Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nova izvedba Avaških godina

SUBOTICA – Zbog velikog interesiranja publike, Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice će izvesti poetski prikaz Avaških godina Milovana Mikovića i u subotu, 21. studenoga, u velikoj dvorani Centra, s početkom u 18 sati. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvode ga glumci književno-teatarskog kružoka.
Ulaznice po cijeni od 300 dinara mogu se rezervirati radnim danima na brojeve telefona 024/556-898 ili 064/659-06-35. Broj mjesta je dodatno ograničen zbog poštivanja svih propisanih protuepidemijskih mjera. Obavezno je korištenje zaštitnih maski.

Divanim šokački u Monoštoru

MONOŠTOR – KUDH Bodrog organizira sutra (subota, 21. studenoga) književno-jezičnu manifestaciju Divanim šokački u Monoštoru. Ovogodišnja manifestacija zamišljena je kao »lov na blago šokački riči« koje će biti skrivene po Monoštoru te okolini sela. Trajat će cijelo prijepodne, a namijenjena je djeci, koja će se natjecati podijeljena u ekipe, a pobjednici će biti ekipe koje tragom riječi iz šokačkog dijalekta sastave što više rečenca koje su zadane.
Manifestaciju su podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Raste topoteka Hrvata u Srbiji

SUBOTICA – Topoteka Baština Hrvata u Srbiji (hrvatisrbija.topoteka.net) raste dopunavajući se novim sadržajima, uglavnom starim fotografijama. Podsjetimo, ovu virtualnu arhivsku zbirku na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka pokrenuo je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja). 
U skorije vrijeme topoteka je dopunjena materijalima udruga HKC Bunjevačko kolo i KD Ivan Antunović iz Subotice. U pitanju su plakati, pozivnice, ulaznice i drugi materijali vezani za njihove manifestacije i programe (Dužijanca, izložbe, književne večeri, tribine...). Navedeni materijal je iz kolekcije Ljudevita Vujkovića Lamića iz Subotice. 
Također, u topografiju su unijete i fotografije iz arhiva HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Riječ je o fotografijama koje su već ranije bile dostupne na internetskoj stranici ove udruge, a svjedoče o povijesti i radu sekcija toga Društva (slamarske, folklorne, likovne, dramske...). Prava zanimljivost su fotografije poznatih slamarki sa sjevera Bačke. Uz fotografije, topoteka pruža i druge informacije, ukoliko su poznate, o vremenu nastanka fotografije, mjestu, vlasniku i autoru, kao i detaljniji opis dokumenta te tagiranje tzv. ključnih riječi.
Trenutačno se u topoteci nalazi preko 800 fotografija i druge arhivske građe koje prikazuju kulturnu baštinu ovdašnjih Hrvata. Kako u ZKVH-u navode, plan je da do kraja godine topoteka dosegne tisuću priloga. 
Inače, za potrebe prikupljanja fotografija i druge arhivske građe ZKVH je do sada organizirao susrete s članovima lokalnih hrvatskih zajednica u Monoštoru, Sonti, Beregu i Tavankutu.

Dani hrvatske kulture u Somboru

SOMBOR – UG Urbani Šokci organizira manifestaciju Dani hrvatske kulture, koja je prvobitno odgođena i bit će održana u četvrtak, 3. prosinca, u prostorijama Mađarske građanske kasine (Vijenac Petra Bojovića 13) u Somboru. Program počinje u 17 sati otvorenjem izložbe fotografije Kitenje i povezivanje marama monoštorskih Šokica nakon čega će uslijediti predstavljanje zbornika radova O Šokcima je rič 2 s Međunarodnog okruglog stola 2019. te kratki glazbeni program.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay