Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sla­von­ske lo­le – »Sve je ona me­ni« Croatia records, 2003.

Posjetitelji »Velikog prela« održanog prošle subote u Subotici, imali su prigodu, među ostalim, uživati i u tamburaškoj glazbi sastava »Slavonske lole«. Počeci ove skupine vezani su za 1973. godinu, kada počinju svirati u KUD-u »Ivan Filipović« iz Velike Kopanice. Godine 1976. u osmeročlanom sastavu prvi puta nastupaju u poznatom restoranu Okrugljak u Zagrebu i taj događaj uzimaju kao polazišnu točku svoje, danas već trideset godina duge karijere. Od tada pa sve do 1981. svirali se bez imena, ljudi su ih prepoznavali samo po mjestu iz kojeg dolaze, odnosno kao »Kopančane«. Spomenute godine dobivaju njihov današnji naziv – »Slavonske lole« – koji su im nadjenuli po uzoru na tadašnji najpopularniji tamburaški sastav »Slavonski bećari«. 
Prvi album pod nazivom »Slavonijo ponos si Hrvata« izdali su 1992., iste godine kada su počeli nastupati kao prateći ansambl Miroslava Škore. Odlučivši se za profesionalni rad, narednih godina snimaju albume »Tamburo miljenice« (1993.) i »Crne oči«, (1994.). U jesen 1994. godine s njihovim radom upoznaje se Krunoslav Kićo Slabinac i od tada redovito surađuju. 
Album »Viruj mi dado« izlazi 1997. godine i biva odlično prihvaćen kod tamburaškog, a i ostalog slušateljstva. Tijekom idućih godina nastupali su u Kanadi i Australiji, te pokrenuli niz koncerata po Slavoniji pod nazivom »Šokačka posla«. U suradnji s Hrvatskim radiom, točnije po narudžbi ove medijske kuće, snimaju album »Ličke narodne pjesme« (2000.), a već sljedeće godine objavljuju autorski album pod nazivom »Malena«. 
Prateći njihov dugogodišnji rad dolazimo i do posljednjeg albuma »Sve je ona meni«, kojeg su pod etiketom Croatia recordsa objavili u srpnju 2003. godine. Naslovna numera s ovoga albuma je iste godine proglašena za najslušaniju pjesmu na »Zlatnim žicama Slavonije«. Ostalih deset pjesama također predstavlja vrsno izvođačko umijeće oslonjeno na najbolju tradiciju slavonskih tamburaša, koje su krunisali za njih najljepšim koncertom, priređenim na zatvaranju »Đakovačkih vezova« 2003. godine. Tada je, kako navode, 12000 gledatelja skupa pjevalo s njima. Oni smatraju kako za izvođača ne postoji veće priznanje od toga. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika