Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zamjenik i pomoćnik tajnika

Na 4. sjednici Skupštine Vojvodine 13. studenog izabrani su zamjenici pokrajinskih tajnika, među njima i Goran Kaurić iz Zrenjanina, koji je izabran za zamjenika tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. Goran Kaurić rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Po zanimanju je master profesor tjelesnog odgoja i sporta, a od 2012. je bio uposlen kao savjetnik u Pokrajinskom tajništvu za gospodarstvo i turizam. Ima bogato političko iskustvo, bio je član i funkcionar G17 plus, zatim Demokratske stranke, a od prije nekoliko godina je aktivan u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini u kojem je izabran za predsjednika podružnice Banat. Od 2008. do 2012. obnašao je funkciju zamjenika gradonačelnika Zrenjanina, a od 2008. do 2010. je bio zastupnik u Skupštini Vojvodine. Udrugu banatskih Hrvata osnovao je 2017., a vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji postao je 2018. Odnedavno je i upravitelj Zaklade Spomen dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.
Po stupanju na novu dužnost Kaurić je za Hrvatsku riječ rekao: 
»S ove pozicije ću se potruditi da u okviru hrvatske zajednice sve udruge budu pravodobno informirane o svim natječajima koje raspisuje ovo tajništvo. Čim uvjeti to dozvole, vezano za covid-19, planiram obići sve ustanove i udruge hrvatske zajednice i na terenu se upoznati s problemima s kojima se susreću u svome radu i dati im sugestije što treba popraviti kako bi im se olakšao rad. Nastojat ću im olakšati i pristup informacijama koje su bitne za rad udruga i institucija u području kulture i informiranja. Iskustvo u pokrajinskoj administraciji mi je dosta veliko tako da ću to iskoristiti i u svom sadašnjem poslu, a svakako će mi ova funkcija olakšati i rad kao upravitelja Zaklade.« 
Kaurić kaže i kako se na lokalnoj razini u Zrenjaninu i Pančevu još uvijek pregovara o sudjelovanju u lokalnoj vlasti i da pregovori idu dobro, te da se očekuje da će hrvatska zajednica imati svoje predstavnike u lokalnoj vlasti u ova dva grada. 

Pomoćnik tajnika za poljoprivredu: Mladen Petreš

Pokrajinska vlada je na svojoj sjednici 12. studenog imenovala podtajnike i pomoćnike u nekoliko pokrajinskih tajništava, među njima Mladena Petreša doktoranda na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu koji je imenovan za pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Petreš kaže kako će u sektoru biljne proizvodnje imati nadležnosti nadgledanja i provođenja natječaja za poticaje vezane za biljnu proizvodnju, navodnjavanje, plastenike i staklenike i sprječavanje šteta od elementarnih nepogoda.  
Petreš je rođen 1988. godine, diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i upisao doktorske studije koje sada privodi kraju. U Bostonu je kao stipendist američke Vlade, zahvaljujući stipendiji Fulbright, provodio istraživanje u okviru doktorskih studija za izradu doktorske disertacije u području zaštite bilja. Član je DSHV-a od punoljetstva 2006. godine, i u dva mandata je bio predsjednik Mladeži DSHV-a. Zaposlen je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu kao istraživač suradnik.
»Dat ću sve od sebe da radim časno i pošteno za dobrobit svih, kao i hrvatske zajednice. Pozitivno sam iznenađen i drago mi je da sam prepoznat kao netko tko dolazi iz struke i znanstvene i akademske zajednice u Srbiji«, kazao je Petreš za HR.  
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika