Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kupljene milodarima vjernika

U crkvi sv. Križa u Somboru na ponoćnicu prvi puta čuo se zvuk novih orgulja koje su u ovu crkvu stigle nekoliko dana prije Božića. Orgulje su milodarima kupili vjernici koji su za samo tri tjedna sakupili više od 3.500 eura. Želju kantora Mihajla Parčetića da crkva dobije nove i bolje orgulje podržao je i vlč. Luka Poljak, koji je kao župni vikar u župu sv. Križa došao prije dva mjeseca.
Orgulje koje su se ranije koristile u crkvi dobivene su kao donacija Humanitarnog udruženja Nijemaca Gerhard iz Sombora. Iz 70-ih godina su i već su bile stare i dotrajale, a i nisu bile crkvene orgulje, pa je kantor Parčetić imao želju naći za crkvu nove orgulje. 
»Dok sam bio kapelan u Bajmaku, mi smo također imali želju kupiti jedne digitalne orgulje, jer su tadašnje bile stare i dotrajale. Nažalost, malo nas je omela cijela ova zdravstvena situacija, a i ja sam iz Bajmaka premješten u Sombor tako da tu ideju nismo realizirali«, kaže Luka Poljak. 
Nije mu se ispunila želja da orgulje stignu u Bajmak, ali zato jesu u Sombor. Riječ je o orguljama koje su pravljene baš za crkvene namjene, koje je na prodaju ponudio kantor iz Bača David Bertran, koji svira u Franjevačkom samostanu u Baču. 
»Digitalne orgulje izuzetno su skupe, više od 20.000 eura. Da ne govorim o tome da se one ne proizvode ovdje i da bi se morale kupiti negdje vani, što zbog carine povećava cijenu. To što su orgulje u Baču bila je olakotna okolnost, a i cijena je bila prihvatljiva. Ponuđene su nam bile po cijeni od 4.500 eura. Bila je to realna cijena za jedne ovakve orgulje. No, mi kao župa to nismo mogli platiti, a i ja sam ovdje kao župni vikar, što znači da nemam župničke ovlasti. Župa nije mogla stati iza toga, ali mogli su vjernici. I onda su se vjernici sami organizirali, našli su donatore, kako pojedince tako i tvrtke, i za tri tjedna prikupljeno je 3.500 eura. Želja nam je bila da orgulje u crkvu stignu za Božić, jer kada nam je već godina bila ovako sumorna da barem Božić bude za pamćenje. I nekoliko dana prije Božića opet su se vjernici  sami organizirali i otišli do Bača po orgulje. Orgulje su u crkvi i do kraja prvog mjeseca u potpunosti ćemo ih isplatiti«, kaže naš sugovornik.
Na pitanje kako je reagirao na to što su vjernici bili spremni sudjelovati u kupnji orgulja odgovara da tako nešto nije doživio. 
»Napose u vremenima koja su teška, u sredini u kojoj se nije uvijek lako izboriti s financijskim i drugim teškoćama. Ali ovo je dokaz da ljudima, kada prepoznaju da je nešto dobro i vrijedno, neće biti teško pomoći. I ono što smo odmah na početku rekli, nećemo govoriti tko je donirao. To je akcija svih nas, od naših najmlađih ministranata, vjernika, pastoralnog vijeća, orguljaša, mene kao svećenika. Uključili su se i vjernici koji ne pripadaju ovoj župi. Rekao bih da je ovo jedna poruka zajedništva i mogu samo reći veliko hvala svima«, kaže župni vikar.
Kada su se nove orgulje prvi puta čule u crkvi sv. Križa, za Božić, kantor Mihajlo Parčetić pripremio je božićne preludije, pa su tako božićne mise u crkvi sv. Križa bile još svečanije. 
Crkva sv. Križa izgrađena je 1924. godine, a istoimena župa osnovana je 1960. godine. Župi teritorijalno pripada oko 3.500 vjernika.
Z. Vasiljević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika