Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Užitak na tempiranoj eksploziji

Pisanje o destinacijama s poznatim i atraktivnim ljuljačkama mi je dalo ideju da postoji još mnogo destinacija koje su okupljene oko jedne teme i o kojima bi bilo interesantno pisati, a svakako ih jednom i posjetiti. I tek tako, prva tema pojavila se u obliku destinacija koje su zanimljive upravo zato što se nalaze na samom vulkanu. Još uvijek nisam sigurna jesu li takve destinacije adrenalinske, ali jesam sigurna da rijetko tko može ostati nijem na takav podatak. Kad bih morala napraviti usporedbu, moglo bi izgledati kao da kampirate ispred ulaza u špilju u kojoj medvjed spava u hibernaciji. 

Vulkanski užici

Kada malo bolje razmislim, moja želja za putovanjem na vulkanske destinacije nije uopće nova. Naravno, tada nije bila vođena samim vulkanom nego ljepotama napravljenim na vulkanu. Vjerujem da nitko nije ostao ravnodušan na bijele fasade, plave krovove i drvene ploče, tamne vulkanske stijene i plavetnilo Egejskog mora. Naravno, riječ je o Santoriniju, jednom od najslikanijih, najpopularnijih i najposjećenijih grčkih otoka.
Santorini se nalazi u južnom Egejskom moru i pripada skupini Kikladskih otoka, a udaljen je od grčkog kopna oko 75 kilometara, a 50 od Krete. Nećemo puno širiti priču o osnovnim informacijama nego ćemo prijeći na dio o eksploziji koja se dogodila 1600. godine prije Krista i za koju se vjeruje da je najveća vulkanska eksplozija ikada. Neki je uspoređuju s jačinom 50 nuklearnih bombi. Mnogo nevjerovatnih priča prati ovaj otok, pa tako mnogi vjeruju da je on iz priča o poznatoj potopljenoj Atlantidi. Posljednja velika erupcija je bila 1956. godine kada je potres oštetio kuće ovog siromašnog i zaboravljenog grada, koji je sve do 1970. ostao nezapažen, da bi tada postao popularan. Santorini svake godine posjeti milijun turista.

Nevjerojatno lijepo i zastrašujuće

Krenuli smo od meni najpoznatijeg i najprimamljivijeg, pa da prijelaz ne bi bio daleko, ostajemo u Europi i idemo u Italiju, u kojoj se nalazi najveći aktivni vulkan u Europi. U Italiji postoje tri aktivna vulkana, od kojih je najveći Etna koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije. Etna je gotovo stalno aktivan, što podiže njezinu popularnost među onima koji žele promatrati vulkanske aktivnosti iz prve ruke.
Etna je najveći, ali svakako ne i jedini vulkan koji Italija može ponuditi. Veoma interesantni su Eolski otoci koja su prave vulkanske oaze. Smješteni su uz sjevernu obalu Sicilije, u Tirenskom moru, a sastoje se od sedam vulkanskih otoka i 10 manjih. Najveći otok je Lipar, ali je zbog prizora i njegove aktivnosti najpopularniji Stamboli, poznat i kao svjetionik Sredozemlja, jer svake noći lava izbije na vrh i spusti se u more. Oni koji su ovu scenu gledali uživo kažu da je nestvarna i očaravajuća, te da je najbolji pogled s vanjske palube broda.
Priča o vulkanima kao zanimljivim destinacijama je dobila veće razmjere nego što je planirano i sada je sigurno da se neće svi primamljivi vulkani uklopiti u jedan tekst, ali je najvažnije da postoji ideja, pa ju je lako istražiti i proširati. Ali, kakva bi to priča bila o vulkanskim destinacijama bez Islanda, koji je i sam nastao kao rezultat podvodnih vulkanskih erupcija. Naravno, odmah je tu čuvena priča o Eyjafjallajökull za čiji smo oblak pepela svi čuli, a mnogi su ga i osjetili.
Preskačući sve manje, ali ne i manje zanimljive vulkane, dolazimo do priče o najaktivnijem i najposjećenijem vulkanu na planetu, Kilauea, smještenom na Velikom otoku na Havajima, gdje ćete najvjerojatnije imati priliku gledati potoke vrele, aktivne lave koja teče u more.
Koliko god bile nerealno lijepe, takve scene i vulkani mogu biti i smrtonosni i možda ih baš taj sklop čini toliko poželjnim i atraktivnim. A priroda je puna takvih krajolika i trenutaka, lijepih i nepredvidljivih, baš poput vulkana o kojima smo razgovarali.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika