Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pet po­zi­va za zeb­nju i osu­du

Pet anonimnih telefonskih poziva, u kojima se uposlenicima »Hrvatske riječi« prijeti smrću, te ih se grubo vrijeđa na nacionalnoj osnovi, ponovno je uznemirilo javnost, kako hrvatske zajednice, tako i šire.
Policija je odmah obaviještena o svih pet telefonskih poziva, službenice koje su pozive primile dale su izjavu, no do zaključenja lista službenih informacija o tome tko je vlasnik prijetećeg glasa s druge strane žice – još nije bilo. 
Prvi se poziv dogodio u četvrtak 2. veljače, u 10,20. Glas nepoznatog mlađeg muškarca bio je jasan: »Ustaše, sve ću vas doći poklati, marš kučko jedna.« Policija je odmah pozvana, ali je ubrzo, prije dolaska policajca, u 10,35 nepoznati muškarac ponovno pozvao: »Pomoz Bog, ustaše jedne, prestanite pisati, smradovi ustaški, marš.«
Nakon što je policajac uzeo izjavu od dvije djelatnice »Hrvatske riječi«, koje su toga dana jedine bile u redakciji budući da se list četvrtkom tiska i novinari uglavnom nisu u prostorijama Ustanove, uslijedio je treći poziv, u 12,10. Sadržaj toga poziva toliko je vulgaran da nije za novine. 
Deset minuta iza toga poruka je bila sljedeća: »Pošto znam da ste me snimali, sad ću vam uletiti i razbit ću vam ustaške face.«
Nakon ovog četvrtog poziva službenice »Hrvatske riječi« zaključale su prostorije i izašle iz zgrade.
Sutradan, u petak 3. veljače, u 10,50 ponovno se telefonom javio isti muškarac i rekao: »Imate tri minute da izađete, postavljena je bomba u zgradi.« Policija je i ovoga puta izviještena.«
Ovo nije prvi put da se uposlenicima »Hrvatske riječi« anonimno prijeti smrću. Prije dvije godine, 13. i 14. siječnja 2004. godine u pet navrata nepoznati je muškarac prijetio ubojstvom ako još jednom izađu ove novine. Policija je obaviještena odmah, ali do dana današnjeg ni javnosti niti djelatnicima Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«, čiji je osnivač Hrvatsko nacionalno vijeće, nisu otkriveni rezultati istrage.
Na vijest o ponovnim prijetnjama »Hrvatskoj riječi« oglasili su se osudama predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje novinara Srbije, Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. 
U noći između subote i nedjelje, 4. na 5. veljače, u Zagrebu su razbijena tri prozorska stakla na zgradi Srpskoga kulturnog društva »Prosvjeta« u Berislavićevoj ulici u Zagrebu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika