Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska bez pra­va na kiks

Poslije uvodnih pobjeda protiv selekcija Portugala i Norveške, po mnogima jedne od najboljih partija ove reprezentacije Hrvatske, uslijedio je hladan tuš protiv uvijek neugodnih Rusa i neplanirani poraz nakon kojeg su izabranici Line Červara izgubili pravo na dodatni kiks u nastavku natjecanja na Europskom šampionatu u Švicarskoj. U drugom krugu, u koji su ponijeli »samo« 2 boda iz prednatjecanja, Hrvatskoj predstoje teški ogledi protiv SiCG, Islanda i Danske.
 
SKUPINA D: Umjesto Hrvatske, prvo mjesto ove kvalifikacijske skupine zauzela je reprezentacije Rusije, koja je svladala sve protivnike i u zajedničku skupinu F ponijela velika 4 boda. Rutinskom pobjedom protiv najslabije momčadi skupine – Portugala, izabranici Line Červara otvorili su šampionat, ali su pritom izgubili najbolje krilo svijeta – Mirzu Džombu, što će se pokazati kao velikim hendikepom u nastavku natjecanja. Susret protiv neugodne Norveške donio je izvrsnu igru i jednu od najboljih partija ove generacije, a pobjeda je otvorila realnost planiranog pothvata glede osvajanje jedine zlatne medalje koja nedostaje »paklenima«. Nažalost, loše prvo poluvrijeme protiv Rusije i propušteni posljednji napad za izjednačenje, donijeli su prvi poraz u Švicarskoj, ali i gubitak dva velika boda, koja su bila »planirana« za prijenos u drugi krug.
 
MOMČAD: Najbolji svjetski igrač unazad nekoliko godina Ivano Balić jedini je u potpunosti i opravdao očekivanja, igrajući maestralno na visini svoje reputacije u svim susretima. Već spomenuti Džomba odigrao je, nažalost, samo jednu utakmicu i veliko je pitanje koliko će biti spreman za teške duele u nastavku natjecanja. Vratar Šola branio je u svom stilu u prve dvije utakmice i drugom poluvremenu protiv Rusa, ali su prvi dio susreta i velika gol razlika, te mali broj obrana pokvarili ukupni dojam. Ostatak reprezentacije igrao je vrlo promjenljivo na svim pozicijama, no, za očekivati je da će se skromniji učinak znatno popraviti već u susretima protiv novih protivnika u borbi za plasman za jedno od prva dva mjesta koja vode u polufinale.
 
PROTIVNICI U DRUGOM KRUGU (SKUPINA F): Već u prvom susretu nastavka natjecanja protiv neugodne momčadi Danske (nosi 3 boda), Hrvatska će imati priliku popraviti bodovni saldo i blijedi učinak protiv Rusa, potom slijedi iznimno važni ogled protiv jakog Islanda (3 boda), dok će krucijalni susret glede plasmana u polufinale biti, ukoliko ne bude nekih većih iznenađenja u ostalim susretima (tekst je zbog rokova pisan ranije), onaj koji će se igrati protiv reprezentacije SiCG (bez bodova iz prvog dijela) i koji bi mogao za obje reprezentacije biti od presudnog značaja.
 
SKUPINA E: Za plasman u polufinale Europskog šampionata u drugoj (E) skupini borit će se, prema očekivanju, selekcije Slovenije (4 boda), Španjolske (3), Poljske (2), Francuske (2), Njemačke (1) i Ukrajine (bez bodova). Prema prikazanoj igri iz prvog dijela za očekivati je da će se pitanje dva polufinalista odlučivati između Slovenije, Njemačke, Španjolske i Francuske.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika