Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Atletika
Spartakova nagrada Goranu Čegaru

NOVI SAD – Proslavljeni apatinski atletičar i sportski radnik Goran Čegar dobitnik je ovogodišnjeg najznačajnijeg priznanja Sportskog saveza Vojvodine za vrhunska postignuća u sportu, nagrade Jovan Mikić Spartak. Čegar je ovo priznanje osvojio u kategoriji sportskih radnika za 2020. godinu. Iza njega je više desetljeća vrhunskih natjecateljskih rezultata, doprinosa afirmaciji sporta, unaprjeđenja sportske prakse, organizacije u području vojnog sporta, sudjelovanja u humanitarnim aktivnostima i drugih zasluga, obrazloženje je Upravnog odbora SSV. Nagradu mu je, na svečanosti upriličenoj u čast ovogodišnjih laureata, u Sportskom savezu Vojvodine u Novom Sadu, uručio pokrajinski tajnik za sport i omladinu Dane Basta. »Izuzetno sam počastvovan dodijeljenom nagradom i ona mi je dodatni motiv za još bolji i jači nastavak rada u sportu. Kao netko tko je skoro cijeli život posvetio sportu, sretan sam što i cijela moja obitelj živi sportskim životom. Puno lijepoga izdešavalo se u ovih skoro tri desetljeća koliko sam u sportu, prvo kroz natjecateljski dio karijere, potom u organizacijskom dijelu, sudjelovanjem u izvršnim ekipama na desecima velikih sportskih vojnih i civilnih atletskih i drugih sportskih manifestacija. Raduje me što sada i Apatin ima svojega dobitnika ove nagrade, a svojski ću se truditi da apatinski sport u budućnosti doživi puni procvat i da se njegovo ime pronosi po vrhunskim sportskim rezultatima«, izjavio je Čegar po prijamu nagrade. Nagrada Jovan Mikić Spartak ustanovljena je 1967. i svake godine se dodjeljuje najboljim pojedincima i organizacijama u kategorijama: sportaši, sportaši s invaliditetom, treneri, sportski suci, sportske organizacije, sportska postignuća, fair-play, sponzori-donatori i za životno djelo.

Kuglanje
Natjeljski kalendar za 2021. godinu.

SOMBOR – Kuglaški savez Srbije objavio je natjecateljski kalendar za 2021. godinu. Planirano je da drugi dio sezone počne 16. i 17. siječnja regionalnim prvenstvima, nakon kojih će uslijediti završnica Prvenstva Srbije u konkurenciji parova. Odlučeno je i da se odgođeni jesenski mečevi, u svim ligama, odigraju u veljači, te da nakon tjedna pauze, 13. i 14. ožujka, počne proljetni dio prvenstva. Ukoliko se ne bi pojavile nove, nepredviđene okolnosti, natjecanja bi trebala biti okončana do 23. svibnja. Najbolje rangirani somborski klubovi, prvoligaši Vihor i Kordun, do pauze izazvane epidemiološkom situacijom,  dijelili su čelnu poziciju, s po deset bodova, uz utakmicu više ekipe Korduna. Jesenska polusezona prekinuta je prije međusobnog susreta ovih ekipa. Ozbiljni rivali za plasman u Super ligu Srbije somborskim ekipama su još samo Slavija iz Kovačice i 13. maj iz Novog Sada. 

Hrvanje 
Somborcima na kraju sezone 12 odličja

NOVI SAD – Na Memorijalnom turniru Jovan Bogić Pufika, održanom u Novom Sadu, hrvači dviju somborskih ekipa, Radničkog i Sokola, zabilježili su vrlo dobre rezultate. Mladi hrvači starijeg somborskog kluba osvojili su dva zlata i srebro u konkurenciji natjecatelja do 13 godina i broncu u starijem pionirskom uzrastu, te broncu u konkurenciji do 15 godina. Pozlatili su se Srđan Todorović u kategoriji do 60 kg, te Kristian Dobi u konkurenciji hrvača do 33 kg. Srebro je osvojio David Mazinjanin u kategoriji do 46 kilograma. Među starijim pionirima (do 15 godina) Aljoša Ilić je osvojio broncu među hrvačima do 62 kg. Mladi hrvači Sokola osvojili su osam medalja i na koncu zasluženo preuzeli pokal za ekipno drugo mjesto. Najbolji u svojim kategorijama bili su Marko Fratrić, Stefan Grba, Simo Jovišić i Lazar Dedić. Srebrom su se okitili Srećko Malbaša, Aleksej Živanović, David Budimčević i Marko Fratrić. Šef stručnog štaba RK Soko Gradimir Dedić proglašen je najboljim trenerom turnira. Kako daroviti Marko Fratrić nije imao rivala u svojoj konkurenciji, organizatori su mu dopustili nastup u težoj kategoriji, što je mladi Somborac opravdao osvajanjem srebrnog odličja. 

Boks
Pobjeda Somboraca u Nišu

NIŠ – Na otvorenju sezone natjecatelji BK Sombor gostovali su u Nišu i uvjerljivo svladali ekipu favoriziranog BK Naisusa rezultatom 8:14. Od devet seniorskih susreta Somborci su izgubili dva. Joksimović je u najlakšoj težinskoj kategoriji slavio bez borbe, potom je Ametović zabilježio sigurnu pobjedu u kategoriji do 57 kilograma. U susretu dana boksač Sombora, daroviti Nezif Sejdi slavio je protiv aktualnog prvaka Srbije Nemanje Gavrilovića. Pobjedu su potvrdili somborski Kubanci Gilbert Moja i Antoni Bise. Potom su Gubaš i Janković poraženi, ali su na koncu gosti upisali još dvije pobjede. Ražnjatovićev rival u kategoriji do 91 kg odustao je od borbe, a u posljednjem meču dana slavio je teškaš Babić. Superligaško natjecanje nastavlja se u siječnju. Somborce u prvoj fazi očekuju još dueli protiv Vojvodine i lozničke Rokice. Plasman u polufinale play-offa izborit će po dvije najbolje ekipe iz obje superligaške skupine.

Karate
Veliki uspjeh Matina

SONTA – Predsjednik i prvi trener sonćanskog KK Kumite Tomislav Matin, iako mu je u biti 2020. godina pomela sve planove i nastojanja u omasovljenju seoskog sporta u Sonti, Svilojevu i Bogojevu, na osobnom planu zabilježio je uspjeh dostižan samo rijetkima. Dohvatio je svojevrsni vrh u amaterskom karateu. Koncem lipnja, odlukom nadležnog tijela Shotokan Karate Do postao je vlasnik crnog pojasa 5. dan i nositelj zvanja shihan, odnosno učitelj visoke razine. Napredak od 6. do 10. dana od karatista zahtijeva potpunu profesionalizaciju, nedostižnu za Matina. Iako ga svega tri godine dijeli od punih pedeset, zahvaljujući omiljenom sportu djeluje daleko mlađe i vitalnije. Dob mu odaje jedino srebrna boja na zaliscima. 
»U karateu sam već puna tri desetljeća. Iza mene je vrijeme puno odricanja, puno seminara, puno treninga. I, ponad svega, puno rada s djecom i mladima. I danas u sebi imam neki unutarnji nagon za još dalje i još bolje. Svaki pravi karatist to ima, kod nas nema nikakvog eto, to je to, gotov sam. Za neki naredni pojas trebalo bi uložiti još puno rada, kako na sebi, tako i s djecom i mladima i trebalo bi proteći još puno vremena. Svjestan sam svojih godina, ali sam svjestan i da će karate u meni živjeti dok sam i ja živ«, kaže Matin. Svoje znanje i bogato iskustvo namjerava i dalje prenositi drugima. Osim iskustvenog, poradio je i na teorijskom usavršavanju, pa je na Fakultetu za sport i turizam – tims stekao i zvanje višeg trenera. Danas, kad se veliki postotak seoskih klubova gasi, njegov KK Kumite je u ekspanziji. Matin je utemeljio ispostave i u susjednim selima Svilojevu i Bogojevu. 
»Djeca školske dobi pojedinačno su dolazila u naš klub na treninge, radila predano pa i osvajala odličja na natjecanjima. Recimo, iz Svilojeva je Monika Matić, koja je sudjelovala na Svjetskom prvenstvu i osvojila visoko 4. mjesto, što je moj najveći trenerski uspjeh. Na moju veliku žalost, morali smo zbog epidemiološke situacije obustaviti sve aktivnosti. Nadam se da ovo neće još dugo potrajati i da ćemo uskoro krenuti s trenizima, što će za mene biti novi početak, jer se u međuvremenu jedan broj djece s roditeljima iselio, neki su odustali od karatea i našli druga polja zanimanja. No, mi koji smo ostali vjerni klubu nastavit ćemo borbu, sukladno našem geslu: jedanput karatist, zauvijek karatist«, završava priču Matin.
Ivan Andrašić

Najbolji

Prema glasanju, u kome je sudjelovalo 287 novinara, u tradicionalnom 69. Izboru Sportskih novosti za najboljeg sportaša i sportašicu u protekloj 2020. godini izabrani su kapetan rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak i judašica Barbara Matić. Najbolja ekipa je ženska rukometna reprezentacija, a naslov momčadi godine pripao je muškoj rukometnoj reprezentaciji. Svi laureati su posve zasluženo nagrađeni najvećim priznanjem hrvatskog sporta, a sad i koja riječ o njihovim nezaboravnim podvizima.
Domagoj Duvnjak je predvodio rukometaše Hrvatske do srebra na Europskom prvenstvu igranom početkom prošle godine u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Uz to je bio proglašen i za najboljeg igrača turnira, a koncem 2020. se, kao kapetan njemačkog Kiela, okitio i naslovom klupskog prvaka Europe.
Barbara Jelić postala je prvom judašicom koja je ponijela šampionski trofej Sportskih novosti, a brojnu nisku trofeja s međunarodnih natjecanja dopunila je osvajanjem prvoga mjesta na Grand Slam turniru u Budimpešti i pobjedama protiv olimpijske i svjetske prvakinje.
Naslov najbolje ženske ekipe bez ikakvih dilema u glasanju pripao je čudu iz Danske, ženskoj rukometnoj reprezentaciji koja je predvođena trenerom Nenadom Šoštarićem osvojila broncu i ostvarila najveći uspjeh u hrvatskoj povijesti ženskoga rukometa. 
Naslov za najbolju mušku momčad, također posve zasluženo, otišao je u ruke hrvatske muške rukometne reprezentacije koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu i nakon nekoliko sušnih godina ponovno se vratila na pijedestal najboljih.
Na koncu, ovo je ipak prije svega nogometna kolumna pa se moraju istaknuti i najbolji hrvatski nogometaši u protekloj 2020. godini.
Najbolji hrvatski nogometaš za sezonu 2019./20. je bez dileme Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije i vezni igrač Real Madrida.
Najbolji nogometaš 1. HNL je reprezentativni i Dinamov napadač Bruno Petković, a najbolji vratar je čuvar mreže reprezentacije i Dinama Dominik Livaković. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika