Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ni­je la­ko, ali je bo­lje ne­go što je bi­lo

Kakvi su planovi Hrvatskog nacionalnog vijeća i što Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori općenito, a poglavito u Novom Sadu i Srijemu, mogu u budućnosti očekivati glede svog statusa u državi, bile su teme sastanka koji je na inicijativu potpredsjednika HNV-a Vladimira Bošnjaka održan u Petrovaradinu.
O ključnim smjerovima i zadaćama hrvatske zajednice nazočne predstavnike hrvatskih udruga iz Petrovaradina i Novog Sada izravno je, uz Bošnjaka, informirao predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović. Sastanak je održan u prostorijama Vikarijata srijemskog u Petrovaradinu u petak, 3. veljače. Na skupu su, osim dvojice čelnika HNV-a, bili nazočni dužnosnici Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Jelačić« iz Petrovaradina i Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Stanislav Preprek« iz Novog Sada, kao i predsjednik Mjesne zajednice Petrovaradin Petar Mudri. Domaćin sastanka bio je predsjednik HKPD »Jelačić« Petar Barbek.
REZULTATI I PROBLEMI: Uvodno je potpredsjednik HNV-a zadužen za Srijem Vladimir Bošnjak govorio o zadaćama, kako predstavnika HNV-a, tako i hrvatskih udruga – da očuvaju hrvatski identitet, ali i da pomognu boljem razumijevanju i daljnjem zbližavanju Hrvata s okruženjem. Također je cilj pomoći normalizaciji odnosa između Hrvatske i SiCG, posebice sada, kada su, kako je rekao, loša vremena iza nas.
Predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović je rekao, kako hrvatska zajednica u SiCG danas ostvaruje bolje rezultate nego u godinama potkraj prošlog stoljeća:
»Redovito izlazi tjednik ‘Hrvatska riječ’, već četvrta generacija učenika nastavu pohađa na hrvatskom jeziku, odnosno, izučava predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture«, naglasio je Pekanović. »Vodstvo HNV-a ima vrlo česte kontakte s predstavnicima vlasti Republike Srbije i s predsjednikom Vlade Vojislavom Koštunicom, ali s druge strane, postoje još uvijek i određeni problemi. U Skupštini Srbije nema niti jednog Hrvata, a u Skupštini Vojvodine je jedan zastupnik koji je bio na listi u koaliciji s Demokratskom strankom. U općinama Subotica, Sombor i Apatin, Demokratski savez Hrvata ima svoje predstavnike.« 
SRIJEMSKE PRILIKE I NEPRILIKE: Kad je riječ o Petrovaradinu, Josip Z. Pekanović je kao probleme istaknuo promjenu naziva Osnovne škole »Vladimir Nazor« u »Jovan Dučić«, a također i najavu izmjene naziva pojedinih ulica. Dodao je kako je osobno poslao dopis Komisiji za promjenu naziva ulica u Petrovaradinu i predsjedniku Skupštine grada Novog Sada – da se nazivi ulica ne mijenjaju. Nakon nekoliko dana je dobio odgovor predsjednika Skupštine grada Novog Sada, da je inicijativa o promjeni naziva ulica u Petrovaradinu skinuta s dnevnog reda. Pekanović je dodao kako je na razini država Hrvatske i SiCG formiran Mješoviti odbor, čiji je cilj da svaka država štiti svoju manjinu, a zatim je rekao da su u mnogim općinama formirani savjeti za međunacionalne odnose, u čiji sastav ulaze sve nacionalne zajednice čiji udio u ukupnom stanovništvu općine prelazi 1 posto. Ipak, dodao je, još uvijek ima određeni broj općina u kojima ti savjeti nisu zaživjeli, posebice u Srijemu. 
Također je naglasio kako je problem što u Srijemu još uvijek nema učenika koji bi pohađali nastavu na hrvatskom jeziku. Naime, u Srijemu ne postoje uvjeti za održavanje pune nastave na hrvatskom jeziku, jer nema niti jedne općine, gdje hrvatske manjine ima 15 posto ili više, ali zato postoje uvjeti za dodatnu nastavu za neke predmete, tj. za fakultativnu nastavu u pojedinim mjestima. U provedenoj anketi među roditeljima ipak se vrlo mali broj zainteresirao da im djeca pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Anketa je provedena u Petrovaradinu i Slankamenu. HNV planira potaći roditelje da upisuju svoju djecu na nastavu na hrvatskom jeziku. 
NASTAVA I IMOVINA: Što se tiče visokog školstva, prema riječima dužnosnika HNV-a, planira se otvoriti na Učiteljskom fakultetu u Somboru odjel na hrvatskom jeziku. Tu već postoje odjeli na ostalim manjinskim jezicima. Predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović je istaknuo i kako svi oni kojima je oduzeta imovina poslije Drugog svjetskoga rata, uključujući tu i Crkvu, trebaju prijaviti to nadležnim tijelima najkasnije do 6. lipnja 2006. kako bi im ona bila vraćena ili pravedno nadoknađena. Na kraju je dodao, da će HNV dati punu potporu inicijativi za formiranje Općine Petrovaradin, koja je sada u sastavu Općine Novi Sad. Nakon izlaganja Pekanovića predsjednik MZ Petrovaradin Petar Mudri zahvalio se svim nazočnima što su sudjelovali na sastanku, te predsjedniku HNV-a predao na dar monografiju Petrovaradina. 
Na kraju je konstatirano da se ovakvi sastanci ubuduće češće organiziraju, jer će pridonijeti još bližoj suradnji HNV-a i hrvatskih udruga iz Srijema.               
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika