Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Privedeni prvaci subotičkog HSS-a, otpuštanje radnika Hrvata

2. siječnja 1930. – Subotički Dnevnik piše da je u Tavankutu u Zlatnom kraju priređena svečanost školske djece. Svečanost je priredio upravitelj škole u Zlatnom kraju Većeslav Omahen. Liječnik Ivo Crnković je održao predavanje o tuberkulozi u vezi sa štetnim posljedicama alkoholnih pića i o potrebi čistoće. Učenici su izveli kazališni komad Plava ptica. 

3. siječnja 1913. – Subotički Neven donosi članak župnika subotičke župe sv. Jurja Paje Kujundžića Kaki jezik govorimo daklem?, gdje piše da Bunjevci svoj jezik (govor) trebaju zvati hrvatskim.

3. siječnja 1925. – Hrvatske novine pišu da se odmah pri osnivanju Bunjevačko-šokačke stranke 1920. pojavljuju dvije struje: pučka, koja se orijentirala prema kršćanskoj politici slovenskoga političara Antuna Korošeca i druga liberalna koja se nalazila »pod utjecajem zagrebačkih framasuna-zajedničara« (tj. hrvatske zajednice).

4. siječnja 1925. – Bácsmegyei Napló piše da je u subotu (3. siječnja) ujutro po naredbi kapetana subotičke policije proveden zakon o zaštiti države protiv Hrvatske seljačke stranke zbog veza predsjednika ove stranke Stjepana Radića s komunistima u Moskvi. Privedeni su prvaci Hrvatske seljačke stranke u Subotici: odvjetnik Mihovil Katanec, te odvjetnički vježbenici dr. Dragutin Perc, Stjepan Doljanin i Mate Mankač. List javlja da je Vojislav Stanković, bivši ravnatelj Hrvatske banke u Subotici, osnovao u Subotici Neovisnu hrvatsku seljačku stranku i pozvao Bunjevce i Šokce da ga podrže na izborima u veljači 1925.

5. siječnja 1929. – Hrvatske novine javljaju da je 29. prosinca umro, a 31. prosinca sahranjen Grgo Vukov Nanikin, član subotičkog Gradskog vijeća u odborničkom klubu Vojvođanske pučke stranke.

5. siječnja 1907. – Petrovaradinski Fruškogorac piše da je mjesno Hrvatsko pjevačko društvo Neven 30. prosinca 1906. održalo koncert.
5. siječnja 1907. – Fruškogorac poziva svoje čitatelje da prisustvuju bunjevačkoj svečanosti Velikom kolu, koja će biti priređena 13. siječnja u Novom Sadu u »restauraciji dunavske parobrodske stanice«.

5. siječnja 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da su Tvornice aeroplana u Zemunu (Zmaj i Ikarus) i u Beogradu (Rogožarski) otpustile mnogo radnika Hrvata. 
6. siječnja 1918. – Zagrebačke Novine javljaju će urednika časopisa Luča Josipa Andrića (rodom Šokca iz Bukina) posjetiti u Zagrebu jedan slovenski prvak.

6. siječnja 1925. – Bácsmegyei Napló javlja da je istraga, koju je subotička policija započela u subotu, 3. siječnja, nastavljena u nedjelju i ponedjeljak. Za to vrijeme subotička policija je privela 14 članova Hrvatske seljačke stranke: odvjetnika Mihovila Kataneca, trgovca Stipana Matijevića, studenta prava Ivana Tolja, trgovca Ivana Babića i trgovca Grgu Dedina i devet bunjevačkih zemljoposjednika iz Tavankuta.

7. siječnja 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da će 7. siječnja u Hrvatskom domu u Subotici biti održana skupština kotarske organizacije HSS-a za kotar Suboticu, a poslije toga će biti održan sastanak izaslanika organizacija HSS-a iz svih hrvatskih sela i gradova u sjevernoj Bačkoj i Baranji.  

8. siječnja 1914. – Jutarnje izdanje zagrebačkog Obzora piše da kapelan u župnoj crkvi sv. Terezije Mészáros nije htio unijeti kći ravnatelja podružnice Hrvatske zemaljske banke u Subotici Vojislava Stankovića u matičnu knjigu rođenih kao Maja, već Mariška, a oca je htio prekrstiti iz Vojislava u László. Ocu i kumovima je rekao da neće krstiti dijete ako nisu zadovoljni upisom mađarskih imena.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika