Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Đido kod ministra Smoljana, kulturno sijelo u Rumi

14. studenoga 1940. – Zagrebački Hrvatski dnevnik javlja da je jugoslavenski ministar bez portfelja Bariša Smoljan primio u Beogradu senatora Josipa Vukovića Đidu »koji je prikazao teško stanje Hrvata u Vojvodini i protusporazumački rad nekih eksponenata, koji su prije služili protunarodnim režimima«. Drugim riječima, ukazao je na protuzakoniti rad općinskog komesara Subotice Marka Jurića.

14. studenoga 1940. – Zagrebačka Hrvatska straža javlja da Hrvatska žena priređuje 14. studenoga u 6 sati poslije podne u svojim prostorijama (Patačićkina ulica) komemoraciju pjesniku bačkih Hrvata Aleksi Kokiću.

15. studenoga 1911. – Neven javlja da je u dvorani Katoličkog momačkog udruženja u Subotici održana 5. studenoga zabava bunjevačke djevojačke kongregacije, koja je prošla uspješno zahvaljujući predsjednici društva Justiki Skenderović Lešinoj.

15.  studenoga 1913. – Neven javlja da je bunjevački rodoljub Josip Čović položio liječnički ispit u Pešti i promoviran je u doktora medicine.

16. studenoga 1940. – Zagrebački Obzor donosi članak bačkog Hrvata Petra Pekića o Bunjevcima, gdje piše da »Bunjevci kao Hrvati mogu biti korisniji građani« i »da ne mrze Srbe, ali traže, da se isprave nepravde, što su im činjene onamo još od 1920. godine«.

17. studenoga 1935. – Subotičke novine javljaju da je otvoren tekući račun u Gradskoj štedionici radi prikupljanja priloga za podizanje nadgrobnog spomenika Paji Kujundžiću.

18. studenoga 1938. – Subotičke novine javljaju da je došao kraj borbi između Jurićeve i Ivandekićeve frakcije Jugoslovenske radikalne zajednice. Marko Jurić (Jurićeva frakcija) je zadobio povjerenje vodećih krugova JRZ-a, te je primljen za kandidata na listi Milana Stojadinovića, a Josip Čović i braća Mirko i Ivan Ivandekić (Ivandekićeva frakcija) se povlače iz političkog života. 

18. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je prije više mjeseci nogometnu momčad rumske Zvijezde počeo trenirati poznati austrijski nogometni stručnjak, emigrant Max Reichsfeld iz Beča.

19. studenoga 1921. – Subotičke novine javljaju da je Pajo Vidaković, suspendirani župnik u Monoštoru, imenovan za ministarskog savjetnika i da na njegovo mjesto dolazi župnik Grgo Jasenović iz Santova.
19. studenoga 1937. – Subotičke novine javljaju da je najveći suvremeni hrvatski književni kritičar dr. Ljubomir Maraković u dvobroju Hrvatske prosvjete prikazao djela bačkih Hrvata: Petra Pekića, Marice Vujković, Marka Čovića i Aleksandra Kokića.

20. studenoga 1920. – Neven javlja da je 14. studenoga prije podne u 11 sati poslije velike mise održan veliki bunjevačko-šokački zbor u Sonti. Zbor su organizirali predstavnici Bunjevačko-šokačke stranke: Matija Išpanović iz Subotice, Franje Malbašić i Sima Firanj iz Sombora i Ivan Evetović, župnik iz Bača.

21. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je 17. studenoga u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Rumi održano prvo omladinsko kulturno sijelo. Miša Kadnar je kazivao pjesmu Domovini od Đure Arnolda. Članice su izvele igrokaz Ženski razgovori. Tajnik Hrvatske čitaonice u Rumi Krištof Fabri govorio je o povijesti hrvatskih društava u Rumi i ulozi hrvatske omladine. Na koncu je pročelnik omladinske sekcije Antun Kitić nastupio s dva vesela monologa, a Ivan Fabri je izveo pjesmu Joj mene joj od J. Rutića uz pratnju na harmonici. Tijekom i nakon programa trajao je ples, a glazbu je izvodio omladinski jazz i tamburaški zbog Hrvatske ratarske čitaonice. 

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay