Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Đido kod ministra Smoljana, kulturno sijelo u Rumi

14. studenoga 1940. – Zagrebački Hrvatski dnevnik javlja da je jugoslavenski ministar bez portfelja Bariša Smoljan primio u Beogradu senatora Josipa Vukovića Đidu »koji je prikazao teško stanje Hrvata u Vojvodini i protusporazumački rad nekih eksponenata, koji su prije služili protunarodnim režimima«. Drugim riječima, ukazao je na protuzakoniti rad općinskog komesara Subotice Marka Jurića.

14. studenoga 1940. – Zagrebačka Hrvatska straža javlja da Hrvatska žena priređuje 14. studenoga u 6 sati poslije podne u svojim prostorijama (Patačićkina ulica) komemoraciju pjesniku bačkih Hrvata Aleksi Kokiću.

15. studenoga 1911. – Neven javlja da je u dvorani Katoličkog momačkog udruženja u Subotici održana 5. studenoga zabava bunjevačke djevojačke kongregacije, koja je prošla uspješno zahvaljujući predsjednici društva Justiki Skenderović Lešinoj.

15.  studenoga 1913. – Neven javlja da je bunjevački rodoljub Josip Čović položio liječnički ispit u Pešti i promoviran je u doktora medicine.

16. studenoga 1940. – Zagrebački Obzor donosi članak bačkog Hrvata Petra Pekića o Bunjevcima, gdje piše da »Bunjevci kao Hrvati mogu biti korisniji građani« i »da ne mrze Srbe, ali traže, da se isprave nepravde, što su im činjene onamo još od 1920. godine«.

17. studenoga 1935. – Subotičke novine javljaju da je otvoren tekući račun u Gradskoj štedionici radi prikupljanja priloga za podizanje nadgrobnog spomenika Paji Kujundžiću.

18. studenoga 1938. – Subotičke novine javljaju da je došao kraj borbi između Jurićeve i Ivandekićeve frakcije Jugoslovenske radikalne zajednice. Marko Jurić (Jurićeva frakcija) je zadobio povjerenje vodećih krugova JRZ-a, te je primljen za kandidata na listi Milana Stojadinovića, a Josip Čović i braća Mirko i Ivan Ivandekić (Ivandekićeva frakcija) se povlače iz političkog života. 

18. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je prije više mjeseci nogometnu momčad rumske Zvijezde počeo trenirati poznati austrijski nogometni stručnjak, emigrant Max Reichsfeld iz Beča.

19. studenoga 1921. – Subotičke novine javljaju da je Pajo Vidaković, suspendirani župnik u Monoštoru, imenovan za ministarskog savjetnika i da na njegovo mjesto dolazi župnik Grgo Jasenović iz Santova.
19. studenoga 1937. – Subotičke novine javljaju da je najveći suvremeni hrvatski književni kritičar dr. Ljubomir Maraković u dvobroju Hrvatske prosvjete prikazao djela bačkih Hrvata: Petra Pekića, Marice Vujković, Marka Čovića i Aleksandra Kokića.

20. studenoga 1920. – Neven javlja da je 14. studenoga prije podne u 11 sati poslije velike mise održan veliki bunjevačko-šokački zbor u Sonti. Zbor su organizirali predstavnici Bunjevačko-šokačke stranke: Matija Išpanović iz Subotice, Franje Malbašić i Sima Firanj iz Sombora i Ivan Evetović, župnik iz Bača.

21. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je 17. studenoga u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Rumi održano prvo omladinsko kulturno sijelo. Miša Kadnar je kazivao pjesmu Domovini od Đure Arnolda. Članice su izvele igrokaz Ženski razgovori. Tajnik Hrvatske čitaonice u Rumi Krištof Fabri govorio je o povijesti hrvatskih društava u Rumi i ulozi hrvatske omladine. Na koncu je pročelnik omladinske sekcije Antun Kitić nastupio s dva vesela monologa, a Ivan Fabri je izveo pjesmu Joj mene joj od J. Rutića uz pratnju na harmonici. Tijekom i nakon programa trajao je ples, a glazbu je izvodio omladinski jazz i tamburaški zbog Hrvatske ratarske čitaonice. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika