Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Obrazovanje
Anketa za srednje strukovne škole na hrvatskom jeziku

Odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje je među učenicima osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku proveo anketu o izboru srednje škole. Cilj ankete je bio saznati koje škole i koji smjerovi interesiraju ovu generaciju i s tim konkretnim rezultatima krenuti u dogovore za upis u srednje strukovne škole na hrvatskom jeziku. Tako je anketirano 27 učenika iz: OŠ Matko Vuković Subotica, OŠ Ivan Milutinović Subotica i Mala Bosna, te OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.  
Po riječima predsjednice Odbora HNV-a za obrazovanje Margarete Uršal u Gimnaziji Svetozar Marković će i nadalje u ponudi ostati opći smjer, dok će dogovori s Politehničkom i Medicinskom srednjom školom tek započeti. »Do sada smo uvijek imali dobru suradnju s ravnateljima srednjih škola, što vjerujemo da će biti slučaj i ove godine, a naša zadaća je da saslušamo, uvažimo i zastupamo interese i želje naših učenika«, kaže Uršal. 
Učenicima su, po riječima asistentice u obrazovanju Nataše Stipančević, ponuđeni interesantni smjerovi za obje strukovne škole. Na pitanje žele li nastaviti školovanje na hrvatskom jeziku, čak 74,4 posto dalo je pozitivan odgovor, a temeljem analize najviše učenika je zainteresirano za opći smjer Gimnazije, te za profile u Medicinskoj srednjoj školi. 
Ž. V. 


Održan sastanak vodstva i članova HPD-a Bela Gabrić
Materijalna potpora za učenike

Na sastanku Hrvatskog prosvjetnog društva Bela Gabrić iz Subotice, održanom 27. listopada, razmotrene su zamolbe roditelja i učenika, te je Upravni odbor Udruge donio odluku o sufinanciranju prijevoza učenika na temelju pojedinačnih zamolbi i sufinanciranjem srednjoškolskih karata. Ovaj projekt se realizira u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, a sredstva su osigurana putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 
Također, Upravni odbor je donio odluku da se za 26-ero djece isplati materijalna potpora/stipendija, što znači da će 16 obitelji dobiti ovu vrstu potpore. Sredstva su također osigurana putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 
Visina materijalne potpore/stipendije iznosi 12.000 dinara po učeniku i dogovoreno je da će se ona isplatiti u dva dijela, u studenom 2020. i u travnju 2021. godine. 
Roditelji uskoro mogu očekivati obavijest koje sve dokumente trebaju pribaviti i podnijeti kako bi se načinio ugovor i stvorili uvjeti za isplatu. Ovim povodom na sastanku Udruge dogovoreno je da se upriliči svečani prijem roditelja i djece te potpisivanje ugovora.
HPD Bela Gabrić je osnovana radi skrbi o obrazovnim i drugim potrebama djece, učenika, roditelja i prosvjetnih djelatnika, pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji. 
H. R.


Politehnička škola potpisala ugovor s članicama Subotičkog IT klastera 
Dodatna motivacija za rad 

Zahvaljujući ugovoru o suradnji u dualnom obrazovanju, koji je potpisan 30. listopada, učenici Politehničke škole, smjera tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje od sada će dio nastave i prakse obavljati u kompanijama članicama Subotičkog IT klastera i uz podršku instruktora iz kompanija »Infostud grupa«, »ICB Tech«, »Studio Present« i »Concord Trade«, prenose subotički mediji.
Ovaj obrazovni profil uveden je prije dvije godine u samo dvije škole u Srbiji, a zahvaljujući suradnji s lokalnim IT kompanijama i učenici su dodatno motivirani, dodaje ravnatelj Politehničke škole Iso Planić.
Program dualnog obrazovanja kreiran je tako da bude fleksibilan i istovremeno da odgovori na sve potrebe tržišta koje se vrlo brzo mijenjaju. Kompanije IT klastera imaju dugogodišnju suradnju sa subotičkim visokoobrazovnim ustanovama, a ovo je pionirski pothvat kada je u pitanju srednja škola. 
Inicijativa za potpisivanje ugovora potekla je od Politehničke škole, a po rečima ravnatelja Planića ovaj smjer nastao je zahvaljujući zajedničkim naporima škole i kompanija članica Subotičkog IT klastera, koje su u proces dualnog obrazovanja najprije ušle standardizacijom kvalifikacija za novi obrazovni profil, a potom i izradom odgovarajućeg nastavnog plana i programa rada.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika