Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Online smotra amaterskih dramskih društava

SOMBOR - Jedanaesta po redu Međunarodna smotra amaterskih dramskih društava koju organizira HKUD Vladimir Nazor iz Sombora održana je u online formatu zbog epidemioloških mjera vezanih za pandemiju koronavirusa. Umjesto novih predstava kazališnih amatera iz zemlje i inozemstva, priređen je kraći film na Youtubeu kanalu HKUD-a koji je zapravo retrospektiva deset prethodnih Smotri. U prilogu možete vidjeti tko je sve nastupio i bio nagrađivan kroz desetljeće ove manifestacije. Kako u uvodnom dijelu kaže Šima Raič iz HKUD-a Vladimir Nazor, dramske aktivnosti u toj udruzi postoje više od 80 godina te pridonose kulturnom životu tamošnjih Hrvata, ali i Grada Sombora. To je i bila osnova da se prije 11 godina pokrene ova Smotra na kojoj u budućnosti očekuju nova ostvarenja amaterskih društava.

Nela Horvat dobila nagradu The Golden Paintbrush

SUBOTICA – Članica HLU Croart iz Subotice Nela Horvat pobjednica je prošlogodišnjeg svjetskog natjecanja slikara koji rade na svili pod nazivom The Golden Paintbrush (Zlatna četkica). Natjecanje je organizirala asocijacija Habotai Zijdekunstschilders iz Belgije, a sudjelovalo je 59 umjetnika iz 24 države svijeta. Horvat je sudjelovala sa slikom Snovi u nitima svile. Pobjednik je izabran online glasanjem publike, a glasalo je preko 4.000 osoba. Nagrada se sastoji od skulpture The Golden Paintebrush i diplome. Inače, ovo se natjecanje održava svakih petnaest godina, a ovo je bilo drugi puta. 
Nela Horvat je poznata po radu u neobičnoj tehnici batik koja podrazumijeva slikanje toplim voskom. Riječ je o veoma staroj indonežanskoj tehnici koja je zaštićena kao kulturno dobro. Samostalnom izložbom u organizaciji HLU Croart Horvat je prošle godine trebala obilježiti 30 godina umjetničkoga rada. Zbog korona epidemije, izložba je otkazana, ali se planira održati ove godine.

Kalendar hrvatskih institucija

SUBOTICA – Bogata baština – trajni zalog naše budućnosti tema je zidnog i stolnog kalendara za 2021. godinu u čijoj izradi i objavi zajednički sudjeluju hrvatske profesionalne institucije i organizacije: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće. Kalendar izlazi pod sloganom »Godine novog preporoda«, te se na 12 listova nalaze sljedeće teme: Nematerijalna kulturna baština, Tradicijska kultura, Sakralna baština, Obrazovanje i jezik, Tiskovine i informiranje, Književnost, Kazalište i film, Likovne umjetnosti, Glazba, Filozofija i znanost, Društveno djelovanje i sport i Politički život. Svaka od tema ima kraći opis koji prate izabrane fotografije. U izradi ovoga kalendara sudjelovali su povjesničar Vladimir Nimčević i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov te dizajner Darko Vuković. 
Uz katolički kalendar, označeni su svi blagdani i praznici koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji.
Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture, a pojedinci ga mogu dobiti u ZKVH-u, NIU Hrvatska riječ i HNV-u.

U prodaji monografija o Ciliki Dulić-Kasiba

SUBOTICA – Monografija o najvećoj slikarici naive Hrvata u Srbiji Ciliki Dulić-Kasiba izišla je iz tiska. Po cijeni od 1.500 dinara, knjiga se može kupiti u prostorijama njezina nakladnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, na adresi Laze Mamužića 22 ili slanjem poštom ako je poručite preko mail adrese ured@zkvh.org.rs uz plaćanje poštanskih troškova. Predstavnici ZKVH-a su prošloga tjedna posjetili poznatu slikaricu i uručili joj primjerak monografije.
Autorica monografije je povjesničarka umjetnosti Olga Šram, fotografije slika potpisuje poznati subotički fotograf Augustin Juriga, kome se pridružuje Rajko Ljubič svojim dokumentarnim fotografijama korištenim za dokumentarni film o ovoj slikarici i katalog. Urednica knjige je Katarina Čeliković. Monografija je tiskana kao luksuzno izdanje u koloru na 112 stranica i druga je knjiga u Zavodovoj biblioteci »Prinosi za istraživanje likovne baštine«. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika