Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 2. 2.

Pri­ti­sak
Potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u Bruxellesu da neke članice EU vrše pritisak za prekid pregovora sa SiCG. On je objasnio da se pritisak radi na Europsku komisiju zbog odsustva pune suradnje Beograda s Haagom. 
 
Ot­prem­ni­ne
Oko 2.000 ljudi u Vojvodini koji su dragovoljno napustili radna mjesta u zdravstvu, duže od mjesec dana čeka na isplatu otpremnina. Neki od njih, koji su već početkom prosinca prošle godine otišli u mirovinu, u strahu da im otpremnina neće ni biti isplaćena, vratili su se na posao. Pokrajinski tajnik za zdravstvo i socijalnu politiku Miloš Lučić izjavio je da su nadležni u Vojvodini poslali sve materijale u republičko Ministarstvo zdravlja i financija u predviđenom roku.
Republički ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da su za kašnjenje otpremnina u Vojvodini, krivi oni sami, »Zbog lošeg tumačenja i trapavosti u provođenju«. 
Inače, otpremnine je do sad dobilo 7.140 zdravstvenih radnika, dok na isplatu čeka oko 2.000 u Vojvodini i 600 u centralnoj Srbiji. 
 
Zračna lu­ka
Vlada Srbije odobrila je Javnom poduzeću Aerodrom »Beograd« da promijeni ime u Aerodrom »Nikola Tesla«.
 
Udžbe­nik
Pokrajinski tajnik za obrazovanje Zoltán Bunyik zahtijeva povlačenje jednog udžbenika na mađarskom jeziku zbog sporne naslovne strane. On je zatražio od Ministarstva prosvjete Srbije da iz distribucije budu povučene Zbirke zadataka s pitanjima i rješenjima iz mađarskog jezika, zbog neprimjerenih sadržaja. Ministarstvo prosvjete je naknadno i povuklo spornu zbirku zadataka iz mađarskog jezika.
Na naslovnoj strani spomenute zbirke na mađarskom jeziku nalazile su se poruke koje u prijevodu glase: »Mogao bi da odeš« i »Potonut ćete«. 
»Smatramo da ovako gruba greška ne može biti slučajna i zahtijevamo od Ministarstva prosvjete da utvrdi tko je odgovoran za ovo i da povuče zbirku zadataka iz distribucije«, kazao je Bunyik.
 
Pra­vo­su|e
Ministar pravosuđa Srbije Zoran Stojković i vojvođanski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine Tamás Korhecz razgovarali su o sudjelovanju predstavnika manjina u pravosuđu Srbije. Korhecz je poslije sastanka ocijenio kako Ministarstvo pravosuđa ozbiljno shvaća ovaj problem i da će se u tom smjeru poduzeti konkretni koraci: »Razmotrit ćemo nove sistematizacije da one omogućuju ostvarivanje službenu uporabu jezika pripadnicima nacionalnih manjina, a isto tako i kod kadrovske politike, kod imenovanja na pravosudne dužnosti odgovoreno je da ćemo uzeti u obzir i nacionalnu strukturu na teritoriju ili na području suda gdje se sudac imenuje.« Ministar Stojković i tajnik Korhecz sastat će se ponovno u iduća dva tjedna u Novom Sadu, kako bi provjerili što je od dogovorenog i realizirano. 
PETAK, 3. 2. 
Od­bi­la
Ružica Đinđić nije prihvatila kandidaturu za potpredsjednika Demokratske stranke, iako je izbor predložilo 70 općinskih odbora. Ona je svoje odbijanje objasnila obiteljskim obvezama. 
Bro­do­lom
U brodolomu egipatskog feribota u Crvenom moru poginulo je oko 1000 osoba, a spasilačke ekipe su spasile oko 300. 
 
Pro­svjed
Više od 1.000 Albanaca prosvjedovalo je u Washingtonu za vrijeme Molitvenog doručka protiv Vlade Crne Gore. Albanci, koje je predvodio bivši američki kongresmen i vođa Američko-albanske lige Jozef Diogardi, tvrde da Vlada Crne Gore nije osigurala dovoljna prava njihovoj manjinskoj zajednici. 
subota, 4. 2. 
Uvje­ti
Idući tjedni mogu biti odlučujući za nastavak pregovora SiCG s EU o pridruženju i stabilizaciji. Šef pregovaračkog izaslanstva delegacije Srbije Miroljub Labus kaže da će, iako su tehnički detalji pregovora ocijenjeni kao odlični, presudnu ulogu imati politički uvjeti. 
 
Go­dišnji­ca
Točno prije tri godine usvajanjem Ustavne povelje i zakona o njenom provođenju ustanovljena je državna zajednica Srbije i Crne Gore. Pregovori su vođeni šest mjeseci, uz veliko posredovanje predstavnika Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.
 
Kon­zer­va­tiv­ci
Demokratska stranka Srbije i službeno je postala član Međunarodne demokratske unije. Ta organizacija okuplja više od 80 konzervativnih i demokršćanskih stranaka iz cijelog svijeta. 
NEDJELJA, 5. 2. 
Trud­ni­ce
Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od Skupštine Srbije da razmatra prijedlog o isplaćivanju pune plate trudnicama. Skupština Srbije je u prosincu usvojila izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje predviđaju da trudnice na održavanju trudnoće dobivaju 65 posto od plaće.
Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević objasnio je kako su pojedine trudnice »zlorabile« raniji zakon i da su, iako za to nisu imale medicinskih razloga, od prvog dana odlazile na održavanje trudnoće, što je veoma opteretilo zdravstveni proračun. 
 
Ka­ri­ka­tu­re
Karikature proroka Muhameda, poslije oštrih reakcija islamskih dužnosnika, izazivaju sve veće prosvjede građana muslimanskih zemalja. U tijeku sukoba, u Iranu, Siriji i Libanonu načinjena je velika materijalna šteta. U Beyruthu je zapaljeno dansko veleposlanstvo, ali su danski diplomati uspjeli na vrijeme napustiti zgradu veleposlanstva. Iran je povukao svog veleposlanika iz Danske, zbog objavljivanja karikature proroka Muhameda u danskom tisku. 
Muslimani smatraju uvredljivim prikazivanje proroka Muhameda, a objavljivanje tih karikatura izazvalo je bijes u muslimanskom svijetu. 
Gra­do­vi
Nakon što je 14 godina bio najskuplji grad na svijetu, Tokio to više nije, budući da je na čelnu poziciju izbio glavni grad Norveške Oslo. Tokio je sada na drugom mjestu, a treći je Reykjavik. Beograd je pri dnu, na 107. mjestu, poslije Zagreba, koji je 105, ispred većine afričkih gradova.
U vrhu liste najskupljih našli su se i Osaka, Paris, Kopenhagen, London, Zürich, Geneva i Helsinki.
PONEDJELJAK, 6. 2. 
Iz­ja­va
Lider Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza izjavio je da je lider Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Sándor Pál »izdajnik mađarskog naroda«, zato što u Bečeju surađuje sa Srpskom radikalnom strankom. Kasa je rekao da je DZVM istaknuo kandidata na izvanrednim izborima za predsjednika Općine Bečej samo da bi odvukao glasove SVM-u.
U Skupštini Općine Bečej većinu ima koalicija DZVM, SRS i Socijalističke partije Srbije, a Sándor Pál je predsjednik Skupštine Općine.
Sándor Pál je odgovorio: »Nama su partneri one srpske snage koje nam nametne srpsko biračko tijelo. Zato ne vidim koja je razlika između, nazovi demokratskih stranaka i SRS-a, kada su se predstavnici svih stranaka slikali s kalašnjikovima i bili na Palama da pojedu svoj dio pečenog vola, a sad nama drže moralne propovijedio tome tko je pogodan, a tko nije pogodan za suradnju.«
 
Su­rad­nja
Predstavnici nacionalističke mađarske organizacije Omladinski pokret 64 županije i srpskih radikala sastali su se u Bečeju. Oni su se, prema riječima lokalnog koordinatora županije Lászla Rokusa, složili da »biti nacionalist nije isto što i biti šovinist«. »Ne radi se o dalekosežnijem političkom dogovoru s radikalima. Lijepo smo ručali skupa i složili se da smo i mi i oni nacionalisti koji vole svoj narod«, rekao je Rokus za Radio Slobodna Europa.
Dodao je da je za ručkom bilo riječi i o mogućnosti da se zajednički obilježi 550. godišnjica bitke kod Beograda, jer su tu »pod vodstvom Brankovića i Janka Sibinjanina i srpski i mađarski vojnici branili i obranili kršćansku Europu od turske najezde«. 
utorak, 7. 2. 
Po­moć
SAD planiraju da za pomoć zemljama Jugoistočne Europe u proračunskoj 2007. izdvoje oko 274 milijuna dolara. Gotovo dvije trećine te sume, oko 150 milijuna dolara, namijenjeno je Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori. Iz pomoći za 2007. izostavljene su Hrvatska, Rumunjska i Bugarska, kao zemlje za koje je procijenjeno da su ostvarile dovoljan napredak u političkim i ekonomskim reformama. 
 
Pra­znik
Dan državnosti Srbije, 15. veljače, bit će neradan dan u Srbiji. Dan državnosti obilježava se 15. veljače u znak sjećanja na dan kada je 1804. u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, a 1835. na Skupštini u Kragujevcu proglašen prvi Ustav.
 
Osu­da
Vlada Hrvatske oštro se ogradila od načina na koji se tjednik Nacional u najnovijem broju uključio u objavljivanje karikatura proroka Muhameda. »Bez obzira na motive uredništva, Vlada smatra da u medijima nikako ne mogu biti objavljivani prilozi koji podcjenjuju i izruguju drugu vjeru, nacionalnost, rasu ili uvjerenja. Vlada će uvijek zastupati i 
boriti se za punu slobodu medija, ali ta sloboda mora uključivati odgovornost za ono što se objavljuje«, navodi se u Vladinom priopćenju. 
Nacional je na naslovnoj strani prenio karikature proroka Muhameda, koje je u rujnu prošle godine prvi objavio danski dnevnik Jilands posten i tako isprovocirao oštre reakcije muslimana. 
srijeda, 8. 2. 
Su­ci
Ministar financija Srbije Mlađan Dinkić najavio da će Vladi Srbije predložiti reizbor svih sudaca u Srbiji. »Svim sucima otkaz, svi na javni natječaj, pa će oni koji su valjani proći. O tome će odlučivati neko stručno tijelo. To nam je savjetovala i Europska unija, koja je navela da bez pomaka u trgovačkim sudovima nema ulaska Srbije u EU«, rekao je Dinkić za RTS.
On je ocijenio da su sudovi neovisni od politike, ali zavisni od biznismena i da je pravosudni sustav najslabija karika u društvu.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika