Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priprema za upis u pete razrede

Na sjednici Odjela Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje, koja je održana je 6. veljače u Subotici, razmatrala se problematika organiziranja nastave u petim razredima osnovnih škola u odjelima na hrvatskom jeziku u subotičkim školama i školama u okolici, u koje će se osnovci na jesen upisivati.
Nakon rasprave o potrebnim udžbenicima i nastavnim kadrovima za pete razrede osnovnih škola, na sjednici je zaključeno da se na temelju rasprave napravi materijal koji će omogućiti sustavan pristup ovoj problematici. 
U radu sjednice Odjela HNV-a za obrazovanje sudjelovali su: predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, član Izvršnog odbora zadužen za sferu obrazovanja Ivan Stipić, ravnatelj Odjela HNV-a za obrazovanje Stipan Stantić i članovi Odjela Kata Žigmanov, Ana Čavrgov, Ružica Marjanušić, Jašo Šimić i Antun Lučić. 
PROBLEM UDŽBENIKA ZA PETE RAZREDE: »Osmišljavanje i organiziranje rada u odjelima na hrvatskom jeziku veoma je ozbiljno pitanje«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk. »U našoj zajednici trebamo imati ustaljen trend događanja aktivnosti, od upisa prvaša, pa do upisa djece u više razrede osnovnih škola. Moramo imati razrađenu sustavnost u sferi obrazovanja, a obrazovanje je veoma osjetljivo pitanje, jer jezik je najvažniji element koji pridonosi očuvanju nacionalnog identiteta kod djece. Želimo pronaći pragmatičan sustav za rješavanje problema koji se javljaju glede obrazovanja na hrvatskom jeziku. Postoji dnevna problematika koju trebamo rješavati, a moramo sustavno pristupiti i dugoročnim problemima.«
Ivan Stipić napomenuo je da na jesen predstoji upis novih prvaša i upis učenika u pete razrede, pri čemu s upisima u prve razrede već postoji iskustvo, a što se tiče nastave u petim razredima, postoji problem udžbenika.
»Za očekivati je da će ove godine biti više prvaša, ali trebamo razmisliti o načinu promoviranja obrazovanja na hrvatskom jeziku i animiranju roditelja da upišu djecu u hrvatske odjele. Za rješavanje problema udžbenika za pete razrede postoje dvije mogućnosti. Jedna mogućnost je uvoz svih udžbenika iz Republike Hrvatske, za što je potrebna dozvola Ministarstva prosvjete i sporta Republike Srbije, a druga mogućnost je prijevod udžbenika koji su namijenjeni učenicima srpskih razreda, a ti udžbenici bi bili dopunjeni za potrebe nastave na hrvatskom jeziku. Imamo predstavnike struke koji mogu napraviti prijevode i napisati dopune«, rekao je Ivan Stipić. 
FOKUSIRANJE PROBLEMATIKE: U daljnjem tijeku sjednice, Antun Lučić je rekao da se u slučaju prijevoda udžbenika javlja pitanje predmeta kojim se izučava povijest, jer prevedeni udžbenik mora biti dopunjen temama koje su vezane za ovo podneblje, a udžbenik za predmet hrvatskog jezika mora bit uvezen iz Republike 
Hrvatske.
Kata Žigmanov je postavila pitanje mogu li se formirati timovi koji će napisati kompletne, nove udžbenike za potrebe nastave na hrvatskom jeziku, čime bi se dugoročno rješila problematika udžbenika, a Stipan Stantić je istaknuo da će se postojeći udžbenici za pete razrede u slučaju prijevoda, moći koristiti samo jednu godinu, jer će naredna generacija učenika nastavu pohađati po novom nastavnom planu.
»Treba formirati timove koji će napisati nove udžbenike, jer stručnjaci iz hrvatske zajednice najbolje mogu kreirati sadržaj udžbenika za potrebe nastave na hrvatskom jeziku. Kako je ova zadnja godina u kojoj će učenici pohađati nastavu po starom nastavnom planu, udžbenici za pete razrede trebaju biti uvezeni«, bio je mišljenja Jašo Šimić, dok je Ana Čavrgov napomenula da bi se trebalo informirati kako je definiran nastavni plan u Republici Hrvatskoj za srpsku nacionalnu manjinu. 
Na sjednici je još bilo riječi o rješavanju pitanja nastavničkog kadra koji će predavati u petim rezredima u odjelima na hrvatskom jeziku, kao i o važnosti informiranja roditelja o obrazovanju na hrvatskom jeziku, te o mogućnosti pohađanja jezičnih seminara za nastavni kadar, a iznijet je i prijedlog o nagrađivanju najboljih učenika na koncu školske godine. Za sljedeću sjednicu, članovima Odjela bit će proslijeđen radni materijal u kojemu će biti fokusirani problemi na temelju vođene rasprave, koji će se dalje razmatrati radi uspostavljanja relevantnog pristupa problematici obrazovanja na hrvatskom jeziku.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika