Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uključimo se u sve po­re živo­ta

4Sastanak s predstavnicima HKUPD »Jelačić« iz Petrovaradina i »Stanislav Preprek« iz Novog Sada, te s Petrom Mudrim, prvim čovjekom Mjesne zajednice u Petrovaradinu, održan je na inicijativu iz HNV-a. Koji je razlog zbog kojeg je ovaj sastanak sazvan i što mu je cilj?
Cilj i svrha ovog sastanka je da upoznam djelatnike HKUPD, ovdje u Petrovaradinu, s aktivnostima HNV-a i posebice s projektom koji je nedavno usvojilo Hrvatsko nacionalno Vijeće, u svezi preuređenja rodne kuće bana Jelačića u Hrvatski dom. Dogovorili smo se da zajednički idemo u ovu akciju i da projekt što prije realiziramo.
4Imali smo prigodu čuti tijekom sastanka mišljenje predsjednika HKUD »Jelačić« Petra Barbeka da su stekli dojam kako je komunikacija njihovog Društva s HNV-om jednosmjerna, od njih k Vama. Koji je razlog što ranije niste organizirali sastanak s nazočnima?
Baš zato sam i došao, jer bih želio pospješiti komunikaciju u oba smjera, i da ona bude što intenzivnija. Osim toga, pozvao sam čelnike društava »Jelačić« i »Preprek« da posjete HNV i komunikaciju u buduće dovedemo na što bolju razinu.
4Što konkretno očekujete da će se realizirati nakon sastanka glede svih tema o kojima ste govorili i osim dakako aktualne, rodne kuće bana Jelačića?
Očekujem da će ove godine početi ozbiljnije pripreme za upis djece u hrvatske odjele u školama, zatim očekujem da će se hrvatska zajednica u Srijemu ponovno politički organizirati i početi pripremati za buduće izbore koji nas očekuju. Hrvatska zajednica bi se trebala aktivno uključiti u politički život, jer nije dovoljno ostati samo na kulturnim aktivnostima, već se treba uključiti i u sve ostale pore života.
4Osim toga, možemo li očekivati boljitak glede poslovnih aktivnosti hrvatske zajednice u Srijemu?
Imamo kontakte i s Vukovarsko-srijemskom županijom i s Osječko-baranjskom i upravo se dogovaramo za posjet gospodarstvenika i s jedne i s druge strane granice, te nastojimo aktivirati gospodarske kontakte. I na tom planu očekujemo znakovitiji iskorak.
4Tijekom sastanka govorili ste, konkretno, o nekim pitanjima koja se tiču Srijema. Po Vašem mišljenju, gdje je Novi Sad u cijeloj toj priči, s obzirom da se »oslanja« na Srijem, ali nije njegov dio već je u Bačkoj, ali ipak 100 kilometara udaljen od Subotice?
Novi Sad se naslanja na Petrovaradin i treba i pomoći i imati koristi u realiziranju svih spomenutih planova. Glede toga imamo obećanje predsjednika Izvršnog vijeća Vojvodine Bojana Pajtića da će cijela pokrajinska administracija dati potporu projektima koje smo započeli.                        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika