Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova epoha u njegovanju tradicije

Baja prerasta u jedan od najvećih centara hrvatske manjine u Mađarskoj. Prošle subote 28. siječnja je u ovom gradiću na obali Sugovice (rukavca Dunava) održano Veliko prelo, na kome se veselilo preko 600 gostiju.
Veliki broj gostiju jedva da je stao u veliku sportsku dvoranu Njemačkog kulturnog centra. Bio je to skup bačkih Bunjevaca, podunavskih Šokaca i Raca koji govore kajkavštinu iz Dušnoka, Baćina, Gare, Santova, Svetog Ivana, Bikića, Aljmaša, Čikerije, Mohača, Pečuha, Baje te bajskog predgrađa Vancage.
NOVA STRUJA: Nedvojbeno je da je ovogodišnjim velikim prelom u Baji započela nova epoha u njegovanju tradicije Hrvata u južnoj Mađarskoj. Primjetna je bila nova struja. Naime, godinama je, za vrijeme oružanih sukoba na južnoslavenskim prostorima, kao i prvih godina trećeg milenija, centralno mjesto za okupljanje Bunjevaca bilo u Bikiću. Mnogi se još sjećaju »Prela bez granica«, financiranih uglavnom iz matične Hrvatske, na kojima su se susretali Hrvati iz Mađarske, Vojvodine, Slavonije i Baranje, te iz Hercegovine. Ta vremena nostalgije za vremenima prije trianonskih i dejtonskih granica, a protiv podjela, su prošla. 
»Prela bez granica« više nema. Bajsko veliko prelo ponudilo je alternativu njegovanja stiliziranog i izvornog folklora za oko 100.000 Hrvata u Mađarskoj, s naglaskom na zajednički književni jezik i vjeru, te unutar toga na tri hrvatska dijalekta kojima se puk još služi u svakodnevnom životu.
POTPORA IZ MATIČNE DRŽAVE: Andrija Jakovčević, tajnik ministrastva vanjskih poslova Hrvatske, zadužen za Hrvate u dijaspori je kao gost bajskog »Velikog prela« istaknuo: »Hrvatski je narod jedan, prebogat bezbrojnim granama, širokim koloritom folklora, kulturne tradicije i običaja, što treba štovati i sačuvati.« Hrvatska daje potporu svim Hrvatima van granica koji se ne odriču svojih korijena, a sa susjednom Mađarskom gaji bliske prijateljske odnose na polju kulture i gospodarstva, u bliskoj budućnosti i kao ravnopravna članica Europske unije.
Po običaju, bajsko veliko prelo počelo je pjevanjem himne »Kolo igra, tamburica svira«. Goste je prvo pozdravila Angelina Marković Šokac, predsjednica hrvatske manjinske samouprave grada domaćina. Skup su između ostalih pozdravili gradonačelnik Baje Petar Sel, generelni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu dr. Ivan Bandić i predsjednik Zemaljske samouprave Hrvata u Mađarskoj Mijo Karagić. Prelo je posjetila i brojna delegacija istarskog gradića Labina, sa kojima Baja od 2005. godine gaji partnerstvo. 
PRIGODNI PROGRAM: U bogatom programu prela nastupila su djeca Donjogradskog Kulturnog Centra s bunjevačkim plesovima. Predstavila se i nedavno ponovno oformljena plesna skupina Zajednica Bunjevaca »Zlatna grana« iz Vancage. Svirao je orkestar »Čabar« iz Baje, dopunjen tamburašima Antuša Vizina. Specijalni gost večeri bio je Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima. Poznati vojvođanski pjevač i kantautor desetljećima uživa veliku popularnost na jugu Mađarske. Njega vezuju i rodbinske veze za Baju (preko rodnog Sombora). Vaš dopisnik je neslužbeno saznao da je prilikom ove posjete Baji, od svojih ljubitelja dobio na poklon naročito ukrašene uzde za svoje konje kasače. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika