Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zamjenik i pomoćnik tajnika

Na 4. sjednici Skupštine Vojvodine 13. studenog izabrani su zamjenici pokrajinskih tajnika, među njima i Goran Kaurić iz Zrenjanina, koji je izabran za zamjenika tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. Goran Kaurić rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Po zanimanju je master profesor tjelesnog odgoja i sporta, a od 2012. je bio uposlen kao savjetnik u Pokrajinskom tajništvu za gospodarstvo i turizam. Ima bogato političko iskustvo, bio je član i funkcionar G17 plus, zatim Demokratske stranke, a od prije nekoliko godina je aktivan u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini u kojem je izabran za predsjednika podružnice Banat. Od 2008. do 2012. obnašao je funkciju zamjenika gradonačelnika Zrenjanina, a od 2008. do 2010. je bio zastupnik u Skupštini Vojvodine. Udrugu banatskih Hrvata osnovao je 2017., a vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji postao je 2018. Odnedavno je i upravitelj Zaklade Spomen dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.
Po stupanju na novu dužnost Kaurić je za Hrvatsku riječ rekao: 
»S ove pozicije ću se potruditi da u okviru hrvatske zajednice sve udruge budu pravodobno informirane o svim natječajima koje raspisuje ovo tajništvo. Čim uvjeti to dozvole, vezano za covid-19, planiram obići sve ustanove i udruge hrvatske zajednice i na terenu se upoznati s problemima s kojima se susreću u svome radu i dati im sugestije što treba popraviti kako bi im se olakšao rad. Nastojat ću im olakšati i pristup informacijama koje su bitne za rad udruga i institucija u području kulture i informiranja. Iskustvo u pokrajinskoj administraciji mi je dosta veliko tako da ću to iskoristiti i u svom sadašnjem poslu, a svakako će mi ova funkcija olakšati i rad kao upravitelja Zaklade.« 
Kaurić kaže i kako se na lokalnoj razini u Zrenjaninu i Pančevu još uvijek pregovara o sudjelovanju u lokalnoj vlasti i da pregovori idu dobro, te da se očekuje da će hrvatska zajednica imati svoje predstavnike u lokalnoj vlasti u ova dva grada. 

Pomoćnik tajnika za poljoprivredu: Mladen Petreš

Pokrajinska vlada je na svojoj sjednici 12. studenog imenovala podtajnike i pomoćnike u nekoliko pokrajinskih tajništava, među njima Mladena Petreša doktoranda na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu koji je imenovan za pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Petreš kaže kako će u sektoru biljne proizvodnje imati nadležnosti nadgledanja i provođenja natječaja za poticaje vezane za biljnu proizvodnju, navodnjavanje, plastenike i staklenike i sprječavanje šteta od elementarnih nepogoda.  
Petreš je rođen 1988. godine, diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i upisao doktorske studije koje sada privodi kraju. U Bostonu je kao stipendist američke Vlade, zahvaljujući stipendiji Fulbright, provodio istraživanje u okviru doktorskih studija za izradu doktorske disertacije u području zaštite bilja. Član je DSHV-a od punoljetstva 2006. godine, i u dva mandata je bio predsjednik Mladeži DSHV-a. Zaposlen je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu kao istraživač suradnik.
»Dat ću sve od sebe da radim časno i pošteno za dobrobit svih, kao i hrvatske zajednice. Pozitivno sam iznenađen i drago mi je da sam prepoznat kao netko tko dolazi iz struke i znanstvene i akademske zajednice u Srbiji«, kazao je Petreš za HR.  
J. D.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay