Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Selo na rubu stijene

Prizor na fotografiji je bio nestvaran, kao iz nekog filma. Zapravo, ne znam zašto su mi scene i pejzaži iz filmova nestvarni kada oni moraju biti smješteni u stvarni prostor. Doduše, u današnje vrijeme naprednih tehnologija jedan uragan je moguće snimiti bez napuštanja studija, moguće je da životinja koju vidite uopće nije stvarna nego modelirana na istom računalu. Svijet filmova postaje nestvarniji, ali ja nisam mislila na to. Sjetila sam se da, iako je krajolik za film, on mora imati svoje stvarno mjesto na našem planetu i potraga je mogla početi.

Castellfollit de la Roca

Nemoguće je riječima opisati krajolik onako kako to opisuje fotografija, ali dat ću sve od sebe. I svakako prilažem fotografiju, pa će pomoći. Riječ je o jednom od najslikovitijih sela u Kataloniji, smještenom na vrhu litice na ušću dviju rijeka, Fluvije i Toronella. Ovaj fascinantni prizor začinjava činjenica da se selo nalazi u vulkanskom području Garrotka na sjeveru Katalonije, nedaleko od planina Pirineji, a cijela je regija prepuna prekrasnih seoskih gradova i sela.
Kada su u pitanju takva mjesta s vrlo karakterističnim smještajem, na vrhu litice, sjajno je pronaći pogled iz okolice kako bi vam bilo jasnije gdje se nalazite. Kada je ovo mjesto u pitanju, posjet Sanctuary del Cos u Montagutu pružit će vam ovu priliku. Za sve ljubitelje šetnje ovo putovanje od osam kilometara uključuje nekoliko slikovitih mjesta s kojih se pruža spektakularni pogled na Castellfollit de la Roca i okolno vulkansko područje La Garrotka.

Stari grad, stara crkva i zatvoren most

S obzirom na njegovo jedinstveno pozicioniranje, lako je shvatiti zašto su se prvi stanovnici odlučili naseliti na zemlji koja je danas poznata kao Castellfollit de la Roca. Stari grad datira iz srednjeg vijeka, a sastoji se od male mreže uskih cesta i malih trgova, od kojih su mnogi izrađeni od vulkanske stijene smještene na tom području. Šetajući ulicama starog grada, osjećaj blizine je takav da biste mogli zaboraviti da ste na samo nekoliko metara od ponora.
Crkvu Sant Salvador, smještenu na rubu litice, koja datira iz 11. stoljeća, također treba posjetiti, iako je nažalost ostalo malo od njezinog izvornog romaničkog dizajna. Stoljećima je bila središte života zajednice u Castellfollit de la Roca i bila je funkcionalna sve do izbijanja španjolskog građanskog rata.
Interesantan turistima, ali i lokalnom stanovništvu koje o njemu priča priče, je slomljen most, na katalonskom jeziku poznat kao Pont Trencat. Most je od svoje izgradnje osuđen na propast. Izgrađen je 1908. godine i ubrzo nakon toga, zbog pomjeranja i podrhtavanja tla ispod sebe, dobija pukotine i tada ga zatvaraju. Kasnije, pred kraj građanskog rata, bio je obnovljen, ali velike poplave 1940. godine donijele su eroziju na dva njegova glavna luka i most je od tada ostao napušten.  
Ovo mjesto nije umanjilo specifičnost lokalne kuhinje, i iako nije tako gurmanski kao kuhinje u obližnjoj Gironi ili Olotu, Castellfollit de la Roca ima pregršt malih tradicionalnih restorana, posebno poznatih po lokalnim sastojcima poput graha sant pau i šumskih gljiva. A što se tiče zadovoljenja osjetila na ovaj način, ovdje ćete, nakon izvrsnog ručka, pronaći mjesto s izvrsnim craft pivom.
I tek kad ste dobro pojeli i popili, spremni ste za posjet El Museu de l’Embotit, što na katalonskom znači Muzej suhomesnatih proizvoda. Ovo je vlastiti muzej Castellfollit de la Roca posvećen katalonskim kobasicama. Muzej je otvoren 1993. u spomen na prvu dozvolu izdanu prije 150 godina. Muzej prati povijest sušenja mesa u Španjolskoj, kao i brojne strojeve koji se stoljećima koriste u proizvodnji suhomesnatih proizvoda.
Red šetnji, red dobre hrane, dva reda pogleda i tako dalje u krug. Koliko je fascinantan pogled na samo selo, toliko je lijep pogled s njega. Prostrani pad od 160 metara, koji se proteže od kraja sela i otvara prema rijekama ispod, pruža prekrasan pogled na dolinu ispod i oduzima dah.
I za kraj, ne pruža samo popularna Kapadokija vožnje balonom. Jedan od najljepših načina za uživanje u pogledima na okolinu Castellfollit de la Roca je odlazak na nebo na vožnju balonom. Tipična vožnja omogućit će vam da vidite sve, od Sredozemnog mora do planina Montseni, kao i neobičan pejzaž zadivljujućeg vulkanskog područja la Garrotka.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika