Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Meštrović u Subotici, smjena Vranje Sudarevića

31. listopada 1929. – Neven javlja da je Ivan Meštrović, poznati kipar, u pratnji zagrebačkog župnika Ritiga boravio u Subotici.

1. studenoga 1904. – Neven piše da se Lazar Bešlić (otac čuvene kiparice Ane Bešlić), sin uglednog trgovca Tadije Bešlića iz Bajmaka, zaručio s Karolinom Deak iz Subotice.

1. studenoga 1919. – Neven piše da je za vrijeme Prvog svjetskog rata poginulo 1.588 ljudi iz Subotice, od toga 794 oženjenih, 768 neoženjenih, 16 udovaca i 10 razvedenih. Po vojničkom činu: 14 časnika, 91 podčasnika i 1.483 običnih vojnika. Ratne siročadi ima 1.578.

1. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da su nogometni klubovi u Srijemskoj Mitrovici Građanski, Radnički i Zanatlija, koji su članovi Novosadskog nogometnog saveza, pokrenuli akciju za osnutak Srijemskog nogometnog podsaveza.

1. studenoga 1924. – Hrvatske novine javljaju da na bajmačkoj i čantavirskoj rati vlasti otimaju kuće od Bunjevaca i daju ih »četnicima« i »dobrovoljcima«.

2. studenoga 1929. – Hrvatske novine javljaju da će se 10. studenoga obaviti posvećenje crkve u Čantaviru.

2. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da Hrvatsko pjevačko društvo Kolo iz Zagreba kreće na turneju u Novi Sad, Suboticu i Osijek.

3. studenoga 1917. – Zagrebačke Novine javljaju da su Hrvati u Srijemskoj Mitrovici priredili svečane zadušnice za Janeza Kreka, slovenskog političara, inicijatora čuvene Svibanjske deklaracije 1917., koja je predviđala stvaranje južnoslavenske države u okviru Austro-Ugarske.

3. studenoga 1920. – Neven javlja da je nadžupan i gradonačelnik Subotice Vranje Sudarević stavljen ukazom izvan službe, dok je nadžupanom imenovan Pavle Dobanovački, a gradonačelnikom Andrija Pletikosić, favoriti Demokratske stranke, odnosno Narodne radikalne stranke.

4. studenoga 1926. – Neven javlja da je u Somboru umro otac čuvenog bunjevačkog književnika Petra Pekića, Ivan Pekić, zemljoposjednik preseljenik iz Gornjeg Svetog Ivana.

5. studenoga 1921. – Subotičke novine javljaju da u cijeloj centralnoj Srbiji nema nijedne katoličke crkve. Beograd i Niš imaju po jednu kapelicu i po jednog svećenika.

5. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik donosi rezultat nogometne utakmice Šparta (Vukovar) – Bačka (Subotica) održane 3. studenoga 1940. – 3:2. Također javlja da je 3. studenoga u Somboru održana uspjela matineja za pjesnika Aleksu Kokića, koju je Hrvatsko kulturno društvo Miroljub priredilo u Gradskom kazalištu u Somboru.

5. studenoga 1971. – Hrvatski tjednik se osvrće na Kongres kulturne akcije u Kragujevcu i postavlja pitanje: »Zašto na kongresnim tribinama u Kragujevcu nema nijednog predstavnika bunjevačkih Hrvata?«.

5. studenoga 1971. – Hrvatski tjednik donosi članak o Hrvatima u Srijemu iz pera Jurja Lončarevića, koji se osvrće na popis stanovništa 1971.: »Kao starosjedioci u Srijemu, Hrvati nisu uvijek dobijali dovoljne etničke prinove kao drugi narodi koji su se kasnije od njih naselili na tom teritoriju.«

6. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da će podpovjerenik subotičke općine Slobodan Miladinović preseliti u Beograd svoju odvjetničku pisarnu. Izvještava o radu Hrvatskog društva Međimuraca u Beogradu. Javlja da je umro otac poznatog kulturnog radnika dr. Josipa Andrića, koji se također zove Josip Andrić. Javlja da je posvećena nova katolička crkva u Kraljevom Brigu (crkva Srca Isusovog). Posvetu je obavio biskup Lajčo Budanović. Pokretač ideje za podizanje ove crkve jest Aleksa Pece, kapelan.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika