Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan sjećanja na žrtve Vukovara

U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa u Vukovaru je u srijedu obilježena 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991. Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 nesrba.
Po do sada prikupljenim podacima, u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

Plenković: Poruka počasti žrtvama

U spomen na njihovu žrtvu, ulicama Vukovara u srijedu je prošla Kolona sjećanja u kojoj ove godine, zbog epidemioloških mjera potaknutih pandemijom koronavirusa, nije bilo ni približno toliko sudionika kao prošlih godina. Među onima koji su i ove godine Kolonom sjećanja, od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, odali počast žrtvama Vukovara bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića, ministra obrane Marija Banožića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.
Molitvu za poginule, ubijene i nestale izrekao je đakovački i osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a misu zadušnicu na groblju je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. Nakon mise, premijer Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a prije njega, u 11 sati, počast žrtvama Ovčare, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je i predsjednik Republike Zoran Milanović koji nije sudjelovao u Koloni sjećanja.
Dolazak potpredsjednika Vlade Miloševića (iz Samostalne demokratske srpske stranke) u Kolonu sjećanja Plenković vidi kao izrazito važnu poruku – poruku počasti žrtvama Vukovara, žrtvama Domovinskog rata. Rekao je da su dolaskom predstavnika SDSS-a, potpredsjednika Vlade Miloševića u Vukovar zaokružene »geste koje su važne, vrijedne, bitne, za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene demokracije – poštivanja vrijednosti Domovinskoga rata, prisjećanja žrtve hrvatskih branitelja, osobito onih koji su dali svoj život u Vukovaru, Škabrnji i drugim dijelovima Hrvatske«.

Matić: Da se pronađe svaka nestala osoba

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća su 17. studenoga odali počast žrtvama koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991.-1995. U izaslanstvu su bili potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević, specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, članica udruženja Protiv zaborava Radojka Mrkšić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Oni su položili vijenac za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti u Dunav na obali kraj restorana Tri vrške i na spomen području Ovčara, a za sve žrtve Pupovac je zapalio i svijeće u Sabornoj crkvi sv. Nikole u Vukovaru.
Kako je rekao, SNV želi doprinijeti da »komemorativne prakse u Vukovaru ne budu prakse koje će dijeliti, sukobljavati i nastavljati rat politikama sjećanja«. Dotaknuvši se vukovarskih Srba i njihovog odnosa prema obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara, kazao je kako »to« nosi na svojim leđima. »I nadam se da ću stvoriti pretpostavke da oko ovih komemorativnih dana, ne samo Hrvatska nego ni grad Vukovar ne budu podijeljeni, ni Hrvati, ni Srbi«, ocijenio je.
Po riječima potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića njegov dolazak i boravak u Vukovaru izraz je njegova poštovanja prema svim stanovnicima i svim žrtvama stradalim na vukovarskom području. »Važno je nastaviti politiku mira koju smo počeli u ovoj Vladi i graditi atmosferu pomirenja i dijaloga«, poručio je Milošević i ocijenio da u Vukovaru nedostaje dijaloga i da nije došlo do napretka u međunacionalnim odnosima.
Posebni izaslanik srbijanskog predsjednika Veran Matić u Vukovar je došao, kako je rekao, s namjerom da izrazi poštovanje prema žrtvama, a iz tog razloga je bio i u vukovarskoj Koloni sjećanja.
»Mislim da je jako važno da imamo poštovanje prema žrtvama i solidarnost s obiteljima žrtava«, rekao je, istaknuvši kako mu je stalo da se pronađe svaka nestala osoba. »Izražavam veliko žaljenje zbog svega onoga što se dogodilo ovome gradu i građanima ovoga grada tijekom ratnih godina«, rekao je Matić koji je, nakon što je na Ovčari položio vijenac, kleknuo ispred spomen obilježja te se pomolio.
Izvor: Hina 

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay