Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimska juha

Čisto iz zabave sam zapratila jednu stranicu koja krajem dana u svoje sadržaje uključuje crtice iz lunarnog kalendara. Ne znam puno o zvijezdama i Mjesecu niti kako to utječe na nas, ali isto tako osjećam veću nevolju u sebi kad je, recimo, Mjesec pun ili neke njegove mijene. Vjerujem da većina ljudi osjeti bar promjenu u većem zadržavanju vode u tijelu, kada se recimo Mjesec puni. U osnovi, ovom prilikom ne želim pričati o Mjesecu nego o toj stranici i sadržaju koji su upravo danas podijelili, a koji kaže da je u današnjem danu dobro družiti se, ići na predstave, sportska natjecanja… ali navodi i što je dobro za današnji jelovnik i da su to namirnice crvenog i kiselog okusa kao što su mrkva, cikla, nar… i da se na ovaj dan tradicionalno u Rusiji služi boršč.
Znam da su zime u Rusiji hladne i da se na njihovom jelovniku nalazi puno juha, variva i drugih jela koja griju tijelo, ali o njima znam malo.

Potrebno: 2 mrkve / 2 glavice luka / 4 krumpira / kupus / 2 cikle srednje veličine / rajčica / limun / 500 g mesa, što god odaberete: piletina, govedina, svinjetina / peršin / zrna crnog papra / lovorov list / sol.

Postupak: Meso i krumpir kuhati dok se meso ne počne raspadati. U tavu staviti sitno nasjeckan luk da se pirja, dodati mu narendane mrkvu i ciklu, rajčice, sol, šećer i papar. Kada se meso počne raspadati, izvaditi i krumpir i meso, pa meso narezati na kockice, a krumpir izgnječiti i vratiti ga u bujon. U posudu dodati kupus narezan na trakice, lovorov list, nekoliko zrna papra i sol i kuhati 20 minuta. Dodati propržen luk, mrkvu, ciklu, rajčicu i nacijediti pola limuna. Smjesi dodati meso i ostaviti borč da se kuha još pola sata.
Poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja i nasjeckanog peršina. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika