Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­bra­nje­na lju­bav

Svatko tko voli gledati sapunice, a takvih je na našim prostorima zasigurno mnogo, vrlo dobro zna za »Zabranjenu ljubav«, koja se emitira na programu hrvatskog RTL-a. Kako se snima i kako je glumiti u jednom takvom velikom televizijskom projektu, upitali smo redatelja Dinka Paletu i glumicu Jelenu Peršin, zatekavši ih na snimanju scene koja se događa na željezničkom kolodvoru u Zagrebu.
Dinko Paleta, redatelj: U pitanju je sapunica koja se radi po jednoj »špranci« (mustri) i koja u više zemalja počinje na isti način, a zatim se razvija u smjerovima koji bi za određenu zemlju i publiku u njoj mogli biti najinteresantniji. U tom smislu se razvijaju priče, odnosi između likova, i prema potrebi priče dovode novi glumci. Danas (razgovor je vođen 2. veljače) snimamo 331. epizodu, koja se događa na kolodvoru, i jedan jako bitan lik, kojeg još ne smijem odati, odlazi iz serije. Primjerice, ovaj materijal koji sada snimamo bit će emitiran negdje za mjesec ili mjesec i pol, što će reći da smo trenutačno glede prikazivanja toliko ispred ovih događanja na kojima trenutačno radimo. Što se tiče samog rada na sapunicama, one zahtijevaju jednu brzu, vrlo konkretnu produkciju pri kojoj se scene na lokacijama ne snimaju dulje od 60-90 minuta, dok se u studiju scena snima u nekom prosjeku od 20 minuta. Konkretno, kako se određena scena snimi, ona ulazi izravno u hard disk računala i uz minimalne korekcije u montaži, slaže se u mozaik određene epizode.
Jelena Peršin, glumica (Ana Fijan): U »Zabranjenu ljubav« sam došla ove sezone, kao jedan od glavnih likova i igram jednu klasičnu »pozitivku«. Teško je snimati svakog dana, jer se puno radi – od 10 do 12 sati dnevno, ali s vremenom jednostavno »istrenirate« koncentraciju i potom bude mnogo lakše. Primjerice, tekstovi se ne uče potpuno napamet, već trenutno za potrebe scene koja se tad snima i potom se odmah i zaboravljaju da bi se učili drugi. Kako sam užasno zimogrožljiva, a sada snimamo vani i vrlo je hladno, više volim snimati »unutra« studijske i scene interijera. Iako se radi iznimno brzo, dosad smo najviše radili četiri ponavljanja snimane scene i mogu kazati da su iznimno rijetke scene koje moramo ponovno snimati. Glede moje daljnje glumačke karijere, trenutačno sam usporedo angažirana i u mom matičnom teatru u Virovitici, a što će biti dalje, vidjet ćemo.                        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika