Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uključivanje mladih u kreativni manjinski turizam

Članovi  HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta su nedavno organizirali multiplikativni događaj projekta  »Manjinska mladinoteka« u kojem ova udruga sudjeluje. Rezultate projekta predstavio je predsjednik Udruge i predstavnik projektnog tima iz Tavankuta Ladislav Suknović. 
Nositelj projekta »Manjinska mladinoteka« je slovenska organizacija Zavod Burja iz Rimskih Toplica, a uz tavankutsku udrugu projekt-partneri su slovenski Centar za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te hrvatski Studio B iz Nove Gradiške. Projekt »Manjinska mladinoteka« odobren je od Europske komisije u sklopu »Ključne akcije 2 – Strateška partnerstva«, unutar »Erasmus+« programa. Poseban fokus projekta su mladi koji započinju svoj razvojni put i integriranje u društvene tokove kao budući nositelji razvojnih aktivnosti i donošenja političkih odluka. Upravo je ovim projektom učinjen korak više u osnaživanju mladih pripadnika nacionalnih manjina iz regije koji potječu iz različitog socijalnog, ekonomskog i kulturnog okruženja, ali i imaju različit pravni i kulturni status u domicilnim državama. 

Tri rezultata 

Aktivnosti projekta koji traje od svibnja 2019. do siječnja 2021. godine su tri intelektualna rezultata. Prvi je »Manjinska videoteka«, koja obuhvaća online tečaj u području kreativnog manjinskog turizma i kulturne baštine. U okviru nje snimljeno je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova koji se bave ulogom mladih u suvremenom pristupu kreativnom manjinskom turizmu i razvoju kulturne baštine. Drugi je brošura Vodič kroz manjinske točke u lokalnim zajednicama – Naša kultura u našem mjestu, koja sadržava turističke mape manjinskih atrakcija u lokalnim zajednicama. Treći intelektualni rezultat jest Manjinski kompas, publikacija koja uključuje smjernice za veću socijalnu uključenost mladih pripadnika nacionalnih manjina i prezentiranje primjera dobrih praksi u kreativnom manjinskom turizmu i kulturnoj baštini. 

Značajno iskustvo

O navedenim tiskanim brošurama i značaju sudjelovanja tavankutske udruge u ovom projektu Ladislav Suknović je rekao:  
»Za našu Udrugu ovo je prvi projekt koji smo radili u okviru programa ‘Erasmus+’ i sa zadovoljstvom mogu reći da imamo izuzetno pozitivno iskustvo kako u suradnji s partnerima Zavod Burja iz Rimskih Toplica, koji je ujedno i nositelj projekta, Centrom za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B iz Nove Gradiške, a tako i s odabirom teme projekta. Smatrali smo važnim educirati naše mlade članove o važnosti i potencijalima kulturne baštine i njenom promoviranju kroz turizam u kojem se naša Udruga već uspješno oprobala. Nastojimo našim aktivnostim i projektima povezati sve segmente lokalne zajednice i jednim multidisciplinarnim pristupom učiniti kvalitetniji i brži razvoj lokalne zajednice, ali i snažnije uključivanje mladih kao budućih nositelja aktivnosti i donositelja važnih odluka, ponajprije razvojnog karaktera. Važno je čuti i vidjeti iskustva drugih zajednica, implementirati dobre prakse i na taj način olakšati razvojni put. Benefiti koje lokalna zajednica ima od naših aktivnosti su brojne, od medijske vidljivosti, stvaranja mreže dobavljača, veće uključenosti lokalnog življa do materijalnih benefita. U posljednjih deset godina su na ovim poljima učinjeni brojni pozitivni pomaci i to mogu posvjedočiti kako lokalni akteri, ali i brojni turisti i gosti čiji broj se popeo na oko 4.500 na godišnjoj razini. Našim aktivnostima, a pogotovo kroz ovakve projekte, nastojimo pokazati mladima potencijale koji se nalaze u njihovom okruženju, samo ih valja iskoristiti i naći svoju šansu i razvojnu priču u svom zavičaju.«
Predstavljanju rezultata u okviru »Manjinske mladinoteke« nazočili su članovi Gupca, predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji kao i mladi koji su bili sudionici projekta.
I. D. 

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay