Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nova izvedba Avaških godina

SUBOTICA – Zbog velikog interesiranja publike, Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice će izvesti poetski prikaz Avaških godina Milovana Mikovića i u subotu, 21. studenoga, u velikoj dvorani Centra, s početkom u 18 sati. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvode ga glumci književno-teatarskog kružoka.
Ulaznice po cijeni od 300 dinara mogu se rezervirati radnim danima na brojeve telefona 024/556-898 ili 064/659-06-35. Broj mjesta je dodatno ograničen zbog poštivanja svih propisanih protuepidemijskih mjera. Obavezno je korištenje zaštitnih maski.

Divanim šokački u Monoštoru

MONOŠTOR – KUDH Bodrog organizira sutra (subota, 21. studenoga) književno-jezičnu manifestaciju Divanim šokački u Monoštoru. Ovogodišnja manifestacija zamišljena je kao »lov na blago šokački riči« koje će biti skrivene po Monoštoru te okolini sela. Trajat će cijelo prijepodne, a namijenjena je djeci, koja će se natjecati podijeljena u ekipe, a pobjednici će biti ekipe koje tragom riječi iz šokačkog dijalekta sastave što više rečenca koje su zadane.
Manifestaciju su podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Raste topoteka Hrvata u Srbiji

SUBOTICA – Topoteka Baština Hrvata u Srbiji (hrvatisrbija.topoteka.net) raste dopunavajući se novim sadržajima, uglavnom starim fotografijama. Podsjetimo, ovu virtualnu arhivsku zbirku na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka pokrenuo je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja). 
U skorije vrijeme topoteka je dopunjena materijalima udruga HKC Bunjevačko kolo i KD Ivan Antunović iz Subotice. U pitanju su plakati, pozivnice, ulaznice i drugi materijali vezani za njihove manifestacije i programe (Dužijanca, izložbe, književne večeri, tribine...). Navedeni materijal je iz kolekcije Ljudevita Vujkovića Lamića iz Subotice. 
Također, u topografiju su unijete i fotografije iz arhiva HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Riječ je o fotografijama koje su već ranije bile dostupne na internetskoj stranici ove udruge, a svjedoče o povijesti i radu sekcija toga Društva (slamarske, folklorne, likovne, dramske...). Prava zanimljivost su fotografije poznatih slamarki sa sjevera Bačke. Uz fotografije, topoteka pruža i druge informacije, ukoliko su poznate, o vremenu nastanka fotografije, mjestu, vlasniku i autoru, kao i detaljniji opis dokumenta te tagiranje tzv. ključnih riječi.
Trenutačno se u topoteci nalazi preko 800 fotografija i druge arhivske građe koje prikazuju kulturnu baštinu ovdašnjih Hrvata. Kako u ZKVH-u navode, plan je da do kraja godine topoteka dosegne tisuću priloga. 
Inače, za potrebe prikupljanja fotografija i druge arhivske građe ZKVH je do sada organizirao susrete s članovima lokalnih hrvatskih zajednica u Monoštoru, Sonti, Beregu i Tavankutu.

Dani hrvatske kulture u Somboru

SOMBOR – UG Urbani Šokci organizira manifestaciju Dani hrvatske kulture, koja je prvobitno odgođena i bit će održana u četvrtak, 3. prosinca, u prostorijama Mađarske građanske kasine (Vijenac Petra Bojovića 13) u Somboru. Program počinje u 17 sati otvorenjem izložbe fotografije Kitenje i povezivanje marama monoštorskih Šokica nakon čega će uslijediti predstavljanje zbornika radova O Šokcima je rič 2 s Međunarodnog okruglog stola 2019. te kratki glazbeni program.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay