Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slušajući svoju savjest

Jedan od osnivača i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić pokopan je 3. siječnja na beogradskom groblju Orlovača. 
U prisustvu članova obitelji, prijatelja i brojnih kolega novinara, od Janjića se oprostio direktor Bete Radomir Diklić, navodeći da su obitelj i agencija bile dvije najveće Janjićeve ljubavi i brige. Podsjetio je da je Janjić 1994. godine s još sedmoro kolega, »slušajući svoju savjest i čuvajući profesionalni integritet i poštenje«, pokrenuo novinsku agenciju Beta.
»Beta se vrlo brzo nametnula kao pouzdan i vjerodostojan izvor informiranja za domaću i međunarodnu javnost, posebno u sukobima u BiH. Glavnu zaslugu za to imao je Janje – kako smo ga zvali. On je vodio dopisničku mrežu koja se javljala sa svih zaraćenih strana«, rekao je Diklić.
Naveo je da Janjić »nikada nije frizirao« vijesti s ratišta u BiH, čak ni kada su dolazile s Majevice, gdje je rođen ili iz Tuzle gdje se školovao.
Ocijenio je da je Janjić bio model agencijskog novinara, te je njegova smrt ogroman gubitak za Betu.  
»Bio je beskompromisni borac za slobodnu novinarsku riječ, za poštovanje etike u novinarstvu i za bolje sutra svih nas. Njegova nesebičnost, spremnost da pomogne mlađima, izraženi smisao za kolektivni rad, nedostajat će svima u Beti. Trebat će mnogo napora i predanog rada da se popuni praznina nastala Draganovim odlaskom«, kazao je Diklić.
Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik i jedan od osnivača agencije Beta Dragan Janjić iznenada je preminuo 31. prosinca u 65. godini.
Janjić je rođen 6. listopada 1955. u mjestu Lopare, u Bosni i Hercegovini. Završio je Filološki fakultet u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u agenciji Tanjug, gdje je radio od 1983. do 1994. kao novinar, reporter i urednik. Jedan je od osnivača nezavisne novinske agencije Beta, u kojoj je od 1994. do 2000. bio urednik unutrašnje redakcije i zamjenik glavnog i odgovornog urednika, a od 2000. do 2007. glavni i odgovorni urednik. Od 2007. do 2008. bio je zamjenik ministra za kulturu i informiranje, 2008. – 2010. bio je zamjenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savjetnik pučkog pravobranitelja za medije.
U Betu se na mjesto glavnog i odgovornog urednika vratio 2016. godine. Tijekom dugogodišnje novinarske karijere bes-kompromisno se borio za objektivnost i profesionalnost u izvještavanju i prava i položaj novinara i nezavisnih medija. Bio je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Komisije za zaštitu novinara i jedan od inicijatora osnivanja nezavisnog sindikata novinara i član sindikata Nezavisnost.
Komemoracija dugogodišnjem glavnom i odgovornom uredniku i jednom od osnivača Novinske agencije Beta Draganu Janjiću održana je u utroak u Medija centru u Beogradu.
(Beta)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika