Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Utakmica preokreta

BANATSKO VELIKO SELO - U utakmici 17. kola, na gostovanju u Banatskom Velikom Selu nogometaši subotičke Bačke 1901 u srazu s ekipom Kozare poraženi su rezultatom 3:2 (1:1). Pod pritiskom serije od šest poraza zaredom domaćini su već od prve minute krenuli u napade, međutim, nakon njihove dvije propuštene prigode, Subotičani su pogotkom Šljivančanina u 36. minuti došli u prednost. Samo minutu kasnije Velikoselci su poravnali, a početkom drugog poluvremena i preokrenuli rezultat. Gosti se nisu predavali, a jednu od stvorenih izglednih situacija pred vratima domaćina za novo poravnanje svojim drugim pogotkom na utakmici realizirao je Šljivančanin u 63. minuti. Nogometaši Bačke 1901 uspješno su odolijevali napadima Kozare sve do četiri minute prije posljednjeg sučevog zvižduka, kad su domaćini pogodili gredu, a već u narednom napadu i zatresli protivničku mrežu za konačnu pobjedu. U narednom kolu Subotičani će ugostiti fenjeraša Vojvodinu 1928 iz Perleza.

Vrijedna pobjeda Čonopljanaca

BEČEJ - Nogometaši čonopljanske Sloge u 17. kolu su na gostovanju kod Bečeja 1918 zabilježili pobjedu rezultatom 0:2 (0:1). U vrlo živoj i borbenoj utakmici gosti su osvojili bodove koji su ih definitivno odveli prema sigurnosti sredine ljestvice. Domaćini su pokazali već kroničnu neefikasnost, pa i pored dobre igre i većeg broja stvorenih prigoda nisu uspjeli svladati sigurnog Bulovića. Nasuprot njima, gosti iz Čonoplje su od tri ozbiljne prigode realizirali dvije. Domaćini su od početka bili agilniji, zapucali dvije prigode u prvih četvrt sata, a za promašaje su kažnjeni u 23. minuti pogotkom Purića. Bečejci su do poluvremena djelovali bezvoljno, pa se na odmor otišlo s minimalnom prednošću Sloge.  U nastavku su domaćini krenuli nešto agilnije, ali borbeni gosti su pravodobno otklanjali svaku opasnost po svoja vrata. Idealnu prigodu za poravnanje domaćini su imali u 58. minuti, no, iz opravdano dosuđenog penala njihov najefikasniji napadač snažnim udarcem je prebacio protivnička vrata. Nova kazna uslijedila je u 84. minuti. U jednoj munjevitoj kontri brzonogi Vemić je zaobišao istrčalog vratara domaćina i poslao loptu u praznu mrežu za konačni ishod. U narednom kolu Čonopljanci će ugostiti dva mjesta bolje plasiranu ekipu Jedinstva iz Stare Pazove.

Očekivana pobjeda

SOMBOR - Očekivano, nogometaši Radničkog 1912 na domaćem terenu su rezultatom 2:0 (1:0) svladali Hajduka 1912 iz Kule. O odnosu snaga na travnjaku najbolje svjedoči to što je od svih izvjestitelja vratar Pehilj ostao neocijenjen.  Domaćine je u prednost doveo najbolji pojedinac susreta Antunić pogotkom iz solo prodora u 30. minuti. U nastavku su Somborci stalno napadali, stvarali prigode, međutim, lopta nije htjela u mrežu Kuljana, sve do 68. minute i prave bravure Terzića. Napadač domaćina nadmudrio je dvojicu protivnika u njihovom kaznenom prostoru, a potom snažnim udarcem poslao loptu iza leđa nemoćnog gostujućeg vratara za konačni rezultat utakmice. U narednom kolu Somborci će gostovati u Starim Banovcima, kod dofenjeraša Dunava.

Vojvođanska liga Sjever
Nesmotrenošću do poraza

GAJDOBRA - Somborski Radnički je u 15. kolu na gostovanju u Gajdobri poražen od četrnaestoplasiranog Hercegovca rezultatom 3:1 (1:1). Domaćini su do pobjede došli zbog smušenosti u redovima Somboraca.  Od prvog sudačkog zvižduka Radnički je diktirao tempo, što je rezultiralo pogotkom Mitrovića u 34. minuti. Domaćini su poravnali u nadoknadi prvog poluvremena, nakon udarca iz kuta i očitog prekršaja nad vratarom Vezmarom. U nastavku, za svega desetak minuta, napadači Hercegovca su još u dva navrata, nakon kardinalnih grešaka obrambenih igrača Somboraca lakim pogotcima osigurali pobjedu. Do kraja utakmice gosti su stvorili još nekoliko prigoda, a dvije stopostotne zapucao je Žeželj. U narednom kolu Radnički će ugostiti trenutačnog lidera Bajšu.

Pobjeda u gostima

LOVĆENAC - Tavankut je u utakmici 15. kola, na gostovanju u Lovćencu, porazio ekipu dvanaestoplasiranog Njegoša rezultatom 0:1 (0:1). U živoj i dinamičnoj utakmici gosti su bili za nijansu poduzetniji. Pobjedu Tavankućanima donio je Tumbas pogotkom iz prve prave prigode u 23. minuti. Nakon odmora domaćini su pojačali tempo i ostvarili prevlast u igri, pokušavajući bar poravnati. Gosti su mudrom igrom uspjeli sačuvati svoja vrata, a u finišu utakmice iz brzih kontri stvoriti i dvije ozbiljne prigode za uvećanje prednosti. U narednom kolu Tavankut će ugostiti devetoplasiranu Bačku iz Pačira.

Specijalizirali se za podjelu bodova

TURIJA - Duel dva imenjaka, Mladosti i OFK Mladosti Apa, odigran u 15. kolu u Turiji, rezultirao je podjelom bodova rezultatom 2:2 (1:1). Domaća ekipa je, iako od 50. minute s igračem manje, svo vrijeme imala terensku inicijativu, međutim, Apatinci su u realizaciji rijetkih prigoda bili s(p)retniji. Domaćini su zatresli mrežu Jeličića u 9. minuti, a poravnao je Mitrović u 31. U nastavku domaćini pojačavaju pritisak, a u prednost su došli u 75. minuti autogolom Jovovića. Kad su domaćini već pomišljali da bodovi ostaju kod njih, Veinović im je zatresao mrežu u 86. minuti. Ovim bodom Apatinci su zadržali šestu poziciju na ljestvici. U narednom kolu OFK Mladost Apa će kao izraziti favorit ugostiti Njegoša iz Lovćenca. 

Područna liga Sombor
Prekinuli crnu seriju

SOMBOR - Somborski ŽAK je u 16. kolu ugostio ekipu Maglića iz istoimenog mjesta i zabilježio pobjedu rezultatom 1:0 (0:0). Željezničari su imali igru, dominirali su tijekom cijele utakmice, ali su i ovoga puta pokazali već kroničnu neefikasnost. Seriju poraza prekinuli su pogotkom Sazdanića iz penala u posljednjim trenucima sudačke nadoknade. U narednom kolu Somborci će gostovati kod izrazitog favorita, lidera Stanišića 1920. 

Šesti poraz zaredom 

OBROVAC - Na gostovanju u Obrovcu Tvrđava iz Bača je u 16. kolu poražena od petoplasiranog Borca 46 rezultatom 3:0. Ovo je šesti poraz Bačana zaredom i doveo ih je u vrlo nezavidnu poziciju na ljestvici. Na pretposljednjem su mjestu, sa svega bodom više od fenjeraša Omladinca iz Bukovca. U narednom kolu, u derbiju začelja, Tvrđava će ugostiti petnaestoplasiranog Korduna iz Kljajićeva. 

Područna liga Subotica
Petarda u mreži Bajmačana

BAJMAK- U utakmici 14. kola Radnički 1905 je bio vrlo gostoljubiv i na domaćem travnjaku rezultatom 0:5 (0:1) prepustio bodove ekipi Sloge iz Ostojićeva. Nakon ovog poraza Bajmačani zauzimaju 14. mjesto, sa svega dva boda više od fenjeraša Sutjeske. U narednom kolu Radnički 1905 će na gostovanju u Zmajevu odigrati derbi začelja protiv Obilića.

Promašaji kumovali porazu

ĐURĐIN - Đurđinci su u 14. kolu na svojem travnjaku poraženi od četvrtoplasiranog Napretka iz Nadalja rezultatom 1:2 (0:1). U borbenoj utakmici domaćini su stvarali prigode, pogađali vratnice i zapucali penal u 78. minuti. U 18. minuti kapetan Stantić iz slobodnjaka s 19 metara pogađa gredu, potom su stopostotne prigode zapucali Vuković, Skenderović i Matković. Gosti su u 33. minuti došli u prednost iz slobodnjaka s 18 metara. U nastavku domaćini i dalje dominiraju, a poravnao je Bilbija u 67. minuti. Iz novog slobodnjaka gosti su sedam minuta kasnije opetovano došli u prednost. Đurđinci su zapucali i penal u 78. minuti i nekoliko ozbiljnih prigoda u posljednjih deset minuta utakmice, pa su bodovi otputovali u Nadalj. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Malom Iđošu kod dofenjeraša Eđšega.

MNL Sombor - Apatin - Kula - Odžaci 1. razred
Neočekivani poraz

RIBAREVO - Na gostovanju u Ribarevu, monoštorski Dunav je u 13. kolu od dofenjeraša Jedinstva poražen rezultatom 4:2 (3:2). Gosti su bolje otvorili susret, pa su već u 8. minuti pogotkom Đurišića došli u prednost. Svega dvije minute kasnije domaćini su poravnali, a u 36. i 41. minuti i preokrenuli rezultat. Monoštorce je u igru vratio Santo pogotkom u posljednjoj minuti prvog poluvremena. U nastavku su domaćini uspjeli sačuvati svoju mrežu, ali i pogotkom u 62. minuti potvrditi pobjedu. U narednom kolu Dunav će gostovati u Kruščiću, kod fenjeraša Mladosti.  

Odmor za Berešce

BEREG - U 13. kolu Dinamo 1923 iz Berega bit će slobodan. U narednom kolu Berešci će gostovati u Ribarevu, kod dofenjeraša Jedinstva.  
Ivan Andrašić

Za dlaku

I to tanku. Najtanju moguću. Hrvatska nogometna reprezentacija, službeno još uvijek u statusu viceprvaka svijeta iz Rusije 2018, doslovno je u posljednim trenucima susreta u Splitu i Parizu uspjela ostati članicom elitnog A razreda UEFA natjecanja Lige nacija. Jer kada je, do tada više nego solidni, Livaković u 90. minuti kiksao i darivao Portugalcima pobjednički pogodak (Dias) za 3:2, na Saint Denisu je bio identičan rezultat. Da je kojim slučajem Švedska zabila još jedan, u idućem ciklusu ovog novog momčadskog natjecanja euro selekcija vatreni bi se natjecali u B jakosnom razredu. Na sreću, Francuzi su pogodili još jednom mrežu gostiju iz Skandinavije za konačnih 4:2 i izbornik Dalić, ali i cijela nogometna nacija su mogli odahnuti. Hrvatska je opstala u skupini 3, sa skromna tri boda (jedna pobjeda i pet poraza, uz gol razliku 9-16). Pomalo tužno za momčad koja je briljirala na prošlom Svjetskom prvenstvu.
Ali, kako to na svakom poštenom suđenju biva, najnoviji vatreni imaju i mnoštvo olakotnih i opravdavajućih okolnosti. Pa braneći ih, krenimo redom:
Skupina s aktualnim svjetskim (Francuska) i europskim (Portugal) prvacima bila je jedna od najtežih u elitnom razredu. Izbornik Dalić se morao suočiti s neminovnom smjenom generacija, ali i desetkovanom momčadi uslijed ozljeda i pandemije koronavirusa. Konačno, ruku na srce, izuzev prvih gostujućih susreta, Hrvatska je u većini susreta igrala dobro, ali ih je gubila grubim greškama obrane i pogreškama sudaca. Najbolji primjer je posljednji susret u kojemu su Portugalci izjednačili nakon evidentnog igranja rukom tijekom napadačke akcije.
Bilo kako bilo, dobro se svršilo. Primarni cilj je ipak ostvaren, a ostanak je izboren. Nakon svih ovih natjecateljskih susreta u skupini 3, plus nekoliko prijateljskih ogleda, reprezentativni stručni stožer imao je priliku isprobati zbilja veliki broj igrača i doći do okvirne spoznaje koji nogometaši mogu kandidirati za nastup na Europskom prvenstvu iduće godine.
Na pogreškama se najbolje uči, a tijekom ove sezone u Ligi nacija ih je bilo na pretek. Šesnaest primljenih golova u šest susreta je previše za momčad aktualnih globalnih viceprvaka. Propuh u obrani treba što prije zakrpati, a sve ostale linije osnažiti.
Ima vremena do sredine iduće godine i duela protiv Engleske, Češke i Škotske.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika