Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Apoteka u Sonti

Fotografija je snimljena u apoteci u Sonti 1973. godine, Ul. M. Tita br. 5 (sada V. Karadžića br. 5 gdje se danas nalazi Saldo). Slijeve na desnu stranu je Jožef Menđan iz Sombora na radnom mjestu računovođe u matičnoj apoteci u Apatinu. Do njega je mr. ph. Marija Milačić, farmaceutkinja u apoteci Apatin. Kata Đanić, Solarova, spremačica u apoteci Sonta, farmaceutski tehničar Ruža Silađev, šefica apoteke u Sonti i mr. ph. Karlo Paču, tadašnji upravnik apoteke u Apatinu.
Prva apoteka u Sonti (prema Iliji Savkovu, Istorija apotekarstva na tlu današnje Vojvodine) je otvorena 1893. i nazvana je Kod Anđela, na današnjoj adresi u Ulici V. Karadžića, br. 14. Osnovao ju je Árpád Rényi. Od tada su se mijenjali vlasnici, Elemer Zari, Gábor Beke, Jakov Binenfeld, Ernest Gotfrid i Lazar D. Popović. 
Godine 1935. apoteku je kupio Karlo Paču (s fotografije), rođen u Futogu 1906., diplomirao u Segedinu 1930. Poslije tri godine Paču je zamijenio apoteku u Sonti s Albinom Šuhtarom iz Apatina, za treću javnu apoteku Kod Sv. Trojice. Nakon Šuhtara, apoteka u Sonti je dobila odlukom vlasti 1945. godine administratora Belu Bertla, farmaceuta iz Ratkova, 1946. Andriju Ungara iz Subotice, a 1958. apotekar u Sonti je Jovan Jurišić. Do 1971. se izmijenilo još nekoliko farmaceuta.
Zanimljivo je da su do oslobođenja 1945. apotekama davana imena svetaca, pa je tako u Apatinu prva novoosnovana apoteka nazvana Kod Sv. Duha, druga Kod Sv. Antuna, a treća Kod Sv. Trojice. Godine 1949. država je propisala prinudni otkup svih apoteka te su one postale Narodne apoteke. Gospodin Paču je ostao u Apatinu za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije oslobođenja. Bio je upravnik matične apoteke i svih ogranaka apoteka po selima Općine Apatin sve do umirovljenja. Preminuo je 1980. ili 1981. godine.
Na ovoj fotografiji su oba farmaceuta i računovođa iz Apatina na preuređenju poslovanja apoteke u Sonti. Prvi puta u povijesti apoteka, ogranke apoteka su mogli voditi farmaceutski tehničari uz izuzeće nekih lijekova i ljekovitih pripravaka. Osobno sam bila prvi apotekar (farm. tehničar) u povijesti iz naše zajednice Hrvata-Šokaca iz Sonte, a prva diplomirana farmacetkinja je Vesna Zec, Jojina (udana Projovska, r. 1957.), diplomirala u Beogradu 1981. Prvi liječnik u Sonti iz naše zajednice je bio dr. Vinko Silađev, Gundurov (1950.-2007.), diplomirao u Zagrebu 1974.
Namještaj apoteke na ovoj fotografiji je izvorni još od prvih dana osnivanja. S lokacije M. Tita 14 je prenesen ranih pedesetih godina (1951. ili 1952.) na novu lokaciju, također u Ulici M. Tita, ali na broj 5. Bio je vrlo funkcionalan, dok su apoteke pripravljale mnoge ljekovite pripravke za koje su trebale fijoke, ustakljeni dijelovi namještaja u kojima su se čuvale porcelanske stojnice s ljekovitim tvarima za razne praškove, pilule, čepiće, masti, te štajngefesi (staklene flaše i flašice) sa sirupima, tinkturama i etarskim uljima. Velika količina lijekova i ljekovitih pripravaka se izrađivala u svakoj apoteci. Razvojem farmacije i gotovih lijekova ovaj namještaj je postajao sve nefunkcionalniji, te je zamijenjen namještajem iz matične apoteke u Apatinu, prve polovice sedamdesetih godina kada je matična apoteka preseljena na novu lokaciju, a dobila je i novi funkcionalni namještaj.
Od velike pomoći svakom uposlenom je bila prijateljska klima u radnom kolektivu u smislu dogovaranja, primanja znanja od starijih kolega i nesebičnog pružanja istog mlađim neiskusnim kolegama. Nepisano pravilo »slušaj, a pitaj (govori) samo kada je neophodno za rad«, moglo bi se reći da je bilo moto. Kao učenica obnašala sam praksu u apoteci Apatin, gdje me je između ostalih podučavala i Marija Milačić s fotografije, a poduku o poslovanju i uređenju apoteke u Sonti je revno odradio upravnik Karlo Paču.
Od prve apoteke Kod Anđela dva puta se mijenjala lokacija apoteke u Sonti (sada se nalazi u Ul. V. Karadžića br. 3), a smjenjivali su se i farmaceuti i farmaceutski tehničari u velikom broju kako iz Sonte tako i iz drugih mjesta. Moglo bi se reći da je ovo u novija vremena omiljena profesija kako za muškarce tako i za žene, a posebice u Sonti. Rijetko se čuje da je netko od apotekara otišao na rad u inozemstvo. Moguće je zato što mladi diplomirani farmaceuti ili farmaceutski tehničari brzo pronalaze posao.
Povijesni izvor: Ilija Savkov, Istorija apotekarstva na tlu današnje Vojvodine.                                                                                                                                                                     
Ruža Silađev

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay