Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Istar­ski tr­go­vi dočara­ni me­ta­fo­ričkim iz­ra­zom

Akademski slikar i kipar iz Labina, Josip Diminić predstavio je svoje radove građanima Baje u subotu, 28. siječnja u Županijskom narodnosnom centru. »Istarski trgovi – Piazze Istriane« naziv je izložbe likovnih radova iz grafičke mape ovog renomiranog umjetnika, profesora Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 
Ova grafička mapa nastala je 1995. godine, a plod je truda triju značajnih istarskih i hrvatskih stvaralaca – galerista Marina Cettine iz Umaga, Josipa Diminića, autora grafika i književnika Fulvia Tomizze, autora pripadajućih pjesničkih tumačenja. Grafička mapa koja metaforičkim izrazom dočarava istarske trgove tiskana je u radionici vrsnog milanskog majstora grafike Giorgia Upiglia.
Ovom se izložbom nastavlja prijateljska suradnja između istarskog grada Labina osnosno Labinstrine i Baje, a Diminićeva izložba predstavlja prvi projekt realiziran na kulturnom planu u susjednoj Mađarskoj. Otvorenju Diminićeve izložbe u Baji uz autora, bila je nazočna i dogradonačelnica Grada Labina, zadužena za društvene djelatnosti – Liliana Vale, koja je ujedno i otvorila izložbu. Gradonačelnik Baje Petar Sel primio je u znak pažnje primjerak jedne druge mape Josipa Diminića pod naslovom »Za mir u Hrvatskoj«. Mapa je kao jednoznačna poruka mira, nakon New Yorka, Trsta i gradova u Hrvatskoj konačno stigla i u Mađarsku u okviru ove prve Diminićeve samostalne postavke u susjednoj prijateljskoj zemlji. Svota novca od prodaje ove mape iz 1991. godine svojedobno je upućena je za obnovu ratno stradalog Vukovara, Zadra i Karlovca.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika