Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­loženi pro­ble­mi, po­nuđena su­rad­nja

U Rumi u prostorijama HKPD »Matija Gubec«, u petak 29. siječnja, koordinacijski susret s tajnikom Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD-a) Vukovarsko-srijemske županije Stjepanom Đurkovićem održali su predstavnici hrvatskih kulturno-prosvjetnih društava: »Tomislav« iz Golubinaca, »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena, »Josip Jelačić« iz Petrovaradina i domaćina. 
Na samom početku sastanka nazočne je pozdravio predsjednik HKPD »Matija Gubec« Zlatko Kolarić, da bi se zatim okupljenima obratio i Mato Groznica, bivši dužnosnik HNV-a, glavni inicijator povezivanja srijemskih kulturno-umjetničkih društava sa ZAKUD-om. On je istaknuo zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, te naglasio potrebu sličnih susreta radi međusobnog upoznavanja s problemima s kojima se susreću Hrvati u Srijemu, kao i daljnjeg pospješivanja suradnje sa ZAKUD-om. 
Nakon njega govorio je Stjepan Đurković, koji je naglasio kako je i pokraj početne skepse, nakon prvog ovakvog susreta prije dvije godine i potpisivanja Deklaracije o trajnoj suradnji ZAKUD-a i srijemskih hrvatskih institucija, suradnja više nego uspješno zaživjela. Đurković je obavijestio nazočne i o održanom inicijativnom sastanku za razmatranje mogućnosti uspostavljanja kulturne suradnje između kulturnih institucija Hrvatske i SiCG u Veleposlanstvu RH u Beogradu, a kome su nazočili i Branimir Lončar, zamjenik veleposlanika RH u Beogradu, Svjetlana Božinović, savjetnica pri Veleposlanstvu, i Suzana Rukavina, suradnica u Savjetu za nacionalne manjine Republike Srbije, kao i o susretu koji su čelnici ZAKUD-a imali s čelnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija – odjela za nacionalne manjine, iseljeništvo i useljeništvo, koji je održan u Zagrebu. Kako je naveo, teme oba sastanka bile su mogućnosti uspostave kulturne razmjene Hrvatske i SiCG, organiziranja gostovanja amaterskih i profesionalnih kulturno-umjetničkih društava, zajedničkih nastupa, distribucije dnevnog i periodičnog tiska.
Nakon uvodnog dijela predstavnici srijemskih društava su naveli svoje najznačajnije aktivnosti u protekloj godini kao i probleme s kojima su se suočavali. Od problema u radu gotovo sva društva su naglasila teškoće u svezi s financiranjem rada, kao i tehničke probleme vezane za uvjete rada. 
Đurković je obećao da će ZAKUD i u idućem razdoblju nastojati pomoći srijemskim društvima te da će se oosbno zauzeti kako bi se svakoj udruzi osiguralo po jedno računalo te nađe rješenje za dopremanje tiska iz Hrvatske.
U nastavku sastanka dogovorena je i potreba daljnjeg produbljivanja suradnje i između samih društava u Srijemu kroz međusobno obavještavanje o radu, zajedničke nastupe i slično. Dogovoreno je i formaliziranje suradnje sa ZAKUD-om kroz imenovanje koordinatora, za koga je izabran Mato Groznica. Istaknuta je i potreba aktiviranja društava u drugim smjerovima kroz osnivanje dragih sekcija (dramske, likovne i sl.). Glede toga ZAKUD je ponudio svu moguću pomoć isto kao i pomoć u pisanju projekata kojima bi se natjecalo i za sredstva iz proračuna Pokrajine i Republike, a na osnovi Sporazuma o zaštiti hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika