Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In memoriam - Marijan Đukić

Na spomen svih vjernih mrtvih, 2. studenoga okrijepljen svetim sakramentima, preminuo je vlč. Marijan Đukić, svećenik Požeške biskupije, župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Kutjevu u 76. godini života i 42. godini svećeništva. 
Rođen je 10. lipnja 1954. godine u Domaljevcu u obitelji oca Mate Đukića i majke Kate rođene Lučić. Školovao se u Domaljevcu, Sjemeništu Paulinum u Subotici i u Đakovu. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1979. godine u Žedniku. Od 1979. do 1980. godine bio je kapelan u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Kapelanom u Monoštoru je bio od 1980. do 1984. godine, a potom župnik u župi sv. Josipa Radnika u Đurđinu od 1984. do 1992. godine. Tada zbog ratnih okolnosti odlazi u Končanicu, gdje je 20. prosinca 1992. godine imenovan župnikom, gdje je ostao naredne četiri godine kada je imenovan župnikom u Dežanovcu kod Daruvara gdje je ostao do 18. kolovoza 2000. godine. Tada je imenovan župnikom u Davoru. U Davoru je 2005. godine uredio župnu crkvu iznutra i preuredio njezino svetište, a 2006./07. sagradio je novu ogradu oko crkve. Nakon što su općinske vlasti otkazale gostoprimstvo časnim sestrama u svom prostoru 2007. je preuređena i dograđena gospodarska zgrada za stan časnih sestara. Usporedo je upravljao i župom u Orubici, te je od kolovoza 2010. imenovan župnikom u Kutjevu. 
Za svoga života nesebično je pomagao hrvatsku zajednicu u Srbiji, osobito učenike cjelovite nastave na hrvatskom jeziku koji su nekoliko puta gostovali u Kutjevu. Također, pomagao je Ljetne škole hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na Cresu i Prviću u kojima su sudjelovali učenici iz cijele Vojvodine.  
Oproštaj od vlč. Đukića obavljen je 4. studenoga u župnoj crkvi u Kutjevu svetom misom zadušnicom, a sprovod je bio istoga dana na mjesnom groblju u Domaljevcu u Bosni i Hercegovini.
H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika