Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Master na temu tamburaške glazbe

Milica Lerić iz Berega obranila je nedavno master rad »Učenje tambure u školi i vanškolskim uslovima u Novom Sadu, Subotici i Somboru« na studijskom programu etnomuzikologije Akademije umjetnosti u Novom Sadu. Mentorica joj je bila izvanredna profesorica ddr. Vesna Ivkov. 
»S obzirom na višestoljetnu prisutnost tambure na teritoriju današnje Vojvodine, a pod utjecajem tumačenja da se stjecanje muzičkog znanja može promatrati kao dio kulturološkog procesa socijalizacije, proistekla je ideja za realizaciju mog master rada. Fokus istraživanja bio je usmjeren na usvajanje vještina sviranja na tamburaškim instrumentima u školi (osnovnoj muzičkoj školi) i izvanškolskim uvjetima (misli se na kulturno-umjetnička društva i gradske tamburaške orkestre). Predmet istraživanja u ovom radu je sagledan s etnomuzikološkog i pedagoškog aspekta«, kaže Lerić.
Lerić trenutno predaje tamburu u Osnovnoj muzičkoj školi Stevan Hristić u Bačkoj Palanci, a kao velika zaljubljenica u tamburu i muziku uključena je u rad nekoliko sastava. Svira begeš u Tamburaškom sastavu La Banda, Narodnom orkestru Braće Martić i GTO Vasa Jovanović Novi Sad, dok prim svira u Novosadskom tamburaškom kvartetu.
»Trenutno se želim vratiti izvođačkoj praksi, odnosno, plan je da u narednom periodu dam prednost tamburi, te da ponovno krenem vježbati i svirački se usavršavati, i na taj način pripremati se za neke dalje puteve. Drugim riječima, obranom master rada, završeno je jedno i započeto sljedeće poglavlje u životu, nema stajanja«, dodaje Lerić. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika