavnice za pristupanje ovoj udrugi, a poslije kraće diskusije o pitanju članarina, čiji je iznos utvrđen na prošloj sjednici Skupštine KroV-a, donijeta je odluka da se članarine moraju plaćati. Ova obveza je uvjet da bi se zadržalo članstvo u udruzi. To je jedini način da se počne stvarati udruga s aktivnim članstvom, ustanovljeno je na sjednici.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika