Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Puno vozila, malo mjesta za parkiranje

Problem parkiranja jedan je od većih urbanih »glavobolja« današnjice, jer automobila je sve više, dok je mjesta za njihovo ostavljanje sve manje. Subotica, kao grad osebujne arhitekture i starovremenskih uskih ulica, također pati od ovog sve prisutnijeg modernog sindroma. Za njegovo viđenje potencijalnog rješenja ove problematike upitali smo diplomiranog inženjera građevine Zorana Stipića, pomoćnika ravnatelja JP Zavod za urbanizam Općtine Subotica.
4Kako Vi gledate, uopćeno, na sve prisutniji problem parkiranja i ostavljanja vozila na subotičkim ulicama i parkinzima?
U Subotici je već dulje vrijeme prisutan problem parkiranja vozila nastao samim povećanjem broja automobila, koji se trenutačno procjenjuje na oko 20.000 vozila registriranih na teritoriju grada. Obrnuto razmerno prisutna je velika disproporcija u broju potencijalnih parking mjesta, kojih u Subotici ima oko 1.500 u centru grada, pri čemu je 1.100 na tzv. otvorenom prostoru, dok je 400 mjesta na zatvorenim parkinzima.
Ovaj neravnopravni odnos posebno je znakoviti tijekom »špiceva« u udarnim satima radnog dana, te za vrijeme vikenda i pretprazničnog vremena.
4Koje su potencijalne solucije ovog problema i na čemu se već konkretnije radi?
U tijeku je izgradnja hotelskog kompleksa »Galerija«, u čijem sklopu će biti izgrađena podzemna garaža, ali će ona biti korištena za potrebe hotela. Glede samog grada za sada još nije pokrenuta nikakva zvanična inicijativa, iako su rađene određene studije o lokaciji koja bi bila podesna za gradnju javne garaže. Također nije ni definirano da li bi bila u pitanju podzemna ili nadzemna, već su se samo utvrđivale adekvatne lokacije.
4Gdje bi, po Vašem mišljenju, bilo najidealnije rješenje za jednu, recimo, podzemnu garažu?
Osobno smatram kako bi jedna od ispitanih lokacija, koja se nalazi na mjestu današnjeg parkinga ispred Radničkog sveučilišta, bila idealna za izgradnju jedne podzemne, jednokatne ili dvokatne garaže. Naravno, u slučaju takve odluke morala bi se napraviti i dodatna studija, u kojoj bi se vidjela isplativost tako velikog projekta.
4Što donosi izgradnja jedne takve garaže, osim »spremanja« većeg broja automobila?
Glavna ideja ostavljanja automobila na jednoj ovakvoj lokaciji i potencijalnom objektu, prije svih vozila koja duže stoje tijekom dana, ima svoju glavnu funkciju u oslobađanju većeg broja »nadzemnih« parking mjesta, koja bi bila dostupna za tzv. kraće vremensko parkiranje. U perspektivi jednog takvog objekta vjerojatno bi bile mogućnosti realiziranja dugoročnijeg zakupa parking mjesta od strane tvrtki i pojedinaca. Također zamjetno je kako gotovo sve strane tvrtke i banke, koje otvaraju svoja predstavništva u gradu, najčešće biraju lokacije u strogom centru i za očekivati je, da se još više intenzivira potražnja za dodatnim parking mjestima.
4Na koji način bi moderne građevine poput javnih garaža mogle odstupati, u arhitektonskom rješenju, od starih građevina po kojima je Subotica nadaleko poznata?
Nažalost, nadzemne garaže imaju taj proBlem, uslijed svoje moderne tehnologije, da se vrlo teško adekvatno mogu uklopiti u postojeću gradsku arhitekturu. Kod podzemnih garaža tog elementa nema, i plus, na nadzemnom dijelu se može realizirati dodatna površina – već prema želji i potrebama urbanističkog rješenja.
4Možete li jednim futurističkim pogledom zamisliti, jednog dana, uži centar Subotice bez automobila?
Naravno, mogu zamisliti centar našeg grada bez automobila i mislim da to u Subotici ne bi predstavljalo neki veći problem. Jer, bilo gdje se ostavi vozilo, nadomak centra, ne treba se pješačiti više od 5 do najviše 10 minuta. Osobno, ja bih to najviše volio.                
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika