Arhiv tekstova Arhiv tekstova

JE L’ MOŽE JAJE ZA DINAR?

Dva mjeseca pred kraj proračunske godine, 26. 10. 2020. svim nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u Republici Srbiji stigla je obavijest kako će financijska sredstva za njihov rad za 2020. godinu biti umanjena za 20% te da se dalja isplata sredstava privremeno obustavlja do usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. godinu.
Proračun Republike Srbije za 2020. godinu iznosi 11,3 milijardi eura, odnosno 15 milijardi eura što je rebalansom u jedanaestom mjesecu povećano. S obzirom na činjenicu da se iz tog proračuna za rad i djelovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina koje predstavljaju gotovo jednu osminu, odnosno 12,6% građana Republike Srbije izdvaja tek 0,02% (2,1 milijun eura) od čega hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji pripadne tek 109.970,98 eura, obavijest o umanjenju sredstava nacionalnim vijećima sličila je dobro poznatoj priči o paradoksima sustava vrijednosti iste osobe spram različitih subjekata.   
»Koliko su jaja?«, pitala je gospođa. »Deset dinara«, uzvrati starac. »Ako mi daš deset komada za 80 dinara, uzet ću; ako ne, odlazim kod drugog.« Starac joj mirno odgovori: »Uzmite jaja po kojoj god cijeni hoćete, gospođo. Za mene je to dobar početak, jer cijeli dan nisam prodao ni jedno jaje, a treba mi novac da preživim.« Gospođa uze jaja po cijeni po kojoj je tražila i ode s osmijehom, osjećajući sreću pobjede. Sjedne potom u svoj skupi auto i ode s prijateljicom u ekskluzivni restoran na ručak. Nakon obilnog ručka i podosta ostale hrane u tanjurima, gospođa izvadi debeli novčanik, plati nemali račun i zadovoljno kaže: »Kusur zadržite!«.
Naizgled vrlo uspješan dan. No, zanemarimo li procjepe u sustavima vrijednosti, može li se uopće porediti količina novca ušteđena na starcu s ostavljenim kusurom? Može li se uopće povjerovati da će proračun Republike Srbije osjetiti ikakvu promjenu ako se rad nacionalnih vijeća nacionalnih manjina umanjenjem za 20% do kraja obezvrijedi? Za 908.297 pripadnika nacionalnih manjina Srbija izdvaja 2,1 milijun eura, naspram Republike Hrvatske koja za 328.738 pripadnika nacionalnih manjina izdvaja 5,7 milijuna eura. I osim što imate »sreću« da ste nacionalna manjina u Srbiji, te da se ukoliko želite izgraditi instituciju nasuprot nevladine udruge čiji bi se troškovi ovim sredstvima eventualno mogli podmiriti, i umjesto da ste o tim stvarima u prilici odlučivati kao što bi to bio slučaj da ste manjina u Hrvatskoj, koncem godine dobijete dopis u kojem se traži »jaje za dinar«. Umjesto jačanja institucija radi osnaživanja zajedničkog pravca ka ravnopravnoj, velikoj obitelji Europske unije, vi velikodušno dobijete još dva mjeseca da se snađete kako da i ove godine uspijete ostati na nuli. I imate još puna dva mjeseca da ponovo šutite ili eventualno se nadate da će doći vrijeme kada će vam onaj koji daje novac ne samo ostaviti kusur nego vam omogućiti, nastavno na gore iznijetu priču, da izgradite farmu čije će kokice sve restorane u gradu još godinama na zadovoljstvo svih velikodušno opskrbljivati. 
Jasna Vojnić

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay