Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Politički kolaž

Poslije višemjesečnog čekanja, u vrlo krakom roku, »dobili smo« (kako smo birali, valjda zasluženo) predsjednika i potpredsjednike republičke Skupštine i čak dvije vlade: republičku i pokrajinsku. Da smo maliciozni, rekli bismo: »Gle, desilo se čudo, naš Omnipotentator donio je važne odluke, pro primo: bez naročito objašnjenih razloga (valjda da se potvrdi ispravnost dosadašnje politike), za nepune dvije godine ponovo će biti izbori za republičke zastupnike, za vijećnike u glavnom gradu i ono što je trenutačno najvažnije – izbor predsjednika Republike. 
Znači, nova Vlada je za kratkotrajnu uporabu. Prateći aktualne događaje i slušajući razne izjave, ne znam zašto, palo mi je na pamet skovati izraz »politički kolaž«. Najkraće rečeno: kolaž je grana likovne umjetnosti, nastala početkom dvadesetog stoljeća kada su u početku slikari »pravili slike« lijepljenjem raznobojnih papira, novinskih isječaka na neku podlogu; kasnije su na red došli komadi raznovrsnih tkanina, kože, dijelovi fotografija. Kolaž slike često djeluju nestvarno i nadrealistično, da ne kažem slično kao događanja u našoj državi. Naš veliki umjetnik je stvoritelj suvremenog »društvenog kolaža«, sastavljenog od raznih »politika« ili »nepromijenjene politike«. No, idimo redom. Djelovalo je malo iznenađujuće kada se ispostavilo da je naš raspjevani ministar inozemnih poslova postao predsjedavajući najvišeg zakonodavnog tijela – Narodne skupštine. Svoj posao odmah je započeo »oštro« rekavši kako zahtijeva da sjednice počinju točno u deset sati, kada su i zakazane (bumo vidjeli, dečki!). Svoje zakonodavno djelovanje je započeo usvajanjem novog Zakona o ministarstvima; naime predviđeno je formiranje tri nova ministarstva (vjerojatno zbog uštede ili da se još neki ljudi uhljebe?). Na koncu, usvojeno je da će biti 24 ministra i dvojica ministara bez portfelja. Na početku sjednice odmah je došlo do nesporazuma oko formiranja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog (o tom ministarsvu mogli ste čitati u prošlom broju HR, kao i o budućim ministrima odnosno ministricama). Na koncu, ispalo je da će u »skupštini bez oporbe« ipak biti protivnika, i to u vidu zajedničke frakcije: albanskih partija i Sandžačke partije Bošnjaka. 

Dugoročni program kratkotrajne Vlade

Moram priznati pažljivo sam slušao izlaganje nove-stare premijerke (čak sam hvatao i bilješke). Evo ukratko što sam zapisao. Prvi »zadatak« Vlade je očuvanje vitalnih interesa na Kosovu, druga točka je borba protiv covida-19 (htjeli to ili ne, prosto sve vlade u svijetu to moraju raditi). Treća točka je borba protiv kriminala i mafije (ovo je već odavno viđena tema), četvrta »očuvanje neovisnosti« (od koga, tko će nas vojno napasti?), zatim »vladavina prava« (e na ovom polju ima još mnoge borbe) i posljednje, put u članstvo u EU (na ovom putu dosta kasnimo). 
U programu se nalazi i izgradnja raznih drumskih koridora, izgradnja brzih željezničkih pruga kao i ulaganje u kapitalne objekte kulture. Meni je bilo posebno drago što je spomenula »završetak Kazališta u Subotici«. Ako je mislila da će to uraditi za vrijeme mandata ove kratkotrajne Vlade, onda će to biti pravo svjetsko čudo. No, čuda su moguća, pogotovo za one koji vjeruju u njih. Uostalom, nitko nije toliko siromašan(na), da ne može obećavati. 
Nedavno je održana i sjednica nove Vlade. Na ovu sjednicu je pozvan i predsjednik Republike i predsjednik Narodne skupštine. Poslije sastanka sâm »dvostruki predsjednik« je dao kratku izjavu za medije. Naglasio je da je najvažniji zadatak nove Vlade Kosova, privredni rast, covid. Obavijestio je članove Vlade da je dijalog s »privremenim institucijama Kosova« u pat poziciji (naravno, ne zbog nas). Što se tiče privrede »ove godine bit ćemo možda najbolji u Europi, eventualno treći«. Rekao je nešto čudno, da tek 2029. godine možemo popraviti štetu što je pandemija izazvala (ako smo tako dobri kao što se tvrdi, onda zašto ne ranije, tiho se pitam ja). Uostalom, tko tvrdi da ovi najavljeni programi nisu dugoročni (ali i stalni programi bilo koje Vlade?). Skoro zaboravih: rekao je da se »trebamo natjecati u ekonomiji« (kada to nismo trebali činiti, umjesto prekrajanja zemlje?).

Što ima novo u Vojvodini?

Kako sam već napomenuo, i naša pokrajina je dobila »novu Vladu« sa starim predsjednikom, koju je izglasala skupština Vojvodine, na čelu sa starim-novim predsjednikom ove institucije. Naš (mislim Mađara) »dvostruki predsjednik« (SVM-a i Skupštine Vojvodine) dao je prvo odlučnu izjavu da se u Pokrajini neće održati prijevremeni izbori zastupnika, jer to nije »naša praksa«. No, posljednji put kad sam ga slušao nije bio toliko odlučan, rekavši »ništa nije sigurno!« Naravno, sve ovisi o političkim dogovorima. Eto, to je moje izvješće povodom »političkog kolaža«. A inače, jedva čekam da superbrzi vlak dođe na subotički kolodvor, da stigne netko »najviđeniji u zemlji« i zajedno odšetamo (ja ću malo šepati) na otvaranje Kazališta. O novoj fontani, o Aquaparku, o čistoj vodi Palićkog jezera ovog puta ništa neću »divaniti«. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika