Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iza zatvorenih vrata

Mjesecima se govori o mogućnosti da hrvatska zajednica dobije svoje predstavnike na svim razinama vlasti. Od republičke, pa do lokalne. I nije to neko nagađanje bez osnova već je tu mogućnost nagovijestio i sam prvi čovjek Srbije. Nekoliko puta. Posljednji put o tome je govorio prije tjedan dana. Kako je prenijela Državna novinska agencija Tanjug Vučić je zatražio od Vlade Srbije da osigura veći broj pripadnika nacionalnih manjina u državnim tijelima na republičkoj i pokrajinskoj razini. Među manjinama koje je spomenuo bila je i hrvatska. A kada predsjednik nešto traži od Vlade, onda se to ne odbija.
Prvi rezultat je imenovanje Gorana Kaurića i Mladena Petreša na dužnosti u pokrajinskim tajništvima. I to jest prvi i za sada jedini konkretan rezultat najava da će i hrvatska zajednica imati svoje predstavnike u tijelima vlasti. Ostalo je još »na čekanju«, ili što bi se reklo, razgovori, pregovori, dogovori su u tijeku. Spominju se Sombor, Zrenjanin, Pančevo…
Na stranu sada to što će sve što bude dogovoreno biti oročenog trajanja. Godinu dana, ili koji mjesec više.
O ulasku predsavnika hrvatske manjine u strukture vlasti razgovaralo se i na relaciji predsjednik Vučić – veleposlanik Biščević. Dva puta, kako je u Somboru potvrdio sam veleposlanik. 
A Sombor je poslije Subotice drugi grad koji je službeno posjetio hrvatski veleposlanik. Ne može se zamjeriti na namjeri da se u direktnima razgovorima progovori o suradnji koja bi mogla unaprijediti odnose dviju država i utjecati pozitivno na položaj hrvatske zajednice. O tome što se razgovaralo prilikom susreta veleposlanika i gradonačelnika čulo se na konferenciji za novinare. Onaj drugi dio posjeta, a to je bio sastanak s hrvatskim udrugama, za javnost, onu novinarsku, nije bio dostupan.
Na taj dio razgovora nismo se pojavili bez najave, ali nam je rečeno da poslije fotografiranja trebamo napustiti prostoriju u kojoj su vođeni razgovori. Tako smo ostali iza zatvorenih vrata. Kao što su iza zatvorenih vrata, jer nisu niti pozvani, ostali i vijećnici HNV-a s područja Grada Sombora, a troje ih je, te HNV i ZKVH.  
Z. V.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay