Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O gospodarstvu, prekograničnoj suradnji, hrvatskoj manjini

Veleposlanik RH u Beogradu Hidajet Biščević posjetio je Sombor u utorak, 17. studenoga, gdje se susreo s predstavnicima gradskih vlasti i hrvatskim udrugama koje djeluju na području Grada Sombora.
Govoreći o razlozima svog dolaska u Sombor veleposlanik Biščević je kazao da mu je želja obići što više regija u Srbiji kako bi se vidjelo koje su mogućnosti za suradnju, prije svega one gospodarske, između Srbije i Hrvatske. On je Sombor istaknuo kao lokalnu samoupravu u kojoj ima prostora za takvu suradnju. Jedna od tema koja je otvorena prilikom razgovora je i prekogranična suradnja kroz zajedničke projekte koje financira Europska unija.
»Kao predstavnike hrvatske države nas, naravno, zanima i kakav je položaj hrvatske zajednice u lokalnoj sredini. Prema onome što sam čuo od gradonačelnika, mogu reći da je Sombor jedan pozitivan primjer«, kazao je Biščević. 
»Postoji puno prostora za unaprjeđenje, ali smo se mi kao grad trudili financijski pomoći hrvatske udruge kroz natječaje za kulturu, za nacionalne manjine, programe za djecu, lokalni akcijski plan za mlade. To će biti nastavljeno i u narednom razdoblju«, kazao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.
Biščević je u uvodom obraćanju na konferenciji za novinare kazao kako ga za Sombor vezuje ime drugog ministra vanjskih poslova neovisne Hrvatske Zdenka Škrabala, rođenog Somborca, koji je, kako je kazao, bio njegov prvi šef u Ministarstvu vanjskih poslova.
Razgovorima u Somboru nazočio je i Pero Mijakić, predstavnik Hrvatske gospodarske komore u Beogradu. On je kazao da bi hrvatskim gospodarstvenicima mogla biti interesantna poslovna zona koja je komunalno opremljena, a prednost je i blizina tržišta Hrvatske. 
»Robna razmjena Srbije i Hrvatske, usprkos koroni, imala je tek neznatni pad. Za osam mjeseci ove godine ostvarena je robna razmjena od 800 milijuna eura, a očekujemo da će do kraja godine to biti 1,2 milijarde eura«, kazao je Mijakić.
Na novinarsko pitanje vode li se razgovori o ulasku predstvanika hrvatske zajednice u lokalnu vlast u Somboru, gradonačelnik Ratković odgovorio je da su razgovori počeli prije deset dana i da se nada njihovom pozitivnom ishodu. 
»O toj temi u dva navrata sam razgovarao s predsjednikom Vučićem i imam obećanje da će se pokrenuti određeni pravni procesi da bi se hrvatska zajednica uključila u razne nivoe vlasti«, kaže Biščević. 
Nakon razgovora s predstavnicima somborske vlasti veleposlanik Biščević susreo se i s hrvatskim udrugama s područja Grada Sombora. Susret je upriličen u prostorijama gradske Mjesne zajednice Venac, a njemu su nazočili predsjednici udruga HKUD Vladimir Nazor i Urbani Šokci iz Sombora, KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštora i HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega. Novinarima nije bilo dozvoljeno pratiti taj sastanak. 
Uz veleposlanika Biščevića u delegaciji hrvatske diplomacije bili su Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva RH u Beogradu, Velimir Pleša, generalni konzul RH u Subotici i Hrvoje Vuković, konzul prvog razreda Generalnog konzulata RH u Subotici.
Z. V.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay